Iedereen heeft wel eens van Egyptisch katoen gehoord. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je niets anders meer wilt, als je eenmaal onder een laken van Egyptisch katoen hebt geslapen over een Egyptisch katoenen overhemd hebt gedragen. Maar wat maakt het zo bijzonder? Waarom voelt het anders? En hoe weet je zeker dat jouw overhemd van Egyptisch katoen is? Lees hier alles over egyptisch katoen

In egypte heerst er een warm en droog klimaat ideaal geschikt voor de katoen productie

 1. Wat is Egyptisch katoen?
 2. Twee soorten Egyptisch katoen
 3. Zekerheid van Egyptisch katoen
 4. Kwaliteit van Egyptisch katoen

Wat is Egyptisch katoen?

Heel simpel gezegd is Egyptisch katoen, katoen wat uit Egypte komt. Gigantische open deur natuurlijk. Verder kenmerkt het katoen zich door een extra lange vezel en dat het zeer zuiver is. Het klimaat van het Noord-Afrikaanse land leent zich uitstekend voor de katoenteelt. Het is er warm, de grond rondom de rivier de Nijl is vruchtbaar. En ook niet onbelangrijk: het regent er niet veel. Voor een optimale teelt is voor de plant zelf wel water nodig, maar katoen kan niet goed tegen zware regens. En tenslotte: Het is een constant klimaat. Dat levert prachtige witte glanzende katoen op.

In veel delen van de wereld wordt de katoen machinaal geoogst. Dat betekent dat alle katoen ´geplukt´ wordt. En dat betekent dat ook de katoen die nog niet helemaal rijp is al geoogst wordt. In Egypte wordt nog veelal met de hand geplukt en daardoor is het mogelijk uitsluitend de volgroeide katoen te plukken. Dit is een van de redenen dat Egyptisch katoen duurder is dan ´gewoon´ katoen.

Nog even over de extra lange vezel. Waarom is dat nou beter? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Lange vezels zijn beter geschikt om aan elkaar te verbinden. Het is daarmee mogelijk om een dunnere draad te creëren. En dunnere draden voelen fijner aan op de huid. Bovendien nemen langere draden meer vocht op. Dat is natuurlijk erg fijn voor beddengoed, maar ook voor overhemden is het fantastisch. Je blijft, nog meer dan met gewoon katoen, de hele dag fris en droog aanvoelen als je een overhemd van Egyptisch katoen draagt.

Twee soorten Egyptisch katoen

Ook binnen het Egyptisch katoen zijn weer verschillende soorten, waarvan niet alles van dezelfde sublieme kwaliteit is. Twee echt superiere katoensoorten zijn:

 • Giza 45
 • Giza 87

Giza 45 Egyptisch katoen

Giza 45 werd voor het eerst verbouwd rond 1820 door Mohammed Ali Pascia. Hij geldt als grondlegger van het moderne Egypte. Deze Mohammed Ali Pascia importeerde West Indean Sea Island Cotton uit het Caribisch gebied en begon met eigen productie in de Nijl delta. De Giza 45 katoen wordt uitsluitend geteeld in een klein gebied, oostelijk van de Nijl. Het is goed voor nog geen 1% van de totale katoenproductie van Egypte, maar is dankzij de uitzonderlijke kwaliteit toch erg relevant. Giza 45 Egyptisch katoen is een garantie voor top kwaliteit katoen. Koop je een overhemd van dit kaliber Egyptisch katoen? Dan weet je zeker dat je een van de beste kwaliteit overhemden hebt.

kleding wordt gemaakt van katoen en een van de beste katoen soort is egyptisch katoen

Giza 87 Egyptisch katoen

Net zoals Giza 45 is Giza 87 van de allerhoogste kwaliteit. Dit type Egyptisch katoen voelt bijna aan als zijde en blijft ook na bewerking prachtig glanzen. Een bijzondere en unieke eigenschap van het Giza 87 katoen is dat het fijner wordt naarmate het langer gebruikt wordt. De zachtheid en glans nemen door het dragen van dit type katoen alleen maar toe. Dat geeft het gevoel dat Giza 87 katoen werkelijk als een tweede huid voelt. Ideaal voor overhemden dus.

Hoe weet ik zeker dat ik een overhemd van Egyptisch katoen koop?

Het korte antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: kijk op het label. Vaak wordt daar vermeld waar het katoen vandaan komt. Ook online staat vrijwel altijd vermeld als het overhemd gemaakt is van Egyptisch katoen. Mocht het er onverhoopt niet bij staan... let dan op het volgende:

 • Een overhemd van Egyptisch katoen zal nooit doorschijnend zijn. Als je dus door het overhemd heen kunt kijken, is het vrijwel zeker geen Egyptisch katoen.
 • Egyptisch katoen voelt zacht aan. Alhoewel er ook andere stoffen zijn die zacht aan kunnen voelen is het een goede indicatie voor Egyptisch katoen.
 • Hoewel het een beetje gegeneraliseerd is, is het vrijwel zeker uit te sluiten dat je Egyptisch katoen aantreft bij de grote ´main stream´ modehuizen. De kans op Egyptisch katoen is veel groter bij overhemden aan de bovenkant van het midden segment, of de hogere segment.

Kijk hier voor alle 100% katoen T-shirts

Bepaalt alleen Egyptisch katoen de kwaliteit van mijn overhemd?

De kwaliteit van het overhemd wordt door veel meer factoren bepaald dan alleen het soort katoen. Maar gezien de prijs van Egyptisch katoen, die wat hoger ligt dan bij de meeste andere katoensoorten, ligt het voor de hand dat na die ´investering´ ook aandacht wordt besteed aan de rest van het overhemd. In andere woorden: Een overhemd van hoge kwaliteit in niet per definitie van Egyptisch katoen, maar een overhemd van Egyptisch katoen is vrijwel zeker van hoge kwaliteit.

Naast het feit of het overhemd van Egyptisch katoen is, is het belangrijk te letten op de volgende aspecten:

 • De afwerking van het overhemd: hoe zijn de stiksels? Zie je losse draden? Zitten de knopen recht op een rij?
 • Nu we het toch over knopen hebben... let goed op dat de knopen stevig vast zitten en er geen losse draden zijn. Overhemden van hoge kwaliteit hebben doorgaans parelmoer knopen en géén plastic knopen.
 • Let op hoe het patroon doorloopt als je een overhemd (al dan niet van Egyptisch katoen) met een patroon koopt. Bij overhemden van hoge kwaliteit loopt een patroon netjes door op bijvoorbeeld het voor en achterpand, en tussen de schouders en de mouw aanzet.

Kwaliteit is niet uitsluitend het overhemd. Ook de service die geboden wordt is van belang. Heeft de verkoper verstand van zaken? Denk hij / zij met jouw wensen mee? Als je online koopt is het belangrijk dat je met je vragen terecht kunt en persoonlijk te woord wordt gestaan. Let ook bij online aankopen goed op wat de retour voorwaarden zijn, mocht je overhemd van Egyptisch katoen onverhoopt tegenvallen.

katoen heeft veel water nodig om te groeien maar is bij uitstek geschikt voor kleding