Zweden is misschien niet het eerste land waar je aan denkt, als je denkt aan overhemden van hoge kwaliteit en uniek vakmanschap. Toch is het al ruim 85 jaar het land waar één van Europa´s mode marktleiders gevestigd is. Al sinds 1928 staat het Eton overhemd, alhoewel ze toen nog anders heetten, synoniem voor kwaliteit, duurzaamheid en uniek vakmanschap. Met vier verschillende pasvormen die vanaf boordmaat 35 tot en met boordmaat 51 te verkrijgen zijn, is er voor elke heer een goed passend overhemd naar keuze. De Eton overhemden vallen qua prijs in het hogere segment. Dat betaalt zich terug in de beste stoffen, hoog draagcomfort en een unieke kwaliteit.

Eton overhemden uit Zweden: sinds 1928

Eton geschiedenis

In de jaren 20 van de 19e eeuw is het net getrouwde stel Annie en David Pettersson zeer ondernemend. Annie maakt in de keuken van het huis jurken voor familie, vrienden en buren. Terwijl David in de houtzagerij van zijn familie werkt. In 1920 wordt die houtzagerij noodgedwongen gesloten. De depressie raakt David hard, maar de zaken groeien voor Annie onverminderd verder. Langzaamaan wordt de keuken van Annie en David te klein en in 1928 wordt het Zweedse bedrijf Syfabriken Special te Gånghester in Zweden geboren. De focus ligt op het vervaardigen van heren overhemden en al snel zijn de voorlopers van Eton overhemden ontzettend populair onder de lokale bevolking.

Eton shirts full style out fo Sweden

Het uitstekende werk van het echtpaar, alsmede vakmanschap en bijzonder veel oog voor detail werd al snel het handelsmerk van deze voorlopers op de Eton shirts.

Annie en David Pettersson hebben twee zoons: Rune en Arne. Zij zijn ook werkzaam voor het bedrijf en reizen heel wat af op zoek naar de beste stoffen. Deze reizen brengen Rune en Arne uiteraard naar Engeland, dan al lange tijd wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit stoffen. Op een van de reizen komen ze door het kleine stadje ´Eton´. De naam heeft veel aantrekkingskracht op de broers. En niet veel later wordt het ¨Eton overhemd¨ gelanceerd. Deze naamsverandering was ook nodig omdat de originele Zweedse naam niet voor de internationale markt geschikt was. Eton overhemden klonk wel goed

Ontstaan van de naam Eton

Al snel worden de shirts zo populair dat het bedrijf ¨Eton¨ als nieuwe naam aanneemt. De vraag blijft maar groeien en het bedrijf is in 1950 echt toe aan een nieuwe productielocatie. Voorop staat dat de familie graag in Gånghester wil blijven. Er wordt aan de slag gegaan met het ontwerpen en het bouwen van een hypermoderne faciliteit. De derde zoon van Annie en David, Inge, ontwikkelt een nieuwe innovatieve technologie, wat de toon zet voor jarenlange superieure overhemd productie.

Eton Syfabriken logo

Inge zet de technologie overigens in voor het opzetten van zijn eigen bedrijf: Eton systems. 

De Engelse taal machtig

Hoewel er over de kwaliteit alleen maar goeds te zeggen valt, houdt Eton lange tijd moeite met die boodschap bij de retailers te krijgen. In 1955 wordt daarom een nieuw sales team ingezet, om dit probleem te tackelen. In dit sales team neemt Rune Hallgren ook deel. Hij spreekt nauwelijks Engels, maar weet een afspraak te krijgen met een kleine Britse kledingwinkel. Nadat deze het vakmanschap waarmee de Eton overhemden vervaardigd zijn aanschouwd heeft, plaatst hij een kleine order, waarmee Rune Hallgren het eerste buitenlandse succes voor de Eton overhemden op zijn naam zet.

Constant op zoek naar verbeteringen wordt de conclusie getrokken dat het logistieke proces en de opslag van de Eton overhemden een stuk efficiënter kan. Wederom is het zoon Inge van oprichters Annie en David die tot de redding komt. Hij bedenkt in 1963 een geautomatiseerde transportlijn. Deze lijn brengt maakt het plannen, opslaan en de kwaliteitscontrole van de Eton overhemden productie een stuk efficiënter en economischer. Niet alleen zorgt de lijn ervoor dat Eton de concurrentie uit nieuwe industriële landen aankan, maar het zorgt ook voor een revolutie in de gehele kledingsector.

Eton Etastar: 1e kreukelvrij overhemd

In 1992 lanceert Eton het Eton Etastar overhemd: ´s werelds eerste kreukel resistente overhemd van 100% katoen. De eerste retailer die dit overhemd in het assortiment op neemt is het wereldberoemde warenhuis Harrods, die direct in de eerste week 600 van dergelijke shirts verkoopt. Etons designer Jan Borghardt overtuigt het warenhuis om hun allereerste promotiecampagne te implementeren. Deze campagne bereikt alle hoeken van de wereld en Eton overhemden worden al snel de best bestverkopende overhemden van Harrods.

Harrods: introduceert het eerste kreukelvrije overhemd ter wereld van Eton

In 2016 worden de merken van de Eton overhemden hernoemd. Wat voorheen Red Ribbon was, is nu de Eton Collection. Green Robbin is vanaf 2016 Eton Green en Black Ribbon wordt Evenening. Tevens wordt een collectie casual shirts gelanceerd. Deze Eton overhemden heten Unbuttoned.

Since 1928 Eton Shirts out of Sweden

Eton is momenteel verkrijgbaar in meer dan 40 landen. De familie Pettersson is nog steeds vertegenwoordigd, door Hans Pettersson, kleinzoon van de oprichters. Hij zetelt momenteel als CEO van het bedrijf,

De geschiedenis van Eton overhemden zie je hier in beeld.

De pasvormen van de Eton overhemden

Voor Eton overhemden is er niet alleen een ruime keuze in verschillende collecties, ook zijn er wel vier pasvormen waar uit gekozen kan worden.

Aan de ruime variëteit in boordmaten is goed te zien dat Eton overhemden voor iedereen zijn. Zowel voor heren met een zeer rank postuur, als mannen met een grote maat.

Mannen met lange armen, die een extra lange mouw op prijs stellen kunnen kiezen uit slim fit, contemporary fit en classic fit. De modellen met extra lange mouw worden uitgevoerd met een mouw die 5 centimeter langer is dan de standaard mouw.

Elk Eton overhemd wordt vervaardigd uit 45 losse delen en in elkaar gezet met ruim 12.000 stikken.

Duurzaamheid van Eton overhemden

Net zoals de meeste grote merken van deze tijd, kijkt Eton met een scherp oog naar duurzaamheid. De Scandinavische inslag, voorlopers in duurzaamheid, zal daar zeker aan bij dragen.

Beautiful Eton shirts full of passioon

Duurzaamheid begint voor Eton bij het produceren van een tijdloos overhemd van hoge kwaliteit. De overhemden zijn verre van oubollig, maar gaan niet mee met de modegrillen. Funky printen kun je ook in de collectie van Eton zeker vinden, maar wel zo uitgevoerd dat je ze over 10 jaar nog steeds kunt dragen. Door tijdens het produceren van de overhemden de milieu impact minimaal te houden, en ook veel rekening te houden met het sociale aspect, worden Eton overhemden op duurzame wijze geproduceerd.

De meerderheid van de Eton overhemden wordt vervaardigd in Roemenië, maar ze hebben ook productielocaties in Litouwen, Estland en Zweden. De keten begin echter in Egypte en de Verenigde Staten, waar het katoen vandaan komt. Vervolgens wordt het katoen gesponnen en gekleurd in Italië, Zwitserland, Turkije en Egypte. In diezelfde landen wordt de stof geweven. Om vervolgens afgewerkt te worden in Zwitserland, Italië of Duitsland. Waarna de fabricage dus gebeurt in Zweden, Estland, Litouwen of Roemenië.

Wekelijkse kwaliteitscontroles

Alle leveranciers worden wekelijks bezocht en tekenen een code of conduct en code of ethics, waarin de werk omstandigheden bij elke leverancier van Eton overhemden gereguleerd zijn. Er worden regelmatig controles uitgevoerd, zowel intern als door externe partijen.

De biologische katoen wat vooralsnog op de markt te verkrijgen is voldoet niet aan de kwaliteitseisen die Eton aan het katoen stelt. De vezel is te kort. Ze gebruiken daarom gewoon katoen, waarbij alsnog zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu.

Waar veel bedrijven hun klanten aansporen om telkens een nieuw overhemd te kopen, legt Eton juist de nadruk op een goede verzorging van de Eton overhemden, zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen. Ook dat is duurzaam, natuurlijk.

Hoe zorg ik voor mijn Eton overhemd?

Draag de beste zorg voor je Eton shirt door de volgende (was)voorschriften te volgen:

  • Draai je overhemd binnenstebuiten voor het wassen. Laat het overhemd open geknoopt.
  • Prop de wasmachine niet te vol
  • Zodra de shirts gewassen zijn even ophangen waarbij je het boord dichtknoopt. Strijk het voorpand, de manchetten en het boord even glad
  • Wring het overhemd niet
  • De overhemden van Eton zijn kreuk resistent, maar even strijken kan nog wel nodig zijn voor de finishing touch. Pas goed op dat je niet te heet strijkt
  • Was altijd met gelijke kleuren. Dit geldt uiteraard voor wit, maar ook voor donkere kleuren.
  • Als je je Eton overhemd naar de stomerij brengt, zorg dan dat ze geen stijfsel gebruiken en dat het overhemd niet geperst wordt. Over het algemeen raadt Eton stomen overigens af, vanwege de hoge impact op het milieu.

Conclusie

Ben je op zoek naar een duurzaam luxe overhemd? Dan zijn Eton overhemden zeker iets voor jou. Je bestelt ze eenvoudig online via dé online overhemden winkel van Nederland en België.

Bronnen:
https://www.gentlemansgazette.com/eton-shirts-swedish-shirtmaking/
https://www.youtube.com/watch?v=qD8nBMHOC6Y