Linnen staat bekend om zoveel. De kreukbaarheid, de ventilerende eigenschappen, de zachte stof en de milieuvriendelijkheid. Maar naast dat heeft linnen een bijzonder interessant achtergrond, ontwikkeling en proces.

linnen

De voordelen van linnen

Uniek en afwisselend

Linnen belichaamt de creativiteit van de ontwerpers. Linnen is een zijdezacht stofmateriaal met een ijzersterke persoonlijkheid. Linnen is elegant, verfijnd en zelfs een beetje rustiek. Maar met kleurtinten kan linnen ook klassiek of sportief ogen, afhankelijk van de modetrends. Van de fijnste stoffen voor de meest innovatieve kleding is linnengoed het beste materiaal die de regels verandert.
Van traditionele natuurlijke zandkleuren van de meest ongerepte stranden,
naar de warme kruidige, Afrikaanse kleuren die levendig, briljant en eigenzinnig zijn.

Milieuvriendelijk

Alle onderdelen van linnen wordt gebruikt. Er gaat geen onderdeel verloren. Daarnaast heeft linnen geen water nodig, aangezien de afwisseling van zon en regen in de regio’s van West-Europa zorgt voor de optimale groei Veel ongedierte en insecten kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden. Bestrijdingsmiddelen blijven veelal buiten kijf. Eén hectare vlas stoor 3,7 ton CO2 per jaar uit.

De teelt van vlas is perfect voor het gewasrotatie. Elke zes tot zeven jaar kan je linnen afwisselen met andere gewassen voor een optimale kwaliteit van de bodem en het verhoogt ook de productiviteit op een natuurlijke manier met maximaal 20%.

Breed inzetbaar

Linnen is niet alleen ideaal voor kleding, maar voor heel veel andere dingen. Denk hierbij aan beddengoed, gordijnen of tafelkleden. Hiermee is linnen een zeer flexibele stof

Krachtig en zacht

Linnen is de sterkste van alle plantaardige vezels. Linnen is zeker twee tot drie keer zo sterk als katoen. Linnen is vrij van pluizen en hoe vaker je het wast, hoe zachter het wordt.

Ademend

Het grootste voordeel van linnen is dat het heerlijk koel is in de zomer. Linnen overhemden en linnen broeken zijn ademend en ventileren goed. Linnen neemt goed vocht op en weet het daarnaast ook vlot van je lichaam af te voeren. Zo blijft je kleding koel.

De geschiedenis van linnen

De geschiedenis van linnen is verweven met die van de grote beschavingen van het Middellandse Zeegebied en dichter bij ons, met die van de Europese volkeren. Het gebruik van linnen dateert van 8000 jaar voor Christus, maar de verscheidenheid van vlas dat we vandaag de dag kennen is afkomstig uit Egypte. De Egyptische linnen bereikte een buitengewone perfectie van linnen die voor andere volkeren niet te halen was. Dit zorgde voor een belangrijke buitenlandse handel markt.

De perfecte linnen kwamen aan in Europa, dankzij de handel in de Feniciërs, die het belang van de linnenvezels begrepen. Dit leidde tot productie en verkoop van linnen stof op het grondgebied van Ierland, Engeland en Bretagne. Het was tijdens de periode van het Romeinse Rijk dat linnen een echte gouden eeuw kende in Europa. De Romeinen, dankzij de verovering van Egypte, maakte uitgebreid gebruik van vezels, zowel in kleding, en huishoudlinnen.

Op deze manier werd ontdekt dat de beste gronden voor de teelt van vlas in Frankrijk en Vlaanderen lagen. Hierdoor groeide plekken uit tot de echte hoofdstad van linnen, met Brugge de ‘centre of excellence’. Door Karel de Grote werden linnen overhemden en linnen broeken universeel aangenomen. Eerst was linnen bedoeld als een preventief middel tegen huidziekten. Daarna werd linnen kleding, zoals linnen overhemden een belangrijk kenmerk van elegantie. Maar het was tijdens de Renaissance dat linnen echt triomfeerde. Linnen kwam even later niet alleen voor in kleding, maar linnen werd ook gebruikt voor beddengoed en lingerie.

De Luthers protestantse Reformatie en de godsdienstoorlogen die volgden, waren echter significant reden voor migratie. Duizenden geschoolde wevers vluchtten naar Engeland en Ierland, terwijl Frankrijk het primaat bleef van linnen, zowel in de teelt als in de afwerking. De rijkdom en verfijning van linnen bleef handwerk, tot in de negentiende eeuw. Philippe de Girard was de grote uitvinder van een spinmachine.

linnen overhemd

De oorsprong van linnen

Linnen is een bijzondere stofsoort die van een bijzondere plant komt: de vlasplant. De vlasplant is simpel gewas, bestaande uit een enkele stam, vlas en een lange en flexibele kruidachtige plant. De vlasplant bereikt ongeveer een hoogte van één meter. De blauwe bloem is niet meer dan paar blaadjes met twee zaadjes er in. De zaden zijn glad, vlak en in het algemeen roodachtig bruin van kleur. Ze zijn licht, klein en ietwat gebogen aan het uiteinde.

Vlas kenmerkt zich door een door snelle groei en de vegetatieperiode bedraagt ongeveer honderd dagen. Tijdens de groeifase mag de temperatuur
niet te hoog zijn, aangezien vlas dan te snel groeit. Hiermee is het gewas vatbaarder voor de kracht van de wind.

Van zaad naar linnen

De gebieden

Het beste gebied voor de teelt van vlas is met name in Frankrijk, België en Nederland. Door de samenloop van een vruchtbare en geschikte bodem voor dit gewas, de gunstige klimatologische omstandigheden en de expertise die de vlaskwekers hebben, overgeleverd van vader op zoon, zijn kostbare schatten.

Europa is en blijft het beste gebied voor de productie van linnen. De bodem is relatief warm en vochtig en er is voldoende blootstelling aan de zon en de nachten zijn koel.

Zaden selecteren

Voor het telen van vlas moeten eerst zaden geselecteerd worden. Dat is een vak apart. De zaden worden geselecteerd is vruchtbaarheid en kwaliteit. Elk jaar wordt er opnieuw onderzoek gedaan en zaden geselecteerd.

Zaaien

Vlas wordt veelal gezaaid midden maart en half april. Het zaad wordt twee tot drie centimeter diep in de grond geplaatst. Op deze manier is het kleine zaad beschermt tegen weer en wind en kan het uitgroeien tot een mooi gewas. De vlas kwekers weten als geen ander hoeveel ruimte er tussen de vlasplanten geplaatst moet worden en onder welke omstandigheden deze planten het beste groeien. De vlasplanten moeten ruimte genoeg hebben om te groeien, maar ook dicht genoeg bij elkaar, zodat ze samen sterk staan tegen barre weersomstandigheden.

Oogsten

De tijd van oogsten ligt tussen juli en augustus in. Dit is één van de meest kwetsbare en risicovolle fases in het gehele proces van de teelt van vlas. Het moet in dit stadium droog zijn. Bij de oogst moet de plant worden getrokken uit de grond in zijn volledige lengte, en dit is het geheim. Alleen op deze manier kan de maximale lengte van de vezel gewaarborgd worden.

 

Bronnen:

http://www.brahmsmount.com/blog/cotton-vs-linen-whats-the-difference/
https://en.wikipedia.org/wiki/Linen