De overhemdenwereld is te vergelijken met de wereld van wijn. Je hebt de keuze uit duizenden soorten smaken. Elke wijn heeft weer net zijn eigen textuur, net andere druiven en een verschillende nadronk. Iedereen heeft ook weer net een andere smaak. Wat de een lekker vindt, vindt de ander misschien helemaal niet lekker.

Net zoals er ontzettend veel verschillende soorten wijn in de omloop zijn, zijn er ook duizenden soorten overhemden. Je kan hierdoor keuzestress ervaren. Wil je voor een geprint overhemd gaan of een volledig effen overhemd? Staat jou een oranje overhemd mooier of een groene? Om je in nog meer verwarring te brengen, welke kraag staat jou het mooiste?

Nee, overhemden moet je niet alleen selecteren op patroon, gebruikte stoffen, kleur of pasvorm, maar ook op het type boord. Om de juiste kraag voor je overhemd te kiezen, moet je ook weten welke kragen er allemaal zijn. Daarom wordt er in dit artikel in ieder geval ingezoomd op een van de boorden die er zijn: de vadersmoordenaar.

vadermoordenaar

Wat is een vader moordenaar boord?

De vadersmoordenaars boord is een boord dat als een vleugel boven de kraag hangt. Dit boord vliegt namelijk als het ware over het overhemd heen. De naam ‘vliegenaarsboord’ of ‘vliegend boord’ zou misschien toepasselijker zijn geweest. De vadersmoordenaar heeft een opstaande kraag, waarbij alleen aan de voorkant de twee punten naar voren zijn omgeklapt.

De vadersmoordenaars boord staat bekend als het meest formele boord.
Het wordt alleen gezien in combinatie met smoking overhemden en rokkostuum overhemden. Vanzelfsprekend hoort hier een smoking strik, rokkostuum strikje of vlinderdas bij.

Geschiedenis van de vadermoordenaar

Ieder boord heeft een verleden en een mooi verhaal, zo ook de vadermoordenaar. De vadermoordenaar is een boord dat niet is geboren in Nederland, Italië of Engeland. Dit boord is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk.

De vadermoordenaar is niet uit het niks ontstaan, maar stamt af van de “Gladstone collar” – een voormalig Minister-President uit Londen. Doordat de boord gaandeweg steeds meer vleugels leek te krijgen, heeft dit type boord de naam ‘wingtip’ toegekend gekregen.

In het begin van 1900 werd bij elke formele en feestelijke gelegenheid een smoking gedragen. Dat was toentertijd de standaard dresscode. De wing tip beleefde deze verregaande dagen zijn hoogtijdagen. Nooit eerder werd dit type boord zoveel gekregen. De bekendheid van de wing tip vloog over naar Nederland. Vandaag de dag staat dit boord bekend als de vadersmoordenaar.

vadermoordenaar

Waar komt de Nederlandse term “Vadermoordenaar” vandaan?

De naam van de boord vadermoordenaar is niet zo’n vriendelijke naam. Het doet je meer denken aan een gevaarlijke psychopaat, dan aan een vliegend boord, zoals deze in Verenigd Koninkrijk bekend staat. Dus waarom heet de boord zo?

Vadermoordenaar wordt ook wel eens “vadermoorder” genoemd. Deze naam is vrij vertaald vanuit het Duits: “Vätermorder”. In het Nederlands staat dit voor vadermoordenaar. Vandaar dat we in Nederland de term vadermoordenaar hanteren.

Alleen dan weer terug naar Duitsland. Want hoe komt het dat ze in Duitsland de term Wing Tip gewijzigd hebben naar vadermoordenaar? Dit komt doordat de Duitsers de naam van het boord verkeerd vertaald hebben vanuit het Frans. Zij hebben “parracide” vertaald en dit betekent letterlijk vadermoordenaar. Het had echter vertaald moeten worden van het Franse woord: “parasite”. Dit betekent mee-eter. De Fransen gaven het boord deze naam, omdat etensresten gemakkelijk in het boord blijven zitten.

Vadermoordenaar betekent dus letterlijk mee-eter in het Frans, vliegend boord in het Amerikaans en Engels, en vadermoordenaar in het Nederlands en Duits.

Waar draag je het boord vadermoordenaar bij?

De boord vadermoordenaar is een zeer formeel type kraag. Dit moet je dus niet zomaar aan doen naar een gewoon verjaardagsfeestje of een picknick. Met een vadermoordenaars boord ben je dan wel redelijk overdressed. De vadermoordenaar is een boord dat geschikt is voor alle formele gelegenheden. Denk hierbij aan zakelijke meeting, netwerkbijeenkomsten of een trouwerij.

Een vadermoordenaars boord is het mooiste bij een smokingoverhemd of een rokkostuum overhemd. Combineer het met een prachtige vlinderdas en je ziet er magnifiek uit. De vleugels van de vadermoordenaars boord moet je onder het strikje dragen.

De vadermoordenaars kraag draag je dus veelal bij black tie en white tie gelegenheden. Bij de dresscode Black Tie draag je een smoking met een geplisseerd overhemd en sokken. De sokken moeten in dezelfde kleur als het overhemd of jasje. Deze smoking kan je mooi afwerken met een vlinderdas en een witte pochet. Bij Whie Tie worden mannen verwacht in een rokkostuum. Dit is een zwarte jas met zijden revers. De achterpanden vallen langer dan de voorkant. Er moet een stijf wit overhemd boven met een mooie vadermoordenaars boord. Doe er een witte vlinderdas bij en je bent helemaal pico bello. Om door een ringetje te halen.

Gezien iedereen waarschijnlijk te maken krijgt met formele gelegenheden, is een overhemd met wingtip boord onmisbaar.

Vergelijkbare boorden

Er zijn diverse kragen die veel overeenkomsten vertonen met de vadermoordenaars boord. Dit zijn de English Spread, de Franklin Spread, de Semi Spread en de Franklin Semi spread.

Deze kragen hebben net als de vadermoordenaars boord omgeslagen punten die naar beneden wijzen. Het zijn allemaal kragen die fantastisch te combineren zijn met een vlinderdas of stropdas. Dus mocht je een zeer formeel overhemd zoeken, dan hoef je niet alleen op zoek te gaan naar een vadermoordenaars boord, maar je kan ook gaan voor soortgelijke boorden.

Het belang van een goede kraag

Een overhemd is niet compleet zonder een boord. De kraag van een overhemd is ook sterk verbonden met de mode. De ene keer is de button-down boord zeer modieus en de andere keer de widespread of de cutaway boord (ietwat weggesneden naar achteren). Dit leidt niet alleen tot een andere pasvorm, maar zorgt ook voor een andere uiterlijke uitstraling. Het enige boord dat niet onderworpen is aan de modieuze trends is de vadermoordenaars boord. Dit type boord blijft standaard de keuze bij zeer formele aangelegenheden. Het creëren van een mooie en evenwichtige kraag, is zeer ingewikkeld en moeilijk. Juist omdat de kraag zo bepalend is voor het uiteindelijke beeld.

Overhemd met vadermoordenaars boord kopen

Heb jij binnenkort een belangrijke presentatie, een zakelijke meeting of een gala met een strikte dresscode? Dan is een overhemd met een vadermoordenaars boord een goed idee. Overhemden.com is de place to be voor het vinden van een overhemd met een vadermoordenaars boord.