Wassen en strijken staan bij vrijwel iedereen in de top 3 van vervelende klusjes in huis. Aan het wassen van overhemden ben je met een wasmachine gelukkig niet veel tijd kwijt, het strijken ervan daarentegen is een tijdrovende en, toegegeven, ronduit saaie bezigheid. Wat dus als we je vertelden dat je je overhemden eigenlijk zelden moet de strijken als je maar de juist was- en droogtechnieken gebruikt? Moeilijk te geloven? Probeer dan onderstaande tips maar eens uit!

nooit meer strijken

1. Met water sprayen en te drogen hangen

Op 15 minuten al je overhemden perfect kreukloos krijgen zonder een strijkijzer aan te raken? Dat kan perfect, met behulp van een plantensproeier, water en eventueel een snuifje azijn. Spray de mix met water en azijn over je overhemden zodat ze lichtjes vochtig zijn (en niet doornat!). Opgelet, gebruik azijn slechts in heel kleine hoeveelheden anders is het schadelijk voor de stoffen en laat het een geur achter. Laat nu je overhemden te drogen hangen op kleerhangers en nog geen uur later zal je een kreukloos overhemd kunnen aantrekken.

2. Bevochtig je overhemden lichtjes en stop ze in de wasdroger

Hoewel we geen fan zijn van wasdrogers omdat ze je overhemden en andere kledingstukken sneller doen verslijten is dit wel een handige tip voor wie erg gehaast is en dringend een kreukloos overhemd nodig heeft. Gebruik opnieuw de plantensproeier met water om je overhemd licht te bevochtigen en stop het onmiddellijk in de wasdroger. Laat deze 5 tot 10 minuten draaien (kies een lage temperatuur om je overhemd zo goed mogelijk te beschermen) en je overhemd zal zo goed als kreukloos uit de machine komen.

3. Droog je overhemden samen met ijsblokjes

Een variant op de vorige tip die zo mogelijk nog beter werkt is het drogen van je overhemden samen met ijsblokjes. Kies enkele kledingstukken uit die je wilt ‘strijken’ (gebruik lichte kledij zoals overhemden, geen jeans bijvoorbeeld) stop ze in de wasdroger en gooi er twee of drie ijsblokjes (niet meer!) bij. Stel de wasdroger in op de hoogste temperatuur en laat deze 5 tot 10 minuten draaien. De ijsblokjes zullen gaan stomen en je overhemden en andere kledingstukken zullen kreukloos uit de droger komen.

4. Neem je overhemden mee onder de douche

Neem je een bad of een douche in een badkamer met gesloten ramen en deuren dan creëer je vanzelf een stoomkamer. Maak daar handig gebruik van door een aantal overhemden in de badkamer te hangen, op een plek waar zich veel vocht in de lucht verzamelt. Let op dat ze niet echt nat worden maar slechtsd lichtjes vochtig en hang ze daarna te drogen op een kleerhanger.

5. Kies voor het gemak van strijkvrije overhemden

Steeds meer bekende merken overhemden hebben een uitgebreide collectie strijkvrije overhemden. Door een combinatie van chemische stoffen (die volledig onschadelijk zijn) en speciale weeftechnieken kun je deze overhemden na het wassen zo te drogen hangen en daarna meteen kreukloos in de kast hangen. Een aantal merken die strijkvrije overhemden uitbrengen en die je ook in onze webwinkel kunt terugvinden zijn Profuomo, Ledub, Arrow, Seidensticker en Thomas Maine.