Een authentiek Nederlands merk, ontstaan als een vriendenproject en uitgegroeid tot een echte internationale speler, dat is Claesen’s (ook wel bekend als Claesens). De Claesen’s collectie is uitgebreid, zo uitgebreid zelfs dat je niet enkel heel je eigen garderobe uit dit merk kunt samenstellen maar dat je er ook je hele gezin in zou kunnen kleden én van de nodige accessoires voorzien. En even voor de anekdote, dat is naar het schijnt exact wat een zekere Paul de Leeuw heeft gedaan. Maar hoe heeft Claesen’s die goede reputatie en klantenbinding opgebouwd?

Toeval ligt wel vaker aan de basis van grote uitvindingen of merken en zo ging het ook met het merk Claesen’s. Als twee van de drie vrienden die Claesen’s oprichtten niet toevallig op hetzelfde moment in Barcelona woonden en werkten, ergens aan het begin van de jaren ’90, dan had Claesen’s wellicht nooit bestaan. Maar later meer over die boeiende ontstaansgeschiedenis, laten we eerst even de belangrijkste collecties van het merk overlopen.

pima katoen gebruikt door claesens

De geschiedenis van de evergreen basics van Claesen’s

Onder de naam Evergreens ontwikkelde Claesen’s een eenvoudige maar kwalitatief hoogstaande collectie ondergoed. De collectie wordt elk jaar verschillende keren vernieuwd waardoor je als trouwe Claesen’s-fan je vertrouwde kwaliteit elke paar maanden in een nieuw jasje kunt terugvinden. De collectie bestaat zowel uit 100% katoenen ondergoed als uit slips en boxershorts gemaakt met een mix van lycra en katoen. Zowel wie van loszittend als wie van stretch-ondergoed houdt komt dus bij Claesen’s aan z’n trekken.

De Claesen’s ondergoedcollectie bestaat in allerlei kleurvariaties en bevat telkens ook heel wat leuke en originele designs. Logisch dan ook dat de collectie op korte tijd de wereld veroverd heeft. Het merk is ondertussen vertegenwoordigd in heel West-Europa maar ook in Marokko, Japan, Australië en Dubaï kennen ze de naam Claesen’s. De stijlvolle ontwerpen die vrijwel steeds verkocht worden aan heel redelijke prijzen hebben consumenten wereldwijd kunnen verleiden.

barcelona waar claesens is ontstaan

Claesen’s No.1: van Pima katoen

De naam verraadt al een beetje waar deze collectie voor staat: kwaliteit en dan echt de allerhoogste. Voor z’n No.1 collectie kiest Claessen’s inderdaad resoluut voor het beste. Zo wordt er enkel Pima-katoen in de No. 1 collectie verwerkt. Pima is een katoensoort uit Noord-Amerika, vernoemd naar een plaatselijke indianenstam. Ze wordt in deze regio al sinds meer dan 6000 jaar verbouwd.

Pima-katoen kenmerkt zich door een buitengewone vezellengte. Met 42 mm zijn de vezels van Pima-katoen ruim dubbel zo lang als die van andere katoensoorten. Omdat die langere vezels een sterker en fijner garen opleveren maakt het gebruik van Pima-katoen stoffen zijdezacht, duurzaam en resistent. Het is zelfs zo’n perfecte katoensoort dat ze in verschillende landen nog met de hand wordt geplukt.

Een kleine geschiedenisles van Claesens

Zoals je hierboven kon lezen is Claesen’s eigenlijk per toeval ontstaan. Twee van de mede-oprichters, Gerard den Boer en Deborah Blauw, kruisten mekaar in het begin van de jaren ’90 in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Het bruisende Barcelona was ook de stad waar den Boer z’n liefde voor textielproductie ontdekte. De twee kenden mekaar trouwens al van hun studietijd, die ze allebei aan de universiteit van Amsterdam hadden doorgebracht.

De Boer werkte als jurist voor een textielbedrijf maar raakte steeds meer betrokken bij de commerciële activiteiten van het bedrijf. Toen den Boer en Deborah Blauw terug in Nederland waren contacteerden ze een derde vriend en werkten ze hun plannen uit. Ze wilden een eigen modehuis oprichten. Die vriend was een zekere Maarten Klaassen. Nog slechts een kleine stap naar merknaam Claesen’s dus. De ‘ae’, zo gaven de oprichters later toe, die moest het merk een beetje chiquer doen klinken.
Het commerciële succesverhaal dat volgde werd ook privé vertaald in een happy ending. Deborah (ook bekend als ‘Deetje’) en Gerard stapten in het huwelijksbootje. Tot op vandaag vormen ze ook een professioneel team en nemen ze samen de leiding over de dagelijkse gang van zaken bij Claesen’s.

een voorbeeld claesens

De geschiedenis: Het begon met damesondergoed

Damesondergoed en basics voor thuis, dat is wat Claesen’s in de eerste plaats wilde produceren. En dus lanceerde het merk in 1994 z’n lijn beha’s, slips, boxers en pyama’s voor dames. Al snel kwamen daar ook jurken en sweaters bij en binnen de kortste keren volgde ook een mannencollectie.
Claesen’s volgde in die beginjaren ook een interessante tactiek om de concurrentie te overbluffen. Elke winkel die voor 2 uur ’s middags bij Claesen’s bestelde kreeg de garantie dat z’n bestelling de volgende dag al zou geleverd worden. Dankzij een korte productie- en leveringsketen kon Claesen’s dat nog waarmaken ook! De concurrentie had het nakijken.

Hoewel Maarten Klaassen die eerste jaren al deel uitmaakte van het team dat de leiding had bij Claessen’s was hij nog geen officiële partner. Dat werd in 1996 gecorrigeerd en sindsdien draagt Maarten de titel van ‘hoofd verkoop’, een rol die hij met verve opnam. In een mum van tijd slaagde hij erin Claesen’s internationaal bekend te maken.

Die groeiende bekendheid leidde er bijna vanzelfsprekend toe dat ook de collectie moest uitgebreid worden. Zowel de volwassenen- als de kindercollectie werden dus aangevuld met een lente- zomer-, herfst- en winterlijn. Van een producent van hoge kwaliteit basics was Claesen’s getransformeerd in een echt modemerk met een uitgebreide collectie voor mannen, vrouwen en kinderen. Bij het begin van het nieuwe millenium kwam daar zelfs nog een zwemcollectie voor kinderen en baby’s bij.
Het succesverhaal werd bekroond met de aankoop van een eigen fabriek in 2004. Dankzij die fabriek, gevestigd in India, kan Claesen’s tot in de kleinste details de kwaliteit van z’n productie controleren en de leveringstijden tot een minimum beperken.

De Claesen’s collectie op internet bestellen

Als webshop gespecialiseerd in overhemden en accessoires hebben wij uiteraard ook een uitgebreide collectie Claesen’s accessoires, shirts en ondergoed voor heren in stock. Met een uitstekende persoonlijke service, een overzichtelijk aanbod en snelle leveringstermijnen ben je bij ons aan het ideale adres voor al je Claesen’s benodigdheden. Aarzel dus niet ons te contacteren mocht je vragen hebben over onze bestelvoorwaarden of ons aanbod!