• % Luxe 3-PACK-DEAL voor €129,95
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Het geruite overhemd voor mannen

Wie zich de jaren ’90 nog herinnert weet dat de alternatieve mannelijke look van dat decennium bepaald werd door onder andere het overhemd met ruitjes, ook wel bekend als een ruitjeshemd, een geruit overhemd of een houthakkershemd. In het nieuwe millennium is het ruitjeshemd alweer terug, zo valt dit jaar op. En er is een nieuwe term voor bedacht: het hipsterhemd. Maar toch moet je echt geen hipster zijn om zo’n hemd stijlvol te kunnen dragen. Lees verder en leer waarom elke man een geruit overhemd in z’n garderobe zou moeten hebben. Bekijk alle geruitte overhemden of overhemden met ruitjes online.

Geschiedenis van het geruite overhemd

Geruite overhemden waren al een deel van de Amerikaanse modegeschiedenis lang voordat de grungerockers uit de jaren ’90 het terug ontdekten en populair maakten. Van oorsprong zijn de ruiten natuurlijk een Schots ontwerp. Daar werden de hemden met dit patroon reeds in de 16e eeuw gedragen.
Bij de Amerikanen werd het ruitjeshemd vooral een hit onder cowboys en andere mannen die voor hun beroep veel op het land werkten, zoals houthakkers bijvoorbeeld. Een eerste golf Hollywoodsterren ontdekte de ruitjeshemden in de jaren ’50 en ’60, toen iconen zoals James Dean en The Beach Boys het ruitjespatroon plots weer hip maakten.
Dat fenomeen zou zich later nog twee keer herhalen. Eerst in de jaren ’90, toen bands als Nirvana en Pearl Jam het ruitjeshemd bijna tot een uniformstuk maakten. En twintig jaar later opnieuw, toen de millennials hun eigen alternatieve stijl probeerden te ontwikkelen en de hele hipstercultuur ontstond.
Modespecialisten zeggen dat het ruitjeshemd zo populair blijft (of steeds opnieuw wordt) doordat het een symbool van een underground-cultuur kan zijn terwijl het ondertussen ook door de mainstreamcultuur als een klassiek hemd gezien wordt. Zo wordt het steeds populair gemaakt door een groep die een tegencultuur wilt vormen maar wordt de stijl telkens snel overgenomen door de rest van de maatschappij.

Hoe ben je stijlvol in een ruitjeshemd?

Een overhemd met ruitpatroon kan je in veel kledingcombinaties stijlvol verwerken. Veel hangt natuurlijk af van de kwaliteit en de afwerking van het hemd zelf. Is dat een hemd van een luxemerk met een gedetailleerde afwerking en een ‘zachte’ look dan combineer je het best met een wat formelere of geklede broek om zo een nonchalante maar stijlvolle casual look te bekomen.

Is je ruitjeshemd juist eerder van het ‘ruwe’ type en een klein beetje oversized? Dan bekom je al snel de klassieke houthakkersstijl. Dat wilt echter niet zeggen dat je dit soort hemd enkel voor fysieke buitenactiviteiten kunt dragen. Ook een avondje stappen in een lichtjes alternatieve omgeving kan perfect geschikt zijn om in houthakkersstijl te verschijnen. In deze hipstertijden kun je er sowieso op rekenen dat iedereen je geruite houthakkershemd toch als een ironische knipoog ziet. Wel wil je voorkomen dat je ruitjesoverhemd als een soort 'tafelkleed' tussen je meubels past. Let dus goed op het type ruit!

Kies je voor een overhemd met ruitpatroon maar met weinig contrasterende kleuren? Dan kan een ruitjeshemd zelfs een meer formele look krijgen en kun je het ook perfect dragen in een professionele omgeving. Hou er wel rekening mee dat op sommige kantoren de dresscode weinig ruimte laat voor een patroon op je overhemd. Een ruitpatroon kan in dat geval door sommige van je collega’s misschien als net iets té overdadig gezien worden.

het geruite overhemd voor mannen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.