Overhemd Baleinen

Overhemd Baleinen Overhemd Baleinen

Een balein is een plastic of metalen versteviging van een overhemd of ander kledingstuk. Het is belangrijk dat de boord van een overhemd er goed uitziet. De balein zorgt voor de verstevigd de boord en deze zal zo altijd naar het gezicht van de drager wijzen. Een krachtige solide boord straalt een zelfverzekerd persoon uit. Baleinen zijn meestal van PVC gemaakt en men bevestigd ze in de boord van het overhemd. Een andere benaming voor balein is ook wel de rib. Lees meer...

Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina
Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Overhemd Baleinen

Een balein is een plastic of metalen versteviging van een overhemd of ander kledingstuk. Het is belangrijk dat de boord van een overhemd er goed uitziet. De balein zorgt voor de verstevigd de boord en deze zal zo altijd naar het gezicht van de drager wijzen. Een krachtige solide boord straalt een zelfverzekerd persoon uit. Baleinen zijn meestal van PVC gemaakt en men bevestigd ze in de boord van het overhemd. Een andere benaming voor balein is ook wel de rib.

Balein: een plastic of metalen versteviging van een overhemd of ander kledingstuk

Wat is een balein?

Een balein is een strip metaal of plastic die onder de boord van een overhemd zit. De functie hiervan is dat de boord strak blijft en niet inzakt. Er is ook onderscheid in hoe baleinen gebruikt worden. Baleinen kunnen vastgenaaid of verwisselbaar zijn. Als een overhemd vastgenaaide baleinen heeft zijn deze niet meer te vernieuwen. De meeste wat betere overhemden hebben een verwisselbare balein. Door te heet wassen bijvoorbeeld kan de balein zijn vorm verliezen of breken.

baleinen overhemd? koop online

Wanneer dragen

Een balein is dan wel een accessoire, maar wordt eigenlijk standaard al gebruikt. Het zit namelijk in het overhemd. Dit maakt het meer een eigenschap van het hemd dan een mode accessoire. Toch zorgen baleinen ervoor dat het overhemd strak blijft en geeft het een extra toevoeging. Baleinen kunnen zowel bij een formele of informele outfit gedragen worden.

Balein kopen

Een balein koop je bij een goede heren winkel of online. Kies al snel uit een metalen variant of een variant van PVC. PVC is soms net iets goedkoper. De meest glimmende en populaire varianten zijn gemaakt van echt zilver of goud. De meeste heren kopen vaak meerdere baleinen om zo wat te kiezen te hebben. Men zegt ook wel eens: eenmaal baleinen gekocht is een baleinen liefhebber.

Boord van een overhemd met baleinen

Materiaal

Een balein hoort vooral sterk, flexibel en dun te zijn. Daarom zijn veel baleinen gemaakt van PVC. Hierdoor kan de drager wisselen en zal het bewaren van baleinen niet veel kosten. Baleinen van PVC worden ook vaak in verschillende maten gemaakt. Bij metalen baleinen ligt dit anders. Deze zijn vaak op originiele wijze geproduceerd en hebben vaste maten. Let op! Zorg er dus voor dat je de goede maat balein aanschaft, voordat deze uit je boord gaat steken. Baleinen staan op de markt vanaf 1 euro per stuk tot wel 5000 euro voor een met diamant ingelegde versie. Houten baleinen moeten voor het wassen worden verwijderd. Ze houden namelijk hun kleur niet goed aan en zullen het overhemd beïnvloeden.

De oorsprong van de balein

De oorsprong en vorm van de balein komt voort uit de baleinwalvis. De baleinwalvis heeft een soort zeef om voedsel uit water mee te zuiveren. Deze zeef bestaat uit hele dunne plaatjes die in een rooster strak naast elkaar staan. De stof waar ze uit bestaan heet keratine. Keratine is een stijve stof, maar is ook een klein beetje elastisch (net zoals de balein in een overhemd). Tegenwoordig wordt er niet meer balein gebruikt in verband met de uitstervende walvis. Vandaar dat er bij een balein voor in een overhemd PVC of andere materialen worden gebruikt.

Balein: zeefstructuur van een baleinwalvis

walvis balein structuur

Het woord balein

Het woord balein komt voort uit het Latijnse ‘balaena’ en het Griekse ‘phallaina’. Het zijn allebei woorden die ‘walvis’ betekenen. Afhankelijk van de soort walvis kan een balein 0,5 tot 3,5 meter lang zijn. Let op! Dit is dus niet de balein die we bedoelen voor een overhemd, maar het bovengenoemde filter van de walvis. Vroeger werd balein gebruikt voor de spaken van een paraplu, of voor korsetten. De spaken van een paraplu heten nog steeds wel balein, maar die zijn inmiddels van metaal gemaakt. Als balein verhit wordt kan het in verschillende vormen geperst worden. Dit is handig voor de vervaardiging van vele soorten producten. Het woord balein betekent ook 'rib'. De balein die we in het overhemd kennen lijkt dan ook op een soort rib.

Baleinen als accessoire

Baleinen zijn dunne latjes gemaakt van plastic of metaal die gebruikt worden om een kostuum te verstevigen. Denk hierbij vooral aan de kragen van overhemden, maar ook aan korsetten. Je zou niet in eerst instantie denken dat het gebruikt kan worden als mode accessoire. Toch zijn er veel baleinen op de markt die wel dat extraatje geven aan je overhemd. Zo zijn er baleinen met ingelegde diamanten, maar ook baleinen met printjes. Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar ook de dikte van de balein kan invloed hebben op je look. Als je bijvoorbeeld een hoge balein gebruikt komt de boord nog meer tot zijn recht. Pas wel op dat de balein niet te hoog is dat het eigenlijk niet meer in je overhemd past. Een precies passende balein gaat namelijk langer mee en wordt minder snel verloren.

De baleinen voor hem en haar koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en België. Wij onderscheiden ons door alleen kleding van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in een overhemd met een bijpassende balein.

Post your comment

Overhemden.com