Soms is het leuk om even net buiten je eigen kaders te gaan, door bijvoorbeeld een dikke brede stropdas te dragen. Alleen om te zorgen dat de brede stropdas perfect past bij je overhemd, moet je goed rekening houden met de boord. Een smal boord combineren met een dikke brede stropdas zorgt voor een nauwe uitstraling die je beter kan voorkomen door voor een wijdvallend boord te kiezen. Ga daarom voor de widespread boord. Dan kan je helemaal los gaan met grote stropdassen en vlinderdassen.

Maar wat is de widespread boord precies? Wat is de geschiedenis van de widespread collar? Bij wie staat de widespread collar? Wat zijn de voordelen van de widespread kraag? En hoe moet je de widespread boord het beste combineren? In dit blog krijg je antwoord op al deze vragen.

widespread kraag

De uitleg van de widespread kraag

De widespread collar is de meest populaire kraag. Een widespread kraag is een type boord waarbij de punten iets naar buiten toe lopen. Daarom heeft deze kraag ook de naam widespread toegewezen gekregen. Wanneer je de naam van het boord letterlijk vertaald, kom je neer op het Nederlandse woord: “wijd gespreide kraag”.

De uiteinden van de boord (de punten) zijn recht gesneden. Echter lopen de punten wel iets verder weg. Ze lopen bijna horizontaal naar links en horizontaal naar rechts.

Vandaag de dag is de widespread boord een standaard kraag bij veel overhemden. De iets wijder uiteenlopende kraag zorgt voor een modern effect.

Geschiedenis van de widespread boord

De widespread kraag heeft net als alle andere kragen een geschiedenis. De widespread collar valt niet onder de moderne boorden, maar onder de klassieke boorden. De widespread collar is ontworpen voor de bredere stropdasknopen.

De widespread kraag werd voor het eerst gedragen in het begin van de 20e eeuw. In deze jaren van de Roaring Twenties was er veel aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe type boorden. Hierdoor heeft de widespread kraag verschillende veranderingen ondergaan. In de loop der jaren is de lengte van de kraag verkort van 7 centimeter naar 4 tot met 5 centimeter. Vandaag de dag is dit de gebruikelijke en standaard lengte van de widespread boord.

De beste combinaties met de widespread collar

De widespread collar is er om brede en dikke stropdassen mee te dragen. Een groot en driehoekig gevormde stropdas of strik werkt het beste bij de widespread collar. Goede combinaties met de widespread boord is een dikke dasknoop zoals een dubbele windsor of een full windsor.

Net als de andere kragen kan je met de widespread look van casual naar zeer gekleed gaan. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je te focussen op accessoires. Ga je uit met je vrienden? Combineer je overhemd met jeans en je hebt de perfecte casual uitstraling. Moet je naar een iets zakelijkere bijeenkomst? Gebruik een stropdas en een mooie broek om de mooiste business look te creeren. Zorg ook voor variatie in jouw overhemdencollectie. Schaf overhemden aan van verschillende kleuren en met diverse patronen.
De voordelen van de widespread kraag
De widespread boord is een mooi stukje materiaal en bezit een aantal voordelen.

widespread collar

De widespread kraag houdt de stropdas op z’n plek

Niets is zo vervelend als een stropdas die voortdurend verschuift. Je moet dan continu je stropdas goed trekken, om je outfit weer goed te laten ogen. Met de widespread collar komt hier een einde aan. De widespread kraag houdt de stropdas goed op z’n plek.

De widespread kraag reduceert zweet

Wanneer jij een bloedstollend sollicitatiegesprek hebt of een intensieve zakelijke meeting, dan kan het zweet van je lijf blijven rollen. De widespread collar is in dit soort gevallen jouw redder. De widespread collar vangt het zweet op en zorgt ervoor dat jij je weer comfortabel voelt.

De widespread collar is gevarieerd

De widespread collar voor een overhemd komt voor in veel verschillende kleuren en pasvormen. Je kan de widespread kragen vinden in het klassiek, slim fit of smal. Wanneer het aankomt op de kleur, kan je de kraag vinden in diverse kleuren groen, blauw, geel of paars. Als je wilt kan je ook kiezen voor een overhemd met patroon. Zo breng je variatie in je garderobe.

Bij wie staat de widespread collar?

Elke kraag heeft zijn eigen kenmerken. Deze kenmerken maken dat de ene kraag wel goed staat bij de één en niet goed staat bij de ander. Dit principe geldt ook voor de widespread collar.

Wanneer je wel een widespread collar moet dragen

  • Wanneer jij een smal gezicht hebt, dan is het belangrijk dat jij je gezicht verbreed. Doordat de punten van een widespread boord ietwat uit elkaar vallen, verbreedt je jouw gezicht.
  • Heb jij een groot hoofd? Dan moet je zorgen dat jouw hoofd er kleiner uitziet, De widespread kraag is hiervoor geschikt. Deze kraag maak dat jouw hoofd normaler oogt.
  • Heb je een lange nek? Ook dan is de widespread boord geschikt. De widespread kraag zorgt voor balans in je gezicht.

Wanneer je geen widespread boord moet dragen

  • Heb jij een rond gezicht? Dan moet je jouw gezicht verlengen. Draag dan absoluut geen widespread collar. Dit laat je gezicht groter en ronder ogen. Een geschikte kraag voor een rond gezicht is een pointed of een narrow spread collar.
  • Heb je een klein hoofd? Dan moet je deze groter laten lijken. De widespread kraag is niet de geschikte kraag om jouw gezicht kleiner te laten ogen. Integendeel, je hoofd ziet er dan alleen maar gigantisch uit. Een geschikte kraag voor een klein hoofd is de medium spread.

Vergelijkbare boorden

Er zijn diverse kragen die veel overeenkomsten vertonen met de widespread boord. Dit zijn de English Spread, de Franklin Spread, de Semi Spread en de Franklin Semi spread.

Deze kragen hebben net als de widespread boord wijd uiteenlopende punten. Het zijn allemaal kragen die fantastisch te combineren zijn met een brede vlinderdas of een grote stropdas. Dus mocht je een overhemd zoeken met een wijde boord, dan hoef je niet alleen op zoek te gaan naar een wide spread boord, maar je kan ook gaan voor soortgelijke boorden.