Wat is het beste katoen of wat zijn de beste soorten katoen ter wereld? Veel mensen realiseren zich niet hoe bijzonder katoen van hoge kwaliteit is. Katoen is een natuurproduct dat al duizenden jaren door de mens wordt gebruikt. Het is de belangrijkste grondstof van de kleding die we tegenwoordig elke dag dragen. In dit artikel vertellen we meer over katoen. De geschiedenis van katoen. Hoe een hoge kwaliteit katoen te herkennen is. En een uitgebreide uitleg over de verschillende typen katoen: Sea Island katoen, American PIMA katoen, Egyptisch katoen (giza 45, giza 87) en andere katoen soorten.

katoen soorten kwaliteit

De geschiedenis van katoen

De katoenplant gaat terug tot 4500 voor Christus. Katoen heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van verschillende grote wereldrijken door de eeuwen heen. De exacte datum dat katoen voor het eerst is gebruikt is moeilijk te achterhalen. Verschillende stammen overal ter wereld gebruikten de plant voor allerlei doeleinden. Zo werd het gebruikt in bogen, verwerkt in kleding, maar ook voor het maken van kammen.

egyptisch katoen overhemden

De Arabische verovering van Spanje in de 8ste eeuw bracht het product katoen en de bijbehorende katoenhandel naar Europa. In de daaropvolgende eeuwen ontpopten Venetië, Antwerpen en Haarlem zich als knooppunten in de katoenhandel.

Bijna duizend jaar later in de 18e eeuw werd een belangrijke uitvinding gedaan. De automatische spinmachine. De automatisering van het spin- en weefproces was geboren. Het begon met de machine Spinning Jenny in 1764. Een kleine 20 jaar later werd de eerste machine op stoomkracht geproduceerd. Het begin van een revolutie.
Vanaf de 19e eeuw is volop geëxperimenteerd om het allerbeste katoen te produceren. Het resultaat is vele varianten, echter springen drie katoensoorten er kwalitatief bovenuit: Sea Island Cotton, PIMA Cotton en Egyptian Cotton. Deze worden wereldwijd nog steeds erkend als de drie soorten van hoogste kwaliteit.

katoen plukken in de verenigde staten

De lange geschiedenis van katoen heeft gezorgd voor significante kwaliteitsverbeteringen. Deze verbeteringen zijn te herkennen door een aantal elementen te controleren.

Het herkennen van hoge kwaliteit katoen

Een hoge kwaliteit katoen is te herkennen aan een aantal eigenschappen. De twee belangrijkste eigenschappen zijn: de lengte en uniformiteit van de vezels, en de luchtdoorlatendheid van de samengedrukte katoenvezels. Deze worden hieronder toegelicht.

Lengte en uniformiteit van de vezels

Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit is de lengte en uniformiteit van de katoenvezels. Een langere vezel zorgt ervoor dat draden nog fijner geweven kunnen worden. Lange katoenvezels zijn beter geschikt om aan elkaar te weven. Daarnaast blijven deze voor langere tijd van goede kwaliteit. Ook zorgt een lange vezel dat veel fijnere wevingen geproduceerd kunnen worden: tot wel 300 draden per inch. Dat is vijf keer zoveel als bij lagere kwaliteit katoensoorten. Naast de lengte van de vezel moeten deze ook een hoge mate van uniformiteit hebben. Hoe uniformer de vezels, des te hoger de kwaliteit van het doek.

De luchtdoorlatendheid van katoenvezels: de 'micronaire'

De ‘micronaire’ is een vrij technische term in de wereld van katoen. Micronaire betekent de mate van luchtdoorlatendheid van samengedrukte katoenvezels. Het wordt gebruikt als een indicatie voor de fijnheid en rijpheid van de vezel. De meest wenselijke micronaire is tussen de 3.7 en 4.2. Bij deze meting wordt gesproken van premium katoen. Een micronaire tussen 3.5 en 4.9 is gebruikelijk voor een basis kwaliteit katoen. Elke micronaire onder de 3.4 en boven de 5.0 wordt gezien als een eigenschap van budget katoen. Echter bestaan er uitzonderingen op deze algemene regel. Exclusieve katoensoorten kenmerken zich vaak door een vrij lage micronaire, waaronder de katoenvarianten besproken in dit artikel. Hieronder een toelichting van deze exclusieve varianten.

een katoenvezel

De verschillende hoge kwaliteit katoen soorten

Sea Island katoen

Sea Island katoen, of West Indian Sea Island Cotton is één van de oudste en exclusieve katoen soorten ter wereld. Het wordt ook wel “gossypium barbadense” of “zwart zaad / black seed” genoemd. Het is ontdekt in het begin van de 18e eeuw in West-Indië. De productie van dit type is wereldwijd goed voor maar 0,0004% van de totale katoenproductie. Een marginaal deel. Dit type is zeer gewild. Het is daarom niet verwonderlijk dat een pond van dit type zeer kostbaar is. Meer dan tien keer de prijs van regulier katoen.

Waar wordt Sea Island katoen verbouwd

Sea Island katoen wordt voornamelijk verbouwd rondom de Caribische eilanden. In het bijzonder de eilanden Barbados en Jamaica. Eilanden met een echt tropisch klimaat. Elke plant wordt nog met de hand geplukt op een speciale manier. Hierdoor wordt het katoen niet beschadigd en vervuild. Hierna wordt handmatig geselecteerd welk katoen geschikt is voor productie. De geschikte katoenvezels worden vervolgens ontdaan van vuil, zoals zand, blaadjes en grond. Een grondig productieproces dat gecontroleerd wordt door de WISICA (West Indian Sea Island Cotton Association). Deze organisatie inspecteert elke kilo geproduceerde katoen. Hierdoor wordt de exclusiviteit en kwaliteit van Sea Island Cotton gewaarborgd.

Wat maakt Sea Island katoen zo bijzonder

Sea Island katoen kan onderscheiden worden van elk ander type katoen. De meest bijzondere eigenschap van dit type katoen is de lengte van de vezel. De vezel wordt gemiddeld 39mm lang. Dit maakt het mogelijk om de katoendraden zeer fijn aan elkaar te weven. Daarnaast zijn de vezels zeer homogeen. Dit maakt het mogelijk om een draad te spinnen dat robuust, homogeen en extreem zacht is. Zelfs in de fijnste wevingen. De micronaire van Sea Island Cotton is bijzonder laag: 2.9-3.2. En is hierdoor uiting van de állerhoogste kwaliteit beschikbaar in de wereld. Een overhemd met dit type katoen is zeldzaam en kostbaar. De stof wordt beter naarmate deze vaker gedragen en gewassen is. De vraag naar dit type is dan ook vele malen hoger dan het aanbod, wat er toe leidt dat alleen overhemden van de hoogste klasse gemaakt zijn met een weving van Sea Island Cotton.

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

sea island cotton

Egyptisch katoen

Egyptisch katoen staat garant voor de allerhoogste kwaliteit. Al eeuwenlang staat deze katoensoort bekend als van de allerhoogste kwaliteit en is het een echt begrip geworden. Het heeft de reputatie ‘de beste katoen soort ter wereld’ te zijn. Dit komt door de combinatie van zachtheid, robuustheid en superieure eigenschappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overhemden gemaakt van Egyptisch katoen een hoge prijsklasse hebben.

Waar wordt Egyptisch katoen verbouwd

Egyptisch katoen wordt verbouwd aan de oevers van de Nijl in Egypte. Katoen heeft van nature veel water nodig om te kunnen groeien. De Nijl is een natuurlijk irrigatie kanaal voor de bewatering van de plant. Daarnaast heeft Egypte een ideaal klimaat voor de optimale groei van de plant. Door deze unieke ingrediënten van de natuur is het mogelijk aan de overs van de Nijl de hoogste kwaliteit katoen ter wereld te produceren. De Griekse schrijver Herodotus schreef al: “Egypte is een gift van de Nijl”.

Wat maakt Egyptisch katoen zo bijzonder

De superieure kwaliteit maakt Egypisch katoen bijzonder en exclusief. De katoenplant wordt eind maart gepland, wanneer de temperatuur nog mild is. Door deze milde temperatuur kan de plant groeien en tegelijkertijd worden de katoenbollen nog beschermd tegen de hete zon. In juli en augustus vormen zich de katoenvezels. Tijdens deze periode is het klimaat uitermate geschikt voor de vorming van hoge kwaliteit katoenvezels. Warm en droog, terwijl de Nijl zorgt voor continue wateraanvoer. In september zijn de katoenvezels klaar om met de hand geplukt te worden.

Giza 45 Egyptisch katoen

Giza 45 wordt de koningin van het Egyptisch katoen genoemd. Het werd voor het eerst verbouwd in 1820 door de grondlegger van het moderne Egypte: “Mohammed Ali Pascia”. Hij importeerde West Indian Sea Island Cotton. En begon met het verbouwen van katoen rondom de Nijl. De combinatie van de beste zaden ter wereld en de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden zorgen voor het unieke Giza 45 katoen. Deze planten worden verbouwd in een klein gebied aan de oostzijde van de Nijl. En zorgen voor 0.4% van de totale katoenproductie van Egypte. De vezels van Giza 45 katoen hebben een uitzonderlijk lange lengte van gemiddeld 36mm. En hebben een hoge uniformiteit van 88.5%. De hoge mate van uniformiteit is een utiing van de hoogstaande kwaliteit. Daarnaast is de micronaire uitzonderlijk laag, wat in dit geval erg positief is. Dit maakt Giza 45 geschikt voor de allerhoogste kwaliteit doeken. Een overhemd gemaakt met een weving van Giza 45 katoen is dan van de allerhoogste kwaliteit ter wereld.

Giza 87 Egyptisch katoen

Giza 87 Egyptisch katoen is van de allerhoogste kwaliteit. Het type wordt verbouwd rondom de Nijl. Dit type voelt bijna zijdeachtig aan en verliest deze glans niet na het bewerken. De gemiddelde lengte van Giza 87 is 36 mm. Een uitzonderlijk lange ‘staple length’. Het heeft een uniformiteit van 87.3%. Deze hoge mate van uniformiteit komt alleen voor bij soorten van de hoogste kwaliteit. Een unieke eigenschap van Giza 87 is dat het fijner wordt naarmate het langer gebruikt wordt. De zachtheid en glans van het materiaal wordt door het dragen verder verbeterd. Het voelt letterlijk als een tweede huid. Om dit pure effect te bereiken wordt in de gehele lijn van productie gewerkt met hoge kwaliteitseisen. Volledig schoon katoen, de beste materialen en alleen de beste weverijen werken met Giza87.

katoen egypte

Amerikaans katoen, ook wel PIMA katoen

Amerikaans katoen, ook wel PIMA katoen genoemd wordt in het zuidwesten van de Verenigde Staten verbouwd. PIMA cotton wordt ook wel eens genoemd als “Extra-Long Staple” (ELS) katoen. De naam “Pima” is gegeven aan het type katoen dat verbouwd werd in Egypte. De naam stamt af van de PIMA Indianen, zij hebben geholpen het katoen te verbouwen op een experimentele boerderij in Arizona.

Waar wordt PIMA katoen verbouwd

PIMA / Amerikaans katoen wordt geproduceerd in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In het bijzonder in vier staten: Californië, Texas, New-Mexico en Arizona. Vooral in de decennia na de Tweede Wereldoorlog nam de katoenproductie sterk toe. De totale Amerikaanse katoenproductie bestaat voor ongeveer 5% uit PIMA-gewassen.

Wat maakt PIMA katoen bijzonder

PIMA katoen is een variant op Egyptisch en Sea Island Katoen. Het benaderd de extreem hoge kwaliteit van deze twee katoensoorten. Hierdoor is het één van de hoogste kwaliteit katoensoorten ter wereld. De vezels van PIMA zijn gemiddeld 34mm lang, wat het uitstekend geschikt maakt voor de productie van de fijnste stoffen. Het grote voordeel aan dit type Amerikaans katoen is dat het duurzaam is, het blijft lange tijd goed. Wat het geschikt maakt om te gebruiken in de hoogste kwaliteit kleding.

Andere soorten katoen

De hierboven genoemde katoensoorten zijn bij lange na niet de meest gebruikte soorten. Wereldwijd zijn deze goed voor in totaal 5% van de totale katoenproductie. Echter zijn dit wel de soorten katoen van hoge kwaliteit. De overige 95% wordt geproduceerd in veel verschillende landen, met een grote variëteit in kwaliteit en omstandigheden. China is marktleider, bijna 24% van de totale katoenvoorraad komt hiervandaan. Ook de Verenigde Staten en India produceren een grote hoeveelheid. Egyptisch katoen, PIMA katoen en Sea Island katoen worden geproduceerd volgens de hoogste controleerbare standaarden. Dit zorgt ervoor dat ze echt onderscheidend zijn van de reguliere soorten. Maar het betekent niet dat de overige soorten automatisch van mindere kwaliteit zijn. Echter zijn de verschillen en consistentie in kwaliteit groter. Wat de hierboven genoemde katoensoorten echt superieur aan andere soorten maakt.

katoen productie

Overhemden van superieure kwaliteit katoen

Een aantal merken overhemden produceren overhemden met wevingen van hoge kwaliteit katoen. Deze overhemden zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Ze worden geproduceerd met materiaal uit de beste weverijen. En de beste weverijen produceren de gewoven doeken met alleen het allerhoogste kwaliteit katoen. Bekende weverijen zijn bijvoorbeeld het Italiaanse Albini, het Italiaanse Tessitura Monti en het Italiaanse Canclini. Overhemd merken met een selectie overhemden van de hoogste kwaliteit katoen zijn onder andere Sleeve7, Profuomo en Emanuel Berg.

overhemden van hoge kwaliteit

Conclusie: het hoogste kwaliteit katoen

In de wereld van katoen bestaan grote kwaliteitsverschillen. Goed katoen is te herkennen aan lange vezels, een hoge vorm van uniformiteit en een optimale mate van luchtdoorlatendheid. Wereldwijd zijn er 3 katoensoorten van superieure kwaliteit te herkennen. Het Sea Island Cotton dat verbouwd wordt in de Caribiën. Egyptian Giza Cotton dat verbouwd wordt aan de oevers van de Nijl. En het American PIMA Cotton dat verbouwd wordt in het zuidwesten van de Verenigde Staten.