De keuze van een overhemd is een serieuze zaak. Je moet nadenken over grote details zoals stoffen, de kleuren, het patroon tot de kleinste details van knopen, manchetten en boorden. Details lijken niks voor te stellen, maar ze bepalen hoe jouw overhemd oogt en daarmede ook wat jij uitstraalt. Een flodderig overhemd van lage kwaliteit die niet helemaal pasvorm zit, is niet echt een goed idee voor formele gelegenheden. Daarentegen staat het ook een beetje ongepast als je naar een festival gaat met een tiptop overhemd van de allerhoogste kwaliteit met marmeren knopen en een formele stropdas erbij knoopt. Grote kans dat je er overdressed bijloopt, tenzij het de dresscode is natuurlijk. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat voor overhemd je wilt.

In dit artikel wordt er ingegaan op de overhemden met kent boorden. Want zoals al is gezegd: zelfs een boord is zeer bepalend voor je outfit! Een goed gekozen kraag laat je trekken beter uitkomen. Een verkeerd gekozen kraag bederft in het slechtste geval je uitstraling. De Nederlandse mannen dragen bijna geen pakken meer en ook de das is allang niet meer gangbaar. Hierdoor is de kraag bepalender dan ooit voor de indruk die je maakt. Van alles wat je draagt, zit een kraag het dichtst bij je gezicht. Zie de kraag als een lijst. Daarom is het de moeite waard er meer over te weten te komen.

straight point boord

Wat is een kent boord overhemd?

De boord van een overhemd is een specifiek detail dat bepaalt hoe het overhemd rondom de nek eruitziet. Een overhemd is niet compleet zonder een boord. De kraag van een overhemd heeft ook een sterke relatie met de mode, zo is een button-down boord lange tijd modieus geweest en in de tijd opgevolgd door een widespread of cutaway boord, maar het kent boord blijft altijd een klassieker.

Een man die een overhemd met kent boord draagt, showt zijn individuele stijl naar de buitenwereld en is zich er sterk van bewust dat het hem goed staat. Iedere man krijgt zelf vertrouwen met het kent boord overhemd. Maar wat is een kent boord precies voor overhemd boord?

De kent boord kenmerkt zich door een korte of halflange rechte punt (afgeleide van straight point). De afstand tussen deze twee kraagpunten is wijder dan de gangbare kragen. Daar doet de kent boord haar bijnaam English spread ook eer aan. De "English Spread" boord is minder weggesneden dan de Windor spread en daarmee formeler of klassieker van aard.

De geschiedenis van een kent boord overhemd

Een kent boord is een echte klassieker. De kent-kraag is genoemd naar de Engelse hertog van Kent. Tegenwoordig zien we zelfs prins Charles met deze overhemden verschijnen.

Kent boord overhemden zijn het kenmerk van de Engelse stijl geworden en staan voor klassieke verschijning. Dit type nekkraag is tijdloos. Toch is de Kent kraag wel eens controversieel geweest. In de jaren ‘20 begonnen mannen een ware rebellie tegen het gebruik van dit type boord. Het werd als te stijf gezien. Ondanks deze rebellie tegen het kent boord, is het kent boord altijd ‘in’ geweest en nooit oubollig geworden.

Wanneer draag je een kent boord overhemd?

Een kent boord overhemd is een echte klassieker. Hij is speciaal in combinatie met een correcte en verzorgde garderobe een goede keuze. Naar welke gelegenheid je ook gaat, een kent boord of klassieke overhemdboord is te dragen bij alle formele en informele gelegenheden. Hierdoor is de kent nekkraag een juiste en veilige keuze voor iedere man. Voor formele gelegenheden hoef je er alleen een das aan toe te voegen en het plaatje is compleet.

Welke mannen staat een kent boord overhemd goed?

De uiteinden van de kraagpunten maken de omgekeerde V. Hierdoor maakt de kent boord optisch de kin breder. Daardoor staan de kent boord overhemden ontzettend goed bij lange slanke mannen of in ieder geval bij mannen met een dun gezicht. De horizontale lijn van de boord brengt optisch balans aan bij de langwerpige lijnen van het gezicht; het laat het gezicht minder lang lijken. Om dezelfde reden moeten mannen met een lang gezicht narrow-point collars vermijden. Dit boord benadrukt op een negatieve manier hun smalle gezichten.

Een ander opmerkelijk aspect aan de kent boorden is de lengte. Als de punten worden ingekort, dan is de kent boord heel goed geschikt voor mannen met kleine hoofden. Dit komt door het optische effect wat het kent boord teweeg brengt. Een kort overhemd boord laat namelijk een lang hoofd alleen maar langer lijken en een klein hoofd daarmee ook. Dat is wat je graag wilt bereiken, wanneer je een wat kleiner hoofd hebt.

de kraag straight point

Welke stropdas moet gedragen worden bij een kent boord overhemd?

Dit type van de kraag moet worden gedragen met een grotere stropdas knoop. Denk hierbij aan de volledige Windsor knoop of de Shelby knoop.

De Windsor knoop bij een kent boord overhemd

Wil je jouw overhemd met klassieke boord omtoveren tot een formeel overhemd? Gebruik dan de Windsor knoop. De naam van de knoop is afkomstig van de Hertog van Windsor die deze stropdasknoop populair maakte.

De Windsor knoop is vanwege zijn omvangrijke uiterlijk uitstekend geschikt bij de kent boord overhemd. Deze dasknoop maakt je overhemd met kent boord nog beter geschikt voor grote gelegenheden. De Windsor knoop is het beste geschikt voor mannen met een gemiddelde of kleine lengte, met korte bustes of lange halzen.

De Shelby knoop

De Pratt-knoop, ook Shelby-knoop genoemd, is uitgevonden in 1989 door Jerry Pratt. De Pratt knoop is een strakke en vrij brede knoop. Echter niet zo breed als de Dubbele Windsor knoop.