Profuomo is een moderne merk waar een man alles van zijn gading vindt: zijden dassen, handgemaakte schoenen, manchetknopen, horloges, ceintuurs en natuurlijk ook het perfecte witte overhemd. Vrijwel alles is van Italiaanse makelei.

Profuomo Nederlands merk

Profuomo is een echt Hollands bedrijf sinds 1934. Oprichter Heinz Michaelis was de eigenaar van de Nederlandse Dassenfabriek in Rotterdam. Hij zette de fabriek op in een tijd dat kleermakers nog zelf dassen maakten.

Het hoofdkantoor van Profuomo, dat samen met het goedkopere accessoiremerk Michaelis een onderdeel is van moederbedrijf Micro Fashion, is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Profuomo heeft ruim honderd werknemers in dienst en zo’n zeshonderd verkooppunten in ruim dertig landen, ironisch genoeg wordt het merk niet verkocht in Italië.

In 2008 opende Profuomo een eerste eigen winkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat, overigens niet de straat waar de familie haar oog aanvankelijk op had laten vallen. De zoektocht begon in de Kalverstraat en Leidsestraat, en eindigde in de PC toen het hoekpand vrijkwam waar eerst Cartier zat. Terugblikkend is de familie er blij mee. “Hier zit de mooiste merkomgeving die je je kunt voorstellen.”

Profuomo overhemden

De reden van de winkelopening was overigens niet dat mannen de laatste jaren meer aandacht aan hun uiterlijk besteden en behoefte kregen aan een breder accessoireaanbod, al juicht Mendel Brandsma die ontwikkeling zeker toe. “Dat betekent dat er aandacht is voor het type artikelen dat wij maken. We wilden graag een winkel om ons merk te tonen als een concept op één plaats.”

Profuomo brengt zijn kleding onder in unieke labels. De collecties van Profuomo heten ‘Originale’, ‘Sky Blue’ en ‘2.0’. De collectie "The Informalist" is in 2016 overgezet naar Sky Blue en hiermee beeindigd tegelijk met de introductie van Profuomo 2.0.

Alle artikelen worden per product gepresenteerd. Er is een white wall met witte overhemden, een rek met sjaals van gekreukte stof (trend), een hoek met polo’s.

De das, ooit de basis van het familie bedrijf, is tegenwoordig slechts één van de vele artikelen. In succes is de das inmiddels voorbij gestreefd door het witte overhemd. Wat bevalt, is de goede snit en de aantrekkelijke prijs, 89 euro voor een shirt uit de Sky Blue collectie en drie tientjes minder voor een shirt uit de goedkopere lijn. Er zijn mannen die ze per dozijn inslaan.