• King's Day % tot €50 korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Welke manchetten heeft een overhemd?

Je bent op zoek naar een nieuw overhemd, je weet je boordmaat, hebt nagedacht over de pasvorm en je weet ongeveer wat voor kleur je wil. Driftig ga je op zoek. Online zet je alle zoekfilters aan, in een winkel heb je een adviseur tot je dienst. Veel mensen zijn geneigd om een overhemd te kopen zodra deze goed past. Maar denk je ook wel eens na over de manchetten?

Het is over het algemeen een detail wat makkelijk over het hoofd wordt gezien. Zonde, want mooi manchetten maken een overhemd echt af.

In dit artikel lees je over verschillende soorten manchetten zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past.

  1. Manchetten met twee knoopjes
  2. Afgeronde manchetten
  3. Afgesneden manchetten
  4. French cuffs
  5. Enkele manchetknoop
  6. Dubbele manchetknoop
  7. The silk knot
  8. Manchetten oprollen

een gestreept overhemd met manchetten leuk voor casual

Ok, ik wil meer weten over manchetten! Waar kan ik uit kiezen?

Manchetten met twee knoopjes

Op klassieke overhemden voor mannen tref je vaak manchetten die je zelf kunt verstellen. De manchetten bestaan doorgaans uit een rechthoekig stuk stof die ook echt in een punt lopen en dus niet afgerond zijn. De twee knopen geven je opties om het manchet zo dicht te knopen als je het zelf wil.

Afgeronde manchetten

Eigenlijk lijken afgeronde manchetten erg veel op de manchetten met twee knoopjes. Het verschil is dat de manchetten afgerond zijn en dus niet in een scherpe hoek lopen. Het geeft een iets informelere look.

Afgesneden manchetten

Bij deze machetten worden de manchetten op negentig graden ´afgesneden´. Dit is perfect voor gelegenheden waar je professioneel of formeel voor de dag moet komen. Overhemden met dit type manchtet worden vaak met manchetknopen gedragen, waardoor de uitstaling nog eens extra luxe wordt.

French cuffs

Klassiek en toch tijdloos. Deze meest formele manchetten zijn twee keer zo lang als de normale manchetten en maken je formele look helemaal af. Het wordt vaak gecombineerd met een formeel boord.

Manchetknopen

Als je hebt gekozen voor een overhemd waarbij de manchetten sluiten met een manchetknoop, moet je daar natuurlijk ook wat aandacht aan besteden.

Wist je dat manchetknopen al langer bestaan dan gewone knopen? Ze waren lang populair bij de elite, voordat ze rond de 19e eeuw ook bij het grote publiek in zwang raakten.

een mooi overhemd met ronde manchetknopen geschikt voor zakelijk gebruik

Wat een ´goede´ of ´foute´ manchetknoop is valt lastig te zeggen, omdat het juist iets is waarmee je je persoonlijkheid benadrukt. De een zal eerder vallen voor glimmen goud, terwijl iemand anders juist eerder voor een mat metaal gaat. En dat kan ook allemaal. Als je het echt wil personaliseren kun je je initialen erin laten graveren.

Je hebt ook voor manchetknopen een ruime keuze:

Enkele manchetknoop

De meest gebruikte optie is de enkele manchetknoop. Deze heeft een ´knoop´, bijvoorbeeld een vierkant stukje goud. Daarachter zit een paaltje en dan volgt een tweede paaltje die door middel van een scharniertje haaks op de eerste gezet kan worden. Je steekt die door de knoopsgaten en scharniert ´m dwars vast. Je hebt dan dus een knoop aan een kant, en een ´paaltje´ aan de andere kant van je manchet.

Dubbele manchetknoop

Deze optie is heel vergelijkbaar met de enkele manchetknoop, maar in dit geval zitten er aan beiden kanten een knoopje. In sommige gevallen zijn deze verbonden met een kettinkje, in andere gevallen met een paaltje, net zoals bij de enkele manchetknoop. De voorwaarde is dan wel dat de knopen klein genoeg moet zijn om door het knoopsgat te passen.

The silk knot

Deze manchetknopen staan ook bekend als apenknuistjes, appelballetjes of een Turkse knoop. Het is een goed alternatief voor de metalen paaltjes of kettinkjes. Ze worden gemaakt van elastische zijdedraad die samen worden geweven tot een knoop van tussen de 1 en 3 centimeter met daartussenin een verbindende draad. Je gebruikt ze door eenvoudigweg een van de knopen door de knoopsgaten te drukken.

Deze manchetknopen komen vaak in (felle) kleuren. Stem die goed af met je pak en stropdas.

Manchetten oprollen

We sluiten af met je uitleggen hoe je je manchetten kunt oprollen. Dit is fijn in de zomer of als je werk moet doen waarbij je overhemd rond de onderarm anders makkelijk vies wordt.

Grofweg zijn er twee methodes.

Bij de eerste sla je het manchet, met de knoopjes open, open en vouw je die telkens op de breedte van het manchet om. De meningen zijn verdeeld of dit over of tot onder je elleboog moet. Wij denken vooral dat je moet doen wat goed voelt.

Een andere methode is dat je het manchet ontknoopt en eerst helemaal terugslaat tot aan je elleboog. Vervolgens sla je de stof daaronder (waar dus nu geen manchet meer zit) een paar keer om totdat alles bij elkaar komt. Ook hier geldt, kijk vooral of het lekker zit.

Let wel even op. Het manchet oprollen kan makkelijk vouwen en kreukels geven. Niet zo handig als je later die dat nog een belangrijke vergadering of bespreking hebt.

een bruin satijnen overhemd met mooi manchetten in het overhemd

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.