Voor kleine mannen is de zoektocht naar een stijlvol en mooi passend overhemd niet altijd gemakkelijk. De problemen die mensen met een maatje meer kennen bij het vinden van mooie kleding op maat gelden net zo goed voor mensen die op een andere manier niet echt standaardmaten hebben. Daarom zijn dit zijn onze stijltips voor het selecteren van overhemden voor de kleine man.

 

kleine man met vrouw

 

Kleine man? Vind een overhemd in de juiste maat bij overhemden.com

Mensen die het probleem niet kennen begrijpen het vaak ook niet. Als kleine man volstaat het soms niet om een overhemd in een Extra Small, Small of Medium maat te kopen om er zeker van te zijn dat het goed zal passen. Vaak betreft de aanduiding M, S of XS gewoon het feit dat dit overhemd (of gelijk welk kledingstuk) gemaakt is voor mannen met een normale of magere lichaamsbouw.

Wie eerder klein is heeft echter meestal behoefte aan een overhemd waarvan de proporties ook echt aan de lichaamsbouw zijn aangepast. Je moet dus op zoek naar een merk van overhemden dat een specifieke maat voor korte mannen heeft ontwikkeld.

Daarbij is het goed te weten dat in veel landen de gemiddelde lengte van de bevolking lager is dan in Nederland. Goed nieuws dus voor kleine mannen hier, in landen als Spanje, Japan of Italië behoor je gemakkelijk tot de middenmoot. Kledingfabrikanten uit deze landen produceren overhemden in een Small maat die voor de kleine Nederlandse man vaak perfect zitten.

Eén nadeel van fysieke kledingwinkels is dat deze vaak slechts een beperkte collectie in huis hebben en dan nog één die zich nadrukkelijk richt op de gemiddelde klant. Gelukkig vind je op internet een ruimere keuze. Ben je klein genoeg om in kledij voor volwassen te passen dan loont het soms de moeite ook even in deze afdeling te zoeken naar mooie overhemden. Wees je er wel bewust van dat hoewel de prijzen voor jongerenkleding vaak lager zijn dan voor kledij voor volwassenen de kwaliteit soms ook iets minder goed is.

 

Laat je overhemd iets aanpassen

Het aanpassen van een standaardoverhemd voor iemand met een niet standaard maat kan vaak tegen geringe kosten bij de kleermaker. Het is in feite een mooie en goedkopere tussenoplossing voordat je naar maatwerk gaat. Kleermakers kunnen ook een overhemd dat rechtstreeks uit de winkel komt meteen aanpassen aan jouw lengte en omtrek om het zo te laten passen als gegoten. Zo vermijd je dat de uitstraling van je mooie overhemd zou verpest worden omdat de mouwen bijvoorbeeld teveel hangen of omdat het opbolt rond je middel. Aarzel niet om eens een kleermaker binnen te stappen. Je zal wellicht verbaasd zijn door de verrassend betaalbare prijzen van dit soort aanpassingen.

 

kleren kopen klein

 

Kies voor een nauwe boord

Elke stijladviseur zal het je bevestigen: een gestroomlijnde en scherpe look staan korte mannen beter. Kies daarom ook voor een eerder nauwe boord op je overhemd. Met een brede boord wordt de aandacht immers al snel naar je hals getrokken en zou je een nog kortere indruk van jezelf geven.

Natuurlijk draag je op zo’n nauwe boord ook geen dikke dasknoop, denk hieraan wanneer je een bijpassende das selecteert. Best kies je een das gemaakt uit een dunne laag textiel. Die ziet er niet te volumineus uit wanneer hij wordt geknoopt.

Een keuze die deels afhangt van persoonlijke smaak is die over de button-down boord of niet. Een puntboord vinden de meeste korte mannen een scherpere look opleveren dan de button-down boord, al hangt dat dus deels van je eigen voorkeur af.

 

Overhemd in of uit de broek?

Voor korte mannen is er eigenlijk weinig keuze. Je krijgt echt heel moeilijk een stijlvolle uitstraling met een overhemd uit de broek. De reden is eenvoudig: een loshangend overhemd maakt je benen nog korter. Zeker met een lange sleep (en dat is die bijna steeds als je deze niet door een kleermaker laat aanpassen) krijg je dan een erg stompe look. Ook een hemd dat zelfs los niet onder de heupen komt doet je trouwens korter lijken. Doordat het opbolt rond het middel lijkt het namelijk of je lichaam in twee stukken is verdeeld.

 

Draag verticale patronen

Dit is een tip die je als korte man ongetwijfeld al vaker gehoord hebt: draag verticale patronen op je kledij, dat doet je langer lijken. In het bijzonder op overhemden hebben de verticale lijnen een sterk vergrotend effect.

Welke lijnen je juist kiest is afhankelijk van de gelegenheid waarvoor je het hemd zal dragen. Een comfortabel veilige keuze is echter steeds de ‘candystripe’. Het candystripe-patroon bestaat uit strepen van gelijke grootte waarbij witte en gekleurde strepen (in één kleur) mekaar afwisselen. Ze kunnen op zowat elke gelegenheid gedragen worden, hoe formeel ook. Bovendien leiden ze de blik van je omstaanders als het ware naar je gezicht.

Ga als korte man niet teveel experimenteren met erg veelkleurige strepen of met strepen in verschillende diktes op je overhemd. Ze leiden de aandacht naar zich toe en dus blijft ook je omgeving eerder op je borstkas dan op je gezicht gefocust. Zoals we hierboven al schreven, korte mannen doen er goed aan voor een scherpe look te gaan. Dunne en eenvoudige strepen kunnen je die look opleveren. Meer zelfs, ze doen je groter lijken dan je bent.

 

 

En jij, welke trucjes gebruik jij om ondanks een kortere lichaamslengte dan gemiddeld toch altijd stijlvol en scherp gekleed te gaan? Deel ze hieronder met ons en onze lezers!