Overhemden zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten materialen en wevingen. Denk hierbij aan Poplin, Twill en Oxford weving. Katoen is vrijwel altijd al favoriet geweest onder de mensen. Alleen onder al de soorten katoen is en blijft de Oxford weving een echte favoriet.

  1. De kenmerken van het Oxford Overhemd
  2. De geschiedenis van het overhemd
  3. Het dragen van het oxford overhemd
  4. Waar koop ik een oxford overhemd?

oxford voor heren

Het Oxford overhemd

Er zijn zekere kledingitems waar geen ene man zonder kan, en een Oxford overhemd staat toch wel hoog op deze lijst. Oxford overhemden zijn casual, maar kunnen ook formeel zijn. Dat is afhankelijk van hoe jij het kledingstuk draagt. Daarom zijn Oxford overhemden waarschijnlijk ook zo populair.

Kenmerken van overhemden met de Oxford weving zijn als volgt:

  • Sportieve look
  • Zowel geschikt voor casual als formele gelegenheden
  • Licht en stevig

casual en trendy overhemd

Wat is Oxford?

Oxford is een veelgebruikte en geliefde stof voor overhemden. Oxford is een manier van weving die zorgt voor een sportieve uitstraling van een kledingstuk. De stof wordt in platbinding geweven, met dunne ketting garens en een grovere inslag. Typerend aan kettingdraad is dat deze is vervangen door twee hele fijne kettingdraden. Deze manier van weven zorgt ervoor dat een Oxford overhemd sterk, luchtig en licht is. Hiermede staat het overhemd een man niet alleen goed, maar zit deze ook nog eens ontzettend aangenaam.

De geschiedenis van Oxford overhemden

Deze weving was er niet plots, maar heeft een geschiedenis van honderd jaar erop zitten. Daarom zoomen we eens in op de oorsprong van deze weving en naar hoe de Oxford weving aan zoveel populariteit heeft gewonnen.

De oorsprong

Je zal waarschijnlijk wel verbaasd zijn te horen dat Oxford overhemden niet echt uit Oxford komen. Ja, echt waar. De Oxford overhemden komen uit Schotland. We gaan hiervoor terug naar de 19e eeuw in Schotland. Dit is waar de gehele overhemden magie startte. Daar begon een fabriek met het experimenteren met verschillende soorten wevingen. Uiteindelijk startte de fabriek zelf met het produceren van eigen kleding met bijzondere wevingen. De vier wevingen kregen een naam. Dat je het alvast weet, de betekenis achter de namen is alleen bekend bij degenen die ze verzonnen. De wevingen staan bekend onder de namen Yale, Cambridge, Harvard en natuurlijk Oxford. Nu vraag jij je vast af waarom je nog nooit eerder van de andere drie wevingen hebt gehoord. Nou, in feite zijn deze wevingen al heel erg lang geleden gestopt met bestaan. Oxford was de enige weving die de wereld veroverde.

Het begin van de Oxford weving

Toen de eerste Oxford overhemden de ‘mannen markt’ bereikte, waren overhemden echte luxe goederen. Het was in die tijd bijzonder om dure luxe overhemden te hebben. Het was heel normaal voor mannen in die tijd om zo lang mogelijk met één kledingstuk te doen. Dus toen de eerste Oxford overhemden werden geïntroduceerd, had deze een kraag en afneembare manchetten. Deze onderdelen konden van goedkopere stof gemaakt worden en gemakkelijk vervangen worden, wanneer ze volledig uitgedragen waren. Dit maakte de Oxford overhemden betaalbaar voor een grote groep mannen. Vandaag de dag zijn de uitneembare manchetten nog steeds mogelijk. Maar doordat overhemden voor iedereen betaalbaar is geworden, is er niet zozeer behoefte meer naar. De achterliggende functie van uitneembare manchetten is dus deels uit het oog verloren.

De invloed van studenten

Dit is het punt waarop het allemaal interessanter wordt. Het moderne Oxford overhemd (en bij modern bedoelen we de vroege jaren in 1900) was een populair alternatief voor een formeel overhemd. Het werd altijd gezien met stropdas en pak. Eigenlijk werd het Oxford overhemd omgedoopt tot een soort onofficieel kostuum van degene die gelukkig genoeg waren om naar polo wedstrijden te kijken. Dit gaf de Oxford overhemden een soort aristocratisch geurtje, wat ertoe leidde dat de Ivy League studenten het tot zich zelf toe eigenden. Maar studenten zijn studenten. Ook in die periode. Dus wat gebeurde er? De overhemden werden ge-restyled door het over de broek te dragen en te combineren met shorts. Dit outfit werd zo populair dat een nieuwe rang aan casual Oxford overhemden was geboren. Hiermede was Oxford niet alleen meer toebedeeld tot de formele elite, maar ook tot de informelere burgers.

In het heden

Vandaag de dag zie je het Oxford overhemd in twee stijlen terug. Je hebt de button down collar Oxford overhemden. Deze overhemden zijn geschikt om te dragen bij casual gelegenheden. Daarnaast heb je de traditionele pointed collar overhemden. Een Oxford overhemd mag pas een Oxford overhemd genoemd worden, wanneer deze een bepaalde weving heeft. Dit houdt in dat de overhemden zijn samengesteld uit twee verschillende draden garens die in een honinggraatstructuur worden geweven. Hierdoor hebben de Oxford overhemden een herkenbare afwerking.

Hoe moet je een Oxford overhemd dragen?

De studenten hebben dan misschien wel een nieuwe sportieve look gegeven aan het Oxford overhemd. Echter betekent dit niet dat de formele look volledig is doodgebloed. In tegendeel, vandaag de dag zie je de Oxford weving zowel terug bij casual kleding als bij formele kleding. Er zijn heel veel verschillende soorten Oxford overhemden te vinden, in tal van kleuren en maten.

Ga je voor de casual look? Combineer het overhemd dan met een mooie chinos of jeans. Ga je voor chilly? Kies dan voor een jumper. Voor de formele gelegenheden kan je altijd terugvallen op strak in pak.

fijne oxford hemden

Waarom kiezen voor een Oxford weving?

Een overhemd gemaakt met een Oxford weving is grover dan veel andere soorten wevingen. Dit maakt het Oxford overhemd over het algemeen stukken betaalbaarder dan veel andere wevingen. Deze overhemden zitten vaak soepeler en makkelijker dan veel van z’n soortgenoten. Nadeel is dan weer dat de stof niet zo zijdeachtig aanvoelt.

Ga je voor een casual look? Dan moet je gaan voor de Oxford overhemden met een button down collar. Wil je liever wat formeler ogen? Ga dan voor een hoger garennummer. Hoe meer garen er gebruikt worden, hoe dunner de garen zijn. Een dikkere gaar heeft dus minder garen. Dunne garen zijn vaak gemaakt van gladde, lange katoenstaven, zodat een formeler shirt ontstaat.

Oxford overhemden kopen

Wil je overhemden met Oxford weving kopen? Kijk dan hier: overhemden.com/oxford