Vaak wordt gedacht dat het populaire overhemdenmerk Profuomo Italiaans is? Het zal je misschien verbazen maar eigenlijk is het een authentiek Nederlands bedrijf. Een bedrijf dat al sinds 1934 bestaat zelfs, en dat ondertussen is uitgegroeid tot een echt Nederlands succesverhaal. Modebewuste mannen kennen ongetwijfeld de perfect witte Profuomo overhemden, de prachtige zijdezachte dassen en de verfijnde accessoires die onder de merknaam Profuomo verkocht worden. Maar ken je ook de achtergrond en de geschiedenis van het merk? En weet je waarom iedereen denkt dat het een Italiaans merk is? Eén tip zullen we je alvast geven, het is niet enkel de naam die Profuomo z’n Italiaanse touch geeft.

De collecties van Profuomo heten ‘Originale’, ‘Sky Blue’ en ‘2.0’. De collectie "The Informalist" is in 2016 overgezet naar Sky Blue en hiermee beeindigd tegelijk met de introductie van Profuomo 2.0.

Het merk is één van de bekendste Nederlandse namen in de herenmode geworden. Die faam dankt het aan drie verschillende generaties van een familie die gepassioneerd is door mode. Huidige beheerder van het merk is de famile Brandsma. Mendel, Sarah en Michael Brandsma verzorgen de inkopen en de merkuitstraling van Profuomo, een bedrijf dat indertijd opgericht werd door hun grootvader, Heinz Michaëlis. Die zette z’n eerste stappen in de modewereld als inkoper van Italiaanse zijde uit dé zijdestad bij uitstek, Como. En niet toevallig koopt Profuomo daar vandaag de dag nog steeds het zijde in waarmee het z’n beroemde dassen maakt.

De geschiedenis van Profuomo 

Van Dassenfabriek tot Profuomo

In de beginjaren liet Heinz Michaelis z’n dassen produceren door de Micro Dassenfabriek in Rotterdam. Hoewel het in die dagen nog traditionele kleermakers waren die de meeste dassen produceerden had Michaelis duidelijk een gat in de markt ontdekt. Mannnen die zich netjes wilden kleden moesten immers een das dragen, zelfs als ze misschien niet het geld hadden om daat een kleermaker voor te betalen. En dus vonden de goedkopere in massa geproduceerde dassen van Michaelis al snel een grote afzetmarkt.

Tegenwoordig is het hoofdkantoor van Profuomo samen met accessoiremerk Michaelis nog steeds onderdeel van Micro Fashion. Het bedrijf is gevestigd in Capelle aan den IJssel en biedt werk aan meer dan 100 werknemers. Het is dus nog altijd een bedrijf met een sterke Nederlandse verankering, ook al speelt Profuomo tegenwoordig internationaal goed mee.

Internationale speler

Met verkooppunten in ruim dertig landen en met merkwinkels in verschillende grote steden wereldwijd heeft het bedrijf een enorme bekendheid opgebouwd. Modebewuste mannen zien Profuomo als een vaste waarde, een merk dat Italiaanse elegantie altijd perfect weet te combineren met Hollandse degelijkheid.

Dat imago dankt Profuomo ongetwijfeld grotendeels aan het werk van Jan Brandsma. Die schoonzoon van Heinz Michaelis nam in 1977 de leiding over en hij drukte meteen z’n stempel. Zo werd er beslist een uitgebreid verkoopsnetwerk op te zetten en het productspectrum volledig uit te breiden. Dat zorgde voor een enorme groei in de daaropvolgende jaren.

Vanaf 1985 werd Profuomo ook echt Profuomo, toen bij de familie Brandsma het besef doordrong dat de kwaliteit van hun dassen ondertussen een herkenbare waarde was geworden. Om die kwaliteit te kunnen verkopen werd besloten het Profuomo-label op te richten. Daaraan gekoppeld volgde een uitbreiding van het assortiment zodat het een heuse collectie werd. Al snel groeide Micro Fashion uit tot de grootste Europese dassenproducent. Een recordverkoop van ruim vijf miljoen dassen in 2003 bewees dat Profuomo voor veel Europese mannen een vast onderdeel van de garderobe was geworden.

Winkel van Profuomo

Herkenbare mannenmode

De dassen van Profuomo zijn herkenbaar onder andere door de kleine details die bewijzen dat ze handgemaakt zijn. Een aantal van de dassen uit de Profuomo-collectie groeiden ook uit tot echte klassiekers. Een goed voorbeeld is de ‘regimental’, een gestreepte das in semi-neutrale donkere kleuren, blauw of rood bijvoorbeeld. De collectie wordt ontwikkeld in het zogenaamde ‘fashionlab’, een divisie van Profuomo die eveneens in Capelle aan den IJssel is gevestigd. 

Natuurlijk surft Profuomo ook mee op de golf van succes die alle modemerken voor mannen lijken te kennen. De trend dat mannen zich steeds meer interesseren voor hun uiterlijk en zich steeds modebewuster gedragen heeft Profuomo zeker geen windeieren gelegd. Onder die stimulans heeft het merk z’n accessoire-aanbod dan ook nog meer uitgebreid.

Omdat mannen op een andere manier kleding shoppen dan vrouwen heeft Profuomo ook een weloverwogen strategie bedacht. Zo zouden bijvoorbeeld alle items uit de collectie onderling moeten combineerbaar zijn, waardoor het als man met iets minder oog voor mooie combinaties toch nog gemakkelijk moet zijn een passende outfit samen te stellen. De man waar Profuomo zich op richt is in veel opzichten dan ook de moderne man. Gepassioneerd en elegant maar niet klassiek. Stijlbewust maar niet bereid om uren voor de spiegel te staan. Wie zich met Profuomo kleedt moet weten dat het slechts een kleine stap is om de outfit voor overdag op kantoor te veranderen in de perfecte combinatie voor een avondfeest.

 
Micro Fashion

Witte overhemden

In die strategie past de das nog steeds, ook al is die dan tegenwoordig slechts één van de vele producten die Profuomo verkoopt. En het meest succesvolle product van Profuomo? Dat is ondertussen het witte overhemd geworden. Een hemd waar het bedrijf veel in geïnvesteerd heeft voordat het gelanceerd werd. De stoffen werden besteld bij de befaamde Italiaanse stofweverij Albini. Daarna werden verschillende versies ontworpen en uitgetest door mannelijke proefkonijnen. Met succes, want de mannelijke consument bleek er op slag verliefd op te worden. Veel mannen kopen zelfs enkele overhemden per keer, die ze na enkele jaren trouw vervangen.

Toch rust Profuomo gelukkig niet. Het bedrijf blijft tot vandaag nieuwe trends opvolgen en nieuwe producten ontwikkelen. Alles kan, zolang het maar bij de stjil, de strategie en de filosofie van het merk past. Net dat maakt Profuomo zo herkenbaar, en wellicht ook zo populair.

 Ook wij hebben een uitgebreide keuze klassieke en minder klassieke overhemden van Profuomo en accessoires in onze collectie. Bent u op zoek naar een bepaald model maar kunt u het niet meteen vinden? Aarzel dan niet ons te contacteren via onderstaande link!