De look van een mooi overhemd kan minder uitstralend worden als je er een foute broek onder draagt, en omgekeerd natuurlijk. Twee kledingstukken die er elk afzonderlijk stijlvol en trendy uitzien laten zich niet automatisch goed combineren. Eén van de meest gemaakte stijlfouten is het combineren van de verkeerde kleuren, maar ook andere stijlfouten zijn mogelijk. Lees daarom hieronder onze korte gids voor passende hemd- en broekcombinaties, zo weet je in een handomdraai of een overhemd bij een bepaalde broek past of juist niet.

De basisregels voor het combineren

Laten we het eenvoudig houden door te beginnen met enkele basisregels:
Zorg voor contrast: Is de bovenste helft van je kledij licht gekleurd of wit, kies dan voor een donkergekleurde broek en donkere schoenen.
Vermijd voor je overhemd of vest een kleur te kiezen die dicht tegen je huidskleur aanleunt.
Vermijd een outfit die bestaat uit allemaal dezelfde kleurtinten. Dat kan soms werken maar je moet echt een goed ontwikkeld gevoel voor stijl hebben om aan te voelen of het werkt of niet. En als het niet werkt ziet het er ook echt niet uit.

Onze stijlgids voor het combineren van overhemden en broeken

1. Casual of formeel?

Voor je een outfit kiest bepaal je natuurlijk in welke omstandigheden je die outfit gaat dragen. Ga je naar een chic avondfeest, naar je werk of een zakelijk evenement? Dan kies je uiteraard voor formele kledij. Is het een vrijetijdsgelegenheid dan kies je voor casual. Logisch dus, maar toch proberen nogal wat mannen een unieke stijl te bereiken door het combineren van een casual overhemd met een formele broek of omgekeerd. Hoewel sommigen daarmee wegkomen, dan denken we eerder aan film- en muzieksterren, is dat voor de meeste mannen geen geslaagde combinatie.

Weet je niet of je overhemd casual is of formeel? Let dan op de aanwezigheid van een borstzakje. Een formeel hemd zal vrijwel nooit zo’n borstzakje hebben, terwijl er op een casual hemd vaak wel eentje zit. Vaak wel dus, maar niet altijd. Mocht je twijfelen of een hemd zonder borstzakje casual is of niet dan is de kans groot dat het een casual hemd is. Wil je het zeker weten vraag dan je partner of vrienden om advies.

Een formele broek herken je dan weer voornamelijk aan het gebruikte textiel. Formele broeken zijn altijd gemaakt van gladdere en meer luxueus aanvoelende stoffen. Een casual broek zal meestal gemaakt zijn uit gewoon katoen of canvas.

2. Welke kleuren?

Het goed leren combineren van kleuren is een kwestie van oefening. Er bestaan uitgebreide stijlgidsen over op internet maar toch leer je wellicht nog het meeste door verschillende combinaties uit te proberen en jezelf in de spiegel te bekijken. Voor een meer objectief oordeel kan je opnieuw je partner of een vriend of familielid vragen te beoordelen wat je goed staat of niet.

3. Onderstaande regels kunnen je echter ook helpen bij het maken van een goede keuze:

Ben je eerder klein van lichaamslengte zorg dan voor kleuren die niet té sterk contrasteren, anders zal je nog kleiner lijken.
Ben je juist een lange man dan werkt een sterk contrasterende outfit wel.
Wil je graag een subtiele en elegante look bekomen dan kan het contrasteren van kleuren die niet zo heel verschillende zijn goed werken. Denk aan roze en bruin, bruin en oranje, roodpaars en roze. Ook neutrale kleuren werken op die manier, geel- of grijsachtig wit kan gecombineerd worden met zwart, ivoor met kaki enzovoort.

Deze eenvoudige tips kunnen je hopelijk helpen een goede keuze te maken bij het aankopen van een nieuw overhemd, een vest of een broek. Toch zijn soms ook meer onverwachte combinaties mogelijk én mooi. Twijfel je of een combinatie zal werken? Aarzel dan niet ons advies te vragen, wij helpen je graag persoonlijk verder!