Denk er eens goed over na. Wat kan een man nog meer dragen in plaats van juwelen dat zowel functioneel is als zeer decoratief? Dat zijn natuurlijk manchetknopen!

Heb je ze nog nooit geprobeerd? Dan mis je echt iets! Probeer manchetknopen uit en je zal absoluut complimenten ontvangen van de mensen die deze kleine details opvallen.

Alleen voordat je manchetknopen gaat dragen, moet je eerst weten hoe je manchetknopen moet dragen en je moet kennis hebben van de verschillende soorten manchetknopen, de materialen van manchetknopen en in welke stijl de manchetknopen verkrijgbaar zijn.

Als je meer weet over deze kostbare details, zal je er niet als een sloddervos bij lopen. Integendeel, je kan zelfs investeren in de toekomst van jouw nakomelingen met echte mooie manchetknopen. Het zijn namelijk prachtige toekomstige erfstukken.

Wat zijn manchetknopen?

Manchetknopen zijn tools om de manchetten van een overhemd te sluiten. In dat geval zijn manchetknopen een alternatief voor de knopen die al op de manchetten van een overhemd genaaid zijn.

Het typerende aan manchetknopen is dat het afzonderlijke objecten zijn. Je kan knopen vastnaaien op een overhemd. Deze knopen vallen onder de gewone knopen. Manchetknopen hoef je niet op je manchetten te naaien. Deze kan je er gewoon snel van afhalen.

Net zoals andere vele soorten knopen, zijn manchetknopen er ook in vele vormen, maten, kleuren en materialen. De manchetknopen bieden meestal een beetje meer contrast dan een knoop en worden beschouwd als een decoratiever en sierlijk alternatief van de gewone knoop.

Hoe zet je manchetknopen vast?

Manchetknopen vastmaken is geen moeilijk klusje. Je moet alleen goed weten wat je te doen staan.

Vouw de manchetten om, en zorg ervoor dat ze een nette, rechte lijn vormen aan het uiteinde van de mouw. Houd vervolgens de manchetten bij elkaar. Houd de twee open randen van de manchet tegen elkaar. Leg de gaatjes van de manchetknopen goed op elkaar. Steek de manchetknoop door de gaatjes en maak deze daarna vast.
De soorten manchetknopen
Er zijn tal van soorten manchetknopen, evenals de sluiting ervan. Hieronder staan de meest voorkomende manchetknopen besproken.

De torpedo manchetknopen

De torpedo is de meest voorkomende manchetknoop. Deze heeft een sluiting die het meeste voorkomt bij manchetknopen. Deze sluiting werkt doordat de 'torpedo' tussen de 'vork' kan draaien. Hierdoor kan de naald zeer gemakkelijk door het manchet geprikt worden. Zet de manchetknoop stevig vast door er volgens aan te draaien.

De walvisstaart manchetknopen

De walvisstaart is een andere type manchetknoop die ook met enige regelmaat voorkomt. Deze manchetknoop heeft een enkele verbinding naar het anker. De verbinding volgt een curve, waardoor het aan de binnenzijde ruimte geeft aan het manchet om open te staan. Dit zorgt ervoor dat de knoop mooier ligt en de gesloten manchet aan de achterkant een mooie uitstraling heeft.

De stud style manchetknopen

De stud style manchetknopen hebben geen scharniermechanisme. In plaats daarvan hebben deze manchetknopen een grote kop, een rechte verbinding en een kleinere, binnenste kop. De binnenste kop is gekanteld, zodat deze met gemak door het knoopsgat kan. Daarna kan je de knoop gemakkelijk vergrendelen. Wanneer deze manchetknopen eenmaal geplaatst, zijn ze vrij veilig en het ontbreken van bewegende delen maakt ze zeer duurzaam.

De vaste sluiting manchetknopen

Een manchetknoop met deze sluiting heeft geen bewegende onderdelen. Dit heeft als voordeel dat er minder defect kan gaan, maar als nadeel dat deze moeilijker vast te zetten is aan de manchetten van het overhemd. Echter, wanneer je de truc eenmaal door hebt, is dit een van de makkelijkste manchetknopen om vast te maken.

De omkeerbare sluiting manchetknopen

Manchetknopen met een onomkeerbare sluiting hebben vaak een decoratief design op beide kanten van de knoop. Dit maakt dat je kan afwisselen. Deze manchetknopen zorgen voor een lossere uitstraling van de manchetten van een overhemd.

De sluiting met ketting

Manchetknopen met een sluiting met ketting is de meest traditionele. Omdat er nogal wat behendigheid bij komt kijken is dit type sluiting slechts weggelegd voor de experts op het gebied van manchetknopen. Het voordeel van deze manchetknopen is dat een lossere manchet ook mogelijk is.

Stoffen manchetknopen

De stoffen manchetknopen hebben, zoals de naam al doet suggereren, een stoffen kop. Het zijn manchetknopen die uitermate geschikt zijn voor informele gelegenheden.

De materialen van manchetknopen

Manchetknopen worden gemaakt van ongeveer alle soorten materialen. Goud, zilver en platina zijn duidelijk favorieten. Met name voor de manchetknopen die geen andere decoratieve materialen hebben. Dus waarbij de esthetische waarde afhankelijk is van het materiaal van de manchetknopen.

Carbon fiber

Dit is een sterk en modern materiaal met een gladde, zilverkleurige oppervlak dat gemakkelijk tijdens het productieproces kan worden gekleurd. Dit materiaal is zeer populair en wordt veelal gebruikt voor de metalen manchetknopen. In het bijzonder voor de moderne ontwerpen.

Crystal

Dit is een veelzijdig en veelgebruikt materiaal voor sprankelende manchetknopen. De manchetknopen zijn verkrijgbaar in bijna elke kleur, vorm en grootte.

Enamel

Dit is populair materiaal voor het toevoegen van gekleurde of zwarte glans bovenop een metalen oppervlak. Dit materiaal wordt meestal gemaakt van gesmolten glaspoeder. Enamel creëert een glad, glanzend oppervlak en is zeer duurzaam, maar het kan breken wanneer het op hard oppervlak belandt.

Glas

Glas is veelzijdig en betaalbaar. Manchetknopen van glas zijn in veel soorten kleuren verkrijgbaar. Gekleurd glas is vaak casual, maar het varieert aanzienlijk van het ontwerp.

Brons

Brons is een combinatie van koper, zink, tin en creëert een donker, glanzend metaal. Deze knopen zijn zowel zeer mannelijk als eigentijds.

Parelmoer

Parelmoer is bleek, glanzend materiaal dat afkomstig is van schelpen. Dit is hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt om kwalitatief hoge knopen voor een overhemd te maken. Deze manchetknopen zijn prima geschikt voor formele gelegenheden.

Onyx

Onyx is een kristallijne vorm van kwarts in vele kleuren, zoals wit, paars, blauw en zwart. Onyx wordt vaak gebruikt als het zwarte materiaal in formele manchetknopen.

Edelstenen

Edelstenen zijn de diamanten, de robijnen en de smaragden en de opalen. Het is uiteraard een high-end optie, verkrijgbaar in diverse soorten stijlen, variërend van strak en eenvoudig tot ronduit opvallend.

Rose goud

Dit materiaal is een combinatie van goud en koper. Het zorgt voor een roodachtige getinte metaal.

Zijde

De meest voorkomende optie voor stoffen manchetknopen. Het is minder formeel dan metaal of steen.

Roestvrij staal

Dit is een eenvoudige, praktische en duurzame optie, geschikt voor zakelijke en vrijetijdskleding.

Sterling zilver

Sterling zilver is helder en reflecterend. Deze manchetknopen hebben meer glans dan roestvrij staal of carbon fiber knopen.

Titanium

Dit is een zeer sterke, duurzame optie met een grijze kleur. Vanwege de duurzaamheid zijn deze manchetknopen populair. Ze zijn vaak fijn gegraveerd en hebben een geëtste detaillering.