De overhemdenwereld is ontzettend talrijk. Niet alleen qua kleur, maar overhemden variëren ook in pasvorm, details, stoffen en materialen en de koord.


Het kan soms best wat verwarring opleveren. Wil je een overhemd in een mooie kleur of juist in een neutrale kleur? En wat voor kraag is het beste bij jouw gezichtsvorm en kledingstijl?

Om de juiste kraag voor je overhemd te kiezen, moet je ook weten welke kragen er allemaal zijn. Daarom wordt er in dit artikel in ieder geval ingezoomd op één van de boorden die er zijn: de Italian Spread boord.

kraag italian spread

Wat is een Italian Spread kraag

Een Italian Spread boord is één van de moderne kragen. De Italian Spread boord is het beste te omschrijven als een licht tot medium weggesneden kraag. Hierdoor heeft deze kraag een strak, aantrekkelijk en modern uitstraling. Kragen die veel lijken op de Italian Spread boord zijn de Wide Spread kraag en de Cut Away kraag.

De nekkraag is bij de Italian Spread collar zodanig weggesneden dat deze fantastisch te combineren is met een wat dikkere dasknoop. Hierdoor creëer jij een mooi aaneensluitend geheel onder je pak. Dit komt doordat de das en het overhemd fantastisch op elkaar aansluiten. Daarnaast heb je de keuze om aantal knoopjes open te laten. Dit genereert een sportief, maar ook professionele look.

De geschiedenis van de cut away boord

De Italian Spread gaat ver terug en start bij het ontstaan van de cutaway kraag. De cut away boord zag het licht onder het bewind van de hertog van Kent in Verenigd Koninkrijk aan het eind van de 18e eeuw. Toentertijd was de kraag bedoeld voor de mensen van adel. De wijde open kraag maakte de prachtige overhemden zichtbaar, waarmee de adellijke mensen konden pronken.

Pas in de jaren ’50 werd de Italian Spread ontdekt in het warme Italië. De Italian Spread kraag is afgeleid van de Italian cut-away kraag. Italiaanse kleermakers werden algauw ‘nageaapt’ door andere overhemdenmerken. Het gevolg was dat de Italian Spread binnen no time de wereld veroverde. Jong en oud liep algauw rond met overhemden rond met de mooie weggesneden kragen. Waar het in de jaren 50 een trend was, zijn de Italian Spread overhemden standaard en gangbaar geworden.

italian spread

De optische effecten van de Italian Spread Kraag

De Italian Spread kraag is een vrij brede kraag. De kraag valt breder uit en hierdoor wordt het gezicht ook breder gemaakt. Voor een man met een breed gezicht is de Italian Spread collar dan ook geen aanrader. De kin wordt door de brede uitstraling nog breder. Deze kraag is daarom meer geschikt voor de man met een langwerpig gezicht of met een redelijk spitse kind. De weggesneden boord genereert een meer gebalanceerd uiterlijk.

Het perfecte outfit voor de cut away boord

De weggesneden kraag van de Italian Spread overhemden leent zich uitstekend voor zowel de dagelijkse als de zakelijke gelegenheden. Met name in de Europese landen zijn de Italian Spread overhemden gangbare en formele kledingstukken voor zakelijke gelegenheden geworden. In de Verenigde Staten zal je de Italian Spread overhemden minder snel tegenkomen in kantoren. De overhemden kom je daar eerder in uitgaansgelegenheden tegen, zoals nachtclubs.

De Italian Spread is zowel met das als zonder das te dragen. Kies je ervoor om het overhemd met stropdas te dragen, kies dan voor een dikke stropdas. De weggesneden kraag van een Italian Spread overhemd laat de dasknoop prachtig uitkomen. Een dikke stropdas of een das met een dikke knoop staan fantastisch.

Twee prachtige stropdassen die te combineren zijn met een overhemd met een weggesneden kraag zijn de brede Napolitaanse dasknopen en Windsor dassen. Met deze stropdassen wordt ieder overhemd omgetoverd tot een prachtig formeel overhemd.

Alle overhemden met Italian Spread kraag vind je hier.