Voor het verwijderen van bloedvlekken uit een overhemd is het belangrijk zo snel mogelijk te handelen. Spoel ´verse´ vlekken zo snel mogelijk uit met koud water. Verder kun je zout water gebruiken of zelfs tandpasta. We gaan hieronder in op de diverse methodes, voor zowel verse vlekken, als vlekken die al zijn opgedroogd. Hoe verwijder ik bloedvlekken uit een overhemd?

bloedrode lucht

Zojuist bebloede kledign (vers)

1.     Uitspoelen met koud water

Spoel het overhemd altijd uit met koud water. Lauw of warm water bevordert het stollingsproces van het bloed, waardoor de bloedvlek lastiger te verwijderen wordt. Je kunt ook met een ijsklontje en een oude doek (die vies mag worden) over de bloedvlek wrijven.

Als de vlek wel iets verwijderd is, maar nog niet helemaal kun je overwegen om waterstof peroxide te gebruiken. Test dan wel eerst op een onopvallende plek in het overhemd of de stof hier tegen kan. Als dat het geval is, gebruik dan waterstof peroxide op de vlek en dep het af met een oude doek. Als de vlek verwijderd is, was je het overhemd gewoon normaal in de wasmachine.

Je kunt het overhemd ook in een mix van half water, half waterstof peroxide laten weken. Na 15 tot 20 minuten moet de bloedvlek verwijderd zijn. Zorg wel dat je echt van de voren weet of het overhemd tegen de waterstof peroxide kan.

2.     Gebruik zout voor het verwijderen van bloedvlekken

Ook voor deze methode geldt dat hoe sneller je de vlek kunt behandelen hoe beter. Mix zout en water tot een pasta. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van hoe groot de vlek is.

Spoel eerst het overhemd uit met koud water. Op deze manier krijg je al veel van de vlek uit het overhemd.

Mooie kleding kan ook vies worden met bijvoorbeeld een bloeddruppel

Breng daarna de zoute pasta aan op de vlek. Wrijf het even in en spoel het overhemd vervolgens weer uit. Herhaal dit net zo veel als nodig is. Als de vlek verdwenen is, draai je gewoon het normale wasprogramma met wasmiddel.

Zout is minder agressief en deze methode is dus eerder geschikt voor delicate stoffen.

3.     Gebruik melk om een bloedvlek uit een overhemd te verwijderen

Deze methode is vooral handig als er meerdere (kleine) bloedvlekken op je overhemd zijn gekomen. Om te voorkomen dat je geen vlek mist met waterstof peroxide of zout, kun je je overhemd in een emmer (of wasbak) met melk laten weken. Melk is onschadelijk voor stoffen dus dit is ook een goede methode voor wat fijnere stoffen.

Als de melk goed in het overhemd is getrokken kun je de stof even tegen elkaar wrijven om de vlekken eruit te spoelen. En vervolgens draai je het normale was programma. Als je niet zeker weet of alle vlekken eruit zijn is het verstandig om met koud water te wassen en het overhemd aan de lucht te laten drogen.

4.     Zeep voor het verwijderen van bloedvlekken

Als je ergens bent waar je geen melk, zout of waterstof peroxide voor handen hebt, maar wel zeep, gebruik dat dan om verse bloedvlekken uit te wassen. Het is niet de meest effectieve methode, maar het is wel beter dan de vlek laten opdrogen. Spoel wederom eerst zo veel mogelijk bloed uit het overhemd met koud water. Wees niet te zuinig met de zeep en wrijf de stof tegen elkaar aan. Herhaal dit zolang als het nodig is. Bij gebrek aan zeep kun je ook shampoo gebruiken.

Opgedroogde bloedvlekken verwijderen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de bloedvlek al is opgedroogd. Alhoewel het iets lastiger is zijn ook deze bloedvlekken uit een overhemd te verwijderen. Voor al deze methodes geldt dat het verstandig is de vlek eerst zo veel mogelijk met koud water uit te spoelen. Ook voor opgedroogde vlekken zal blijken dat je nog best wat bloed op die manier uit het overhemd kunt verwijderen.

1.     Tandpasta

Smeer tandpasta op de vlek en laat de tandpasta opdrogen. Spoel de tanspasta af met koud water en herhaal zo vaak als het nodig is.

2.     Zetmeel

Maak een papje van water en zetmeel. Laat het helemaal opdrogen en borstel (met bijvoorbeeld een oude tandenborstel) het zetmeel van het overhemd. Check of de vlek verwijderd is en was vervolgens het overhemd in de wasmachine.

3.     Ossengalzeep

Ossengalzeep was vroeger een must have item in elk huishouden en hoewel dat een beetje veranderd is, is het nog steeds een wondermiddel. Smeer de vlek in met ossengalzeep en laat het ongeveer een half uurtje intrekken. Spoel het daarna uit.

Oma weet raad met ossengal

4.     Speeksel

Het klinkt een beetje vies, maar met speeksel kun je bloed verwijderen uit je overhemd. In je speeksel zitten namelijk enzymen die eiwitten af breken en dus ook bloed. Spuug een beetje op de vlek en laat het even intrekken. Herhaal zo vaak als nodig is en vergeet vooral niet het overhemd te wassen als de vlek eruit is.

BRONNEN:
http://bloedvlekkenverwijderen.nl/
http://www.wikihow.com/Remove-Blood-Stains