Het lijkt wel alsof het overhemd met borstzakje geen lang bestaan meer geniet. Het borstzakje is lang geleden ontstaan, maar gaat steeds meer ten onder. Het borstzakje wordt erg ondergewaardeerd. Formele overhemden met borstzakjes zijn steeds zeldzaamer. Het borstzakje wordt steeds meer uitgebannen en lijkt vervangen te worden door slim fit overhemden. Een borstzakje zou het effect van een slim fit overhemd doen aantasten. Bovendien is er ook geen gedoe meer met het matchen van patronen van een overhemd met het borstzakje. Dus het uitbannen van het borstzakje lijkt alleen maar voordelen te hebben… Toch?

Borstzakje verdediging

De voordelen van het borstzakje

Vanuit verschillende kanten wordt er een pleidooi gedaan voor het overhemd met borstzakje. Een borstzakje is namelijk niet alleen praktisch, maar kan ook zeer stijlvol zijn.

Het borstzakje voor spullen bewaren

Voor veel mannen behoren hun spulletjes tot het uiten van hun mannelijke identiteit. Daarnaast hebben vrouwen een handige handtas om hun alledaagse spulletjes in op te bergen. Mannen hebben deze mogelijkheid echter niet. Het bewaren van je treinticket wordt erg lastig op de zomerse dagen. Je jas ligt thuis en je opties om je treinkaartje makkelijk te bewaren zijn er niet meer. Voor een keertje met de trein vormt het geen probleem. Echter, wanneer je reist met trein, tram, bus en metro kan een borstvakje erg gemakkelijk zijn. Je kunt je treinkaartje snel en eenvoudig bij je houden en tonen aan de conducteur.

Als het borstzakje alleen voor het openbaar vervoer een nuttige functie had, dan was het te voorzien dat het borstzakje uit het modebeeld verdween. Echter is het borstzakje niet alleen in het openbaar vervoer handig. Er zijn een hoop andere momenten te bedenken waarbij een borstzakje aan je kleding erg handig is. Met name in de zomer. Pennen, zonnebrillen, mobiele telefoon, business kaarten, parkeerbewijs, bonnen en noem zo maar op, kunnen gemakkelijk en veilig bewaard worden. Dichtbij je hart.

Een overhemd met borstzakje is tijdloos

Een borstzakje op het overhemd is geen no-go. In tegendeel zelfs… Het is een typische tijdloos geval en daardoor vallen de borstzakjes onder de noemer klassiek. Het borstzakje is lang geleden ontstaan en nog steeds zijn er veel mannen die hier om verschillende redenen specifiek voor kiezen. Heb je dus een mooi overhemd gezien dat geleverd wordt met een borstzak? Geen probleem, het doet aan je stijlvolle en modieuze outfit zeker niets af. Je kunt het vergelijken met de inrichting van een huis. Een huis kan een klassiek design hebben, overhemden ook. Of je er wel of niet van houdt, dat is puur een kwestie van smaak.

Een borstzakje redt je leven

Een borstzakje kan zelfs je leven redden. Een soldaat heeft een wonderlijke situatie meegemaakt met het borstzakje. In een bloederige strijd werd een kogel afgeweerd. Niet door zijn kogelvrijevest, maar door een muntje in zijn borstzakje. Hierdoor leeft de soldaat nog. Het muntje was uiteraard niet meer bruikbaar. Uitzonderlijk verhaal, misschien broodje aap, maar het borstzakje kan meer dan menigeen denkt!

Sommige overhemdmakers maken bepaalde reeksen overhemden met een borstzakje. Enkele merken zijn Hilditch & Key’s, Hawes & Curtis’ Ludlow, Thomas Pink’s Traveller en T M Lewin’s Regent. Deze overhemden zijn alleen beschikbaar met manchetten. 

Overhemden met borstzak

Wanneer draag je geen overhemd met borstzakje

Een overhemd met borstzakje dragen is praktisch en stijlvol. Echter zijn er ook voor het overhemd met borstzakje situaties waarin het borstzakje niet gepast is. Indien je op een formele bijeenkomst aanwezig moet zijn of een presentatie geeft draag je vaak een colbert. In dit geval volstaat een borstzakje niet. Een colbert combineren met een overhemd met borstzakje is niet gebruikelijk en staat niet zo professioneel. Deze moderegel is te wijzen aan de geschiedenis van het overhemd met borstzakje. Van oorsprong zijn shirts met borstzakje "werk-overhemden" en shirts zonder borstzakje formeler/chiquer.

Vinden van overhemden met borstzakje

Het vinden van een overhemd met borstzakje en dubbele manchetten lijkt bijna onmogelijk. Een gat in de markt, die er eigenlijk niet zou moeten zijn. Het is opmerkelijk dat extra kosten gemaakt moeten worden om een borstzakje op je overhemd te krijgen. Je zou ook vreemd op je neus kijken wanneer je een Porsche koopt en er €50 extra kosten bij komen kijken voor de Stereo. Je kan er gewoon vanuit gaan dat zo iets bij de prijs inbegrepen is.

Het gat in de markt lijkt opgevuld te worden door bedrijven die diensten aanbieden voor speciaal op maat gemaakte borstzakjes. Zoals Shirtbyhand. Je kunt zelf de stof uitkiezen en vervolgens het patroon, de kleuren en diverse andere details. Je kiest daarbij zelf de kant, vorm en grootte en de plaats op je overhemd.

Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kun je ook met gemak zelf een borstzakje maken. Het enige wat je nodig hebt voor deze creatieve creatie is een overhemd, restje stof, naald en draad en uiteraard de spelden. Je overhemd ziet er meteen anders uit en het voegt een leuk decoratief element toe aan jouw kledingstuk.

  • Stap 1: Knip een stuk stof met een leuke print, en teken hier de omtrek van een borstzak op.
  • Stap 2: Knip deze uit en speld de borstzak om zodat je geen rafels krijgt.
  • Stap 3: Naai het borstje op je overhemd (tip: trek eerst het overhemd aan zodat je zeker weet op welke plek het borstzakje komt). Laat de bovenkant open.

Maar er bestaan uiteraard ook nog winkels die een breed aanbod hebben aan overhemden met een borstzakje. Het kan soms even flink zoeken zijn tussen de hoeveelheden webshops. Echter is het vrijwel ondenkbaar dat geen enkele winkel een overhemd met borstzakje in zijn assortiment meer heeft.