Naast de modetrends en hypes, is het de waarheid dat sommige kledingstukken echte klassiekers blijven en nooit uit de mode raken: een zwart pak, een basis wit T-shirt of een donkere jeans. Een ander belangrijk tijdloos kledingstuk is de welbekende en zeer geliefde button down collar. Deze kraag wordt al decennia lang gedragen door atleten, politici en beroemheden.

Alleen wat zijn button down overhemden? Waarom heeft de button down kraag aan zoveel populariteit gewonnen? Waar moet je de button down boorden mee combineren? Bij wie staan de button down collars? Krijg antwoord op al deze vragen en lees gauw verder.

Wat zijn button down overhemden?

De button down overhemden zijn zeer populair. De button down kraag staat ook wel bekend als de button-front collar of button-up collar en de overhemden: "button-down shirts" of "button-down overhemden".

Bij button down overhemden worden de punten van de kraag vastgezet. Hierdoor blijven de punten naar beneden wijzen. Button down overhemden verwijzen naar een knoop die de boord aan het lichaam vast maakt. In de punten van de button down collar zit een extra knoopgat. Dit gat is er voor een knoop op de body van het overhemd. Door deze knoop blijft de boord altijd op zijn plek zitten.

button down overhemden

Wat zijn de hidden-button down overhemden?

Naast de gewone button down overhemden, heb je ook nog de hidden-button down overhemden. Bij de hidden-button down zit het knoopje verstopt onder de kraag. De kraag blijft dus net als de gewone button down overhemden naar beneden staan.

De hidden-button down kragen zijn ontstaan vanuit mode-overwegingen. Er waren mannen die de zichtbare kraag niet mooi vonden staan. Vanuit deze gedachtegang is de verborgen knoop ontstaan.

De geschiedenis van de button down overhemden

In de late 19e eeuw droegen de polospelers allemaal Oxfordshirts met een kraag. Wanneer de spelers hard rond draafden op hun paard, flapten de kragen enorm heen en weer door de wind. Dit was niet alleen zeer vervelend bij het goed uitvoeren van de game, maar het zag er visueel ook niet mooi uit voor het publiek.

Gedurende een wedstrijd noteerde John E. Brooks dat sommige spelers hun kragen hadden omgevouwen en vastgezet, zodat de kraag naar beneden bleef zitten. Hierdoor hadden deze spelers geen last meer van de omhoog staande flapperende en wapperende kraag.

Brooks vond de look van de kraag zeer aansprekend. Hij vertrok en ging terug naar de US in 1896. Daar produceerde hij de iconische button down polo shirt. De button down overhemden van Brooks Brothers’ werden een van zijn meest iconische kledingstukken.

De button down overhemden werden ook gedragen door welvarende formele mensen en atleten, maar ook vele anderen begonnen de kraag te dragen voor dezelfde reden als de polo spelers. Vanaf toen was het officieel een feit: de button down overhemden werden de nieuwe standaard.

De button down overhemden begonnen als sportkleding. Vandaag de dag zijn de button down overhemden ook geschikt voor casual en formeel gebruik.

button down kraag

De knopen van de button down overhemden

De knopen van de button down overhemden die de kraag naar beneden houden, zijn kleiner dan de knopen die aan de voorzijde van het overhemd zitten. De knopen van de button down overhemden moeten dezelfde grootte hebben als de knopen aan de mouwen. Probeer de knopen van de button down niet te vervangen met de knopen van het overhemd zelf. Hierdoor trekken de knopen de aandacht weg van je gezicht.

Waar draag je een button-down boord bij?

De tijd ging snel en de button down overhemden verkregen steeds meer populariteit. Vandaag de dag hangt in bijna elke garderobe een button down overhemd. De populariteit van de button down overhemden is toe te wijzen aan de veelzijdigheid.

Vanwege de geschiedenis van de button down overhemden, worden deze kledingstukken geassocieerd met de Amerikaanse collegiale uitstraling. Vanuit deze symboliek is de button down boord uitgegroeid tot een casual uitstraling.

Net als dat moderegels gebroken kunnen worden, kan je ook met de button down kragen net buiten de kaders gaan. Je kan button down overhemden zowel rechtop zetten als naar beneden laten wijzen. Zo kan je mooi variatie aanbrengen bij het dragen van button down overhemden.

Om je look zeer casual te houden, kan je de button down collar combineren met een gebreid vest en met een mooie denim jeans. Houd daarnaast de bovenste knoop van je overhemd open. Voor een formele uitstraling kun je een sportief geruite pak aantrekken en combineren met een gestippelde gebreide stropdas.

Hoewel er veel discussies plaatsvinden over het dragen van een stropdas met een button down kraag, is er geen issue om de button down overhemden te dragen met een casual overhemd. Het is belangrijk om te weten dat formele kleding vaak wel wat stijver van stof is. De button down kraag is van zachte stof.

De button down overhemden moet je niet combineren met een twee-knoopse pak. Deze combinatie behoort tot een van de grootste modeblunders.

Bij wie staan button down overhemden?

De button down overhemden staan goed bij mannen met een smal slank hoofd. Button down overhemden doen het gezicht breder en groter laten ogen. Tevens staan de button down overhemden goed bij mannen met een lange nek. De button down boord doet de nek korte lijken.

button down collar

Vergelijkbare boorden

Er zijn diverse kragen die veel overeenkomsten vertonen met de button down boord. Dit zijn de medium spread collars en de hidden button down kragen.
Deze kragen hebben net als de button down boorden punten die naar beneden wijzen. Dus mocht je een comfortabel overhemd zoeken, dan hoef je niet alleen op zoek te gaan naar de button down overhemden, maar je kan ook gaan voor soortgelijke boorden.

Button down overhemden kopen

Heb jij binnenkort een sportwedstrijd, een uitje met je vrienden of een redelijk informele presentatie? Dan is een overhemd met een button down overhemd een goed idee. Overhemden.com is de place to be voor het vinden van button down overhemden.