Wat draagt de moderne man rond zijn nek. Als het geen standaard (strop)das is dan kan het een trui of shirt met een 'col' zijn (red. coltrui of turtle nek). De turtle nek is ook opnieuw bekend geraakt door Steve Jobs. Eén van de beste oplossingen is het dragen van een sjaal zoals een Ascot, Cravat of Stock - deze zitten dicht tegen de nek aan en zijn stijlvol voor iedere gelegenheid. Maar wat is een Ascot (stropdas sjaal) en hoe wordt het gedragen?

Ascot: een sjaal voor mannen

Ascot - stropdas sjaal
Een "Ascot" is de formele naam voor een stropdassjaal - en is aan te raden als het niet zo formeel hoeft te zijn - maar wanneer het aankomen zonder das niet voldoende passend voelt. Een stropdassjaal ligt tussen sportieve en formele kleding in en is bijzonder aan te bevelen voor het weekend. De stropdassjaal is meestal gemaakt van pure zijde en heeft allerlei ontwerpen waarbij de meer traditionele designs meer voorkomend zijn (denk aan paisleymotieven).

Stropdas sjaaltje geknoopt op een overhemd

Plastron of Ascot
De stropdassjaal wordt ook plastron (dan meestal lichte unikleuren), ascot of polo genoemd. De ascot heeft twee gelijk sterke uiteinden, bij de polo wordt het brede eind door een lus getrokken.

Een stropdas sjaal is sierlijk, dus kan het slim zijn om de rest van je outfit simpel en strak uitgesneden te hebben. Zorg dat de sjaal in een complementaire kleur is van je outfit. Maak ook goed gebruik van de laagjes in je outfit zodat de sjaal niet als te dik wordt ervaren.

Ascot en stropdas sjaaltjes voor mannen en mooi bij een overhemd

Als je nog nooit eerder een sjaal hebt gedragen, dan is het slim om te denken aan de kleuren navy, grijs, groen of bordeaux - maar denk ook aan rood met een vierkant of polka dot patroon of melange. Wil je toch experimenteren dan zijn prints het summum.

Door de jaren heen zijn er allerlei namen bedacht voor de Ascot. In de 19de eeuw werd het simpelweg een "nek stof" of "nek doekje" genoemd (neck cloth). Het kwam in twee vormen voor: 1) zoals een Cravat dat bestond uit een lang stuk stof dat over het lichaam heen was gedrapeerd en met een knoop om de nek werd gebonden over het overhemd heen. 2) De  tweede vorm was een stuk stof dat meer om de nek heen werd gewikkeld en aan de achterkant van de nek werd vastgebonden. Soms met een knoop maar ook wel eens met een gesp of sluiting. 

De Cravat heeft de eerste jaren aan populaireit genoten en men zegt dat Franse soldaten deze stijl hebben doen overwaaien van Kroatie naar Frankrijk. Men stelt dat de Kroatische soldaten bij elkander stukken doek om de nek bonden - en "Cravat" is het Franse woord voor Kroaat. Sinds 1650 wordt de das gezien op meer een meer schilderijen uit die tijd en er zij advertenties bekend uit Boston in de V.S. uit 1735 voor stropdassen

ascot das voor mannen