Bretels Alles over bretels. Je wilt graag alles weten over bretels. Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel geven we je informatie:

 • over de juiste maat bretels,
 • waar je op moet letten als je bretels koopt,
 • verschillende materialen,
 • etiquette,
 • dresscode
 • een stukje geschiedenis.

De maat

De juiste maat voor je bretels hangt af van verschillende factoren: je gewicht, je lengte en je lichaamstype. Ook is het belangrijk in gedachte te houden of je je broek graag hoog of juist laag draagt. Het kan zijn dat twee mensen met hetzelfde gewicht en lengte, toch een andere maat bretels dragen. Dat komt dan dus door een andere lichaamsbouw, of voorkeur voor hoe hoog de broek gedragen wordt.

Heren bretels - bretels zijn heerlijke accessoires voor de man om origineel voor de dag te komen.

De beste manier om erachter te komen wat de juiste maat bretels is, is door je op (te laten) meten. Begin op de broekrand aan de achterkant in het midden waar je anders je bretels zou aandoen. Meet vervolgens over je schouder tot de broekrand aan de voorkant ook weer waar de bretels normaal aan zit. Lukt dat niet?

Dan is het volgende een goede stelregel: Voor heren tot 1,85 meter met een normaal postuur is een bretels tussen de 110 en 120 cm de juiste keuze. Ben je langer of weeg je meer dan 95 kilo? Dan zijn bretels vanaf 117 cm voor jou de juiste maat. Ben je langer dan 2,05 meter? Of heb je een flinke buik? Dan moet je het zoeken in de bretels vanaf 130 cm. Je kunt uiteraard met de clips de bretels ook nog in lengte aanpassen.

In dit filmpje legt een sympathieke Belgische meester kleermaker je uit hoe je de bretels in maat aanpast en bevestigt.

Waar moet ik nog meer op letten als ik bretels koop?

Bretels worden van oudsher vastgezet aan knopen aan de binnenkant van de broekrand. Traditioneel hebben bretels dus lussen om de bretels aan die knoopjes te kunnen vastzetten. Deze lusjes worden ¨patten¨ genoemd.

Bretel knopen

Omdat de meeste broeken tegenwoordig niet meer voorzien zijn van die knoopjes aan de binnenkant van de broekrand moet je over het volgende nadenken:

 • Wil je patten? Zo ja, koop dan een luxer model bretels. Die knoopjes kun je gewoon aan de binnenkant van je broek (laten) zetten.
 • Wil je liever geen knoopjes aan de binnenkant van je broek? Koop dan een bretels met alleen een klemsluiting. Er zijn ook bretels die met beiden geleverd worden en je kunt de patten er dan vaak afnemen als je ze niet gebruikt.

In welke materialen kan ik bretels kopen?

Vroeger waren vrijwel alle bretels van leer, maar inmiddels is elastiek het meest gangbare materiaal. Echter, er bestaan ook katoenen, canvas of zelfs zijden bretels.

De geschiedenis van bretels

Het voordeel van elastiek is dat het natuurlijk wat rekbaarder is, en daardoor lekkerder zit. Het is ook makkelijk schoon te maken. Zijde heeft een luxere uitstraling, maar is juist weer lastiger te reinigen. Een vervanger voor zijde is polyester, alhoewel dat wat minder glimt, is het wel beter schoon te krijgen. Voor een nonchalante look kun je een canvas bretels aanschaffen. Of een katoenen voor juist een elegantere outfit.

Hoe hoor ik bretels te dragen?

Zoals hierboven al even aangestipt is, werden de bretels traditioneel aan de binnenkant van de broek vast gemaakt. Dat heeft ermee te maken dat de bretels niet zichtbaar mochten zijn. Op deze manier kon er makkelijk een jasje overheen gedragen worden, en bleef het er toch glad uitzien. Inmiddels is een bretels juist een modieuze toevoeging aan een heren outfit en mag je mooie bretels zeker laten zien.

Wil je het helemaal officieel doen? Draag dan de bretels met patten en laat bij de lokale kleermaker wat knoopjes in je broek zetten.

Of je nou een klemsluiting of de patten gebruikt in alle gevallen geldt:

 • Houd er rekening mee dat de bretels niet te kort zijn, dan gaat de broek trekken en dat geeft geen charmante aanblik.
 • Gebruik óf een riem óf bretels, maar nooit tegelijkertijd. Immers: ze vervullen allebei dezelfde functie.
 • Als je bretels draagt, draag je je shirt of overhemd ingestopt in je broek. De enige uitzondering zijn zogenaamde ¨undergarment bretels¨, die draag je direct op je huid en daaroverheen draag je pas je shirt of overhemd. Deze bretels zijn handig als je bijvoorbeeld in de zorg werkt en een uniform draagt en de broek geen riemlussen heeft.

Dresscode met bretels

Traditioneel gezien is de bretel bij een smoking in dezelfde kleur als het overhemd en dat is dus wit. Maar de dresscode smoking (of black tie) mag wat vrijer geïnterpreteerd worden. Tegenwoordig dragen veel heren een zwarte of andere donkere kleur bretels bij hun smoking. Of je kunt juist kiezen voor een knallende felle kleur zoals rood. Bij een rokkostuum zijn de voorschriften iets strenger. Daar is een witte bretels de dresscode. Voor zowel een smoking als een rokkostuum geldt dat de bretels niet zichtbaar mogen zijn.

Geschiedenis

 • Nu dat je alles weet over het kopen en dragen van bretels, tot slot nog een klein stukje geschiedenis. Het vroegst geregistreerde gebruik van bretels is in 1736. Bretels worden door Benjamin Franklin verplicht gesteld bij de eerste vrijwillige brandweer brigade van Philadelphia. Deze knalrode bretels maken nog steeds onderdeel uit van het uniform van brandweerlieden in de Verenigde Staten.
 • Tijdens de Franse revolutie won de bretels aan terrein doordat de lagere burgerklasse de kniebroek liet voor wat het was, en een lange broek met bretels ging dragen.
 • In 1820 opende Albert Thurston een winkel in Londen. Destijds al populair waren de bretels van Albert Thurston al populair. Maar nog steeds vinden de ambachtelijke Albert Thurston bretels hun weg naar de Britse elite.
 • In 1835 wordt de bretels ook in Nederland populair.
 • Eind 19e eeuw worden de metalen klippen uitgevonden, wat een heel verschil maakt. De patten en knoopjes kunnen worden vervangen voor metalen klippen. Dat is een stuk sneller dan het aanknopen van de patten.