Voor het verwijderen van gele vlekken uit overhemden zijn verschillende methodes. Het overkomt ons allemaal wel eens dat er na verloop van tijd minder charmante gele vlekken in de oksel van het overhemd ontstaan. Geen fris gezicht en met deze tips ook onnodig. Hoe verwijder ik gele vlekken uit mijn overhemd? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

Gele vlekken verwijderen direct in de wasmachine of een nieuw overhemd?

Stap 1: Kies je methode voor het verwijderen van de gele vlekken

Je kunt voor het verwijderen van gele vlekken vrij veel methodes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Baking soda (zuiveringszout)
  • OxiClean
  • Wodka
  • Afwasmiddel
  • Witte azijn

De keuze van de methode hangt voor een deel af van wat je in huis hebt. Op zich werken alle methodes even goed, maar is de een wat tijdrovender dan de ander.

Een alternatief? Kies voor een nieuw en fris overhemd. Overhemden gaan gemiddeld 1 tot 3 jaren mee en niet langer. Katoen is een natuurproduct en dat heeft een beperkte houdbaarheid. Zo wordt wit katoen immer en altijd na verloop van tijd geel.

Stap 2: Voorbereiden voor het verwijderen van de gele vlekken

Leg je overhemd in warm water. Zorg dat vooral de oksels goed doordrenkt zijn en dep ze goed nat met een schone spons.

Mix ondertussen je gele vlekken verwijderaar. Welke van de methodes je ook kiest, je zult in een bakje of maatbeker een mixje moeten maken.

Dat doe je voor:

  • OxiClean, wodka, witte azijn en afwasmiddel 1 op 1 ratio met warm water.
  • Voor soda gebruik je 3 keer zo veel soda als water (3 op 1 ratio). Mix ook dit met warm water. Dit moet een pasta achtige substantie krijgen.
  • En als je aspirines gebruikt moet je deze eerst tot poeder stampen. Gebruik 3 tot 4 pillen en mix ze tot een pasta mat warm water. Hier lees je hoe dat moet.

Blijf mixen totdat het water en het middel ofwel een homogene pasta, of een egale vloeistof is geworden.

Stap 3: De gele vlek uit je overhemd verwijderen

Pak het vochtige overhemd en breng de zelfgemaakte gele vlekken verwijderaar aan op de vlek.

Pasta´s

Met een pasta breng je de pasta aan op de vlek en daarna gebruik je een oude (maar wel schone) tandenborstel om de pasta goed in het overhemd te boenen. Als je de pasta van soda hebt gemaakt kun je overwegen nog een klein beetje azijn toe te voegen om zo het effect van je inspanningen groter te maken.
Als je het goed hebt geschrobd leg je het overhemd even weg om het middel te laten intrekken. Als de vlekken heel erg zijn, kun je het overhemd de hele nacht laten weken, maar anders is een uurtje voldoende.

Vloeibare middelen

Heb je een vloeibaar middel gemaakt, gebruikt dan een van de volgende methodes:

  • Spray het middel met een plantenspuit op de gele vlekken van het overhemd. Wees niet te zuinig!
  • Zijn de vlekken wat ouder of heftiger? Laat het overhemd dan even weken. Meestal is een uurtje voldoende, maar als het echt flinke vlekken zijn kun je het ook ´s nachts laten staan.

Let op dat je geen middelen gebruikt waarin bleek of chloor is verwerkt. Bleek of chloor zorgt er namelijk voor dat je kleding verkleurt, waardoor je misschien wel de gele vlekken verwijderd, maar juiste andere vlekken creëert.

Bah! Niemand hodt van gee vlekken in witte kleding

Stap 4: Het overhemd wassen en checken of de gele vlekken verwijderd zijn

Het is nu zaak om het overhemd te wassen op de hoogste tempratuur die voor het overhemd geschikt is. Check of de vlekken echt verdwenen zijn. Herhaal het proces zoals hierboven beschreven indien nodig, of gebruik een agressievere methode om gele vlekken uit je overhemd te verwijderen. Of bijvoorbeeld eens bij de stomerij te vragen of zij iets voor je kunnen betekenen.

Hang het overhemd uit en gebruik de droger pas weer als je zeker weet dat de gele vlekken uit je overhemd verwijderd zijn. Door de hitte van de droger is het mogelijk dat de gele vlek zich juist verder in het overhemd zet, mocht het zo zijn dat de vlek nog niet volledig is verwijderd.

Voorkomen is beter dan genezen

De gele vlekken in je overhemd worden veroorzaakt door het aluminium uit deodorant en andere anti transpireer producten in combinatie met de proteïne in je transpiratie. Door een deodorant te gebruiken waar geen aluminium in zit voorkom je de gele vlekken in de eerste plaats. Gebruik ook zo min mogelijk deodorant, het is een beetje een open deur, maar het vermindert het risico op vervelende vlekken aanzienlijk. Het is beter om verspreid over de dag nieuwe deodorant aan te brengen als het nodig is, in plaats van in een keer heel veel deodorant te gebruiken.

Gele vlekken ontstaan vaak bij het sporten

Draag zo veel mogelijk overhemden van natuurlijke stoffen zoals katoen. Je transpiratie krijgt daardoor sneller de kans om te verdampen, voordat het in contact komt met je overhemd. Niet alleen fijn voor het voorkomen van gele vlekken, maar ook om de hele dag fris aan te voelen.

Strijk in geen geval het oppervlak waar je de vlek ziet. Daardoor strijk je de vlek er als het ware in en wordt het steeds lastiger om de vlek uit het overhemd te krijgen. Sowieso geldt dat het tijd is om actie te ondernemen zodra je een gele vlek bespeurt. Hoe lang je wacht, hoe meer tijd de vlek heeft om zich vast te bijten en hoe lastiger het is de gele vlek weer uit je shirt te verwijderen.

BRON
http://www.wikihow.com/Remove-Yellow-Armpit-Stains