Stropdassen heb je in alle kleuren en maten, de juiste das kiezen voor elke gelegenheid en voor elk overhemd of elke vest is dan ook een echte kunst. Van een speelse stropdas tot een heel deftige stropdas, voor elke soort stropdas is er wel een gelegenheid. Lees hieronder welke stijlregels je best volgt bij het kiezen van jouw stropdas.

Als je niet echt geïnteresseerd bent in mode of stijl dan kun je natuurlijk ook gewoon een klassieke kleur stropdas kiezen met eventueel een al even klassiek bolletjes- of streepjespatroon. Deze zal je op de meeste gelenheden probleemloos kunnen dragen en je zult ze ook gemakkelijk kunnen combineren met gelijk welk overhemd of gelijk welke vest.

Een stropdas? Het allerbelangrijkste is de lengte
Welke das je ook kiest, één basisregel moet je steeds respecteren. Een das moet de juiste lengte hebben in verhouding tot je eigen lichaamslengte. De regel stelt dat je ervoor moet zorgen dat het onderste puntje van de das net de bovenkant van je broeksriem kan raken. Wie een das wilt kopen zal merken dat de meeste dassen 130 tot 150 centimeter lang zijn. Wie groter is moet dus een langere das uitzoeken.

De breedte van een das is in principe 8 tot 9 centimeter. Je kunt met een das van die breedte moeilijk de fout ingaan, ze blijven een vaste waarde. Dassen worden gemaakt uit ofwel een mix van polyester en andere stoffen ofwel uit zijde of zijdemengsels. Voor dagdagelijks gebruik is polyester een aanvaardbare keuze, in kantoor- of zakelijke omgeving is zijde echter de norm.

Stropdassen en necktie: top 4 tips

Ga je een stropdas kiezen? Hou dan het pak of het overhemd waarop je de das wilt dragen bij de hand. Zo kan je gemakkelijker bepalen of bepaalde kleuren of patronen echt bij mekaar passen.

Vier tips om de juiste stropdas te kiezen

Zodra je echt weet welke soort das je nodig hebt moet je je selectie waarschijnlijk nog verfijnen. Doe dat aan de hand van volgende eenvoudige richtlijnen:

  • Vermijd dassen met heel felle en opvallende motieven of met tekeningen, tenzij je zelf echt een heel uitgesproken persoonlijkheid hebt (of wanneer je in de creatieve sector werkt misschien).
  • Voor formele gelegenheden moet je een conservatieve keuze maken. Kies een klassieke das met eventueel een onopvallend patroon
  • Zoek je een das die bij je overhemd past? Zorg dan voor contrast door een kleur te kiezen die ofwel lichter ofwel donkerder is dan je hemd.
  • Een goed passende das is een stropdas die bij de vorm van je gezicht pas of bij de tint van je huid. Wie een eerder hoekig gezicht heeft met duidelijk zichtbare kaaksbeenderen doet er goed aan een gestreepte das te kiezen. Wie een eerder rond gezicht heeft mag een das kiezen met een bolletjespatroon of met een Paisley-patroon. Wil je op veilig spelen dan kies je best voor een neutrale kleur das zonder patroon.

Stropdas voor heren

Stropdas advies?
Zoek je advies bij het kiezen van een stropdas? Wij helpen je graag verder! We hebben immers niet enkel een bijzonder ruime selectie overhemden in ons aanbod, ook voor stropdassen en andere accessoires kan je bij ons terecht. En onze persoonlijke service helpt je steeds de juiste keuze te maken!