Als het merk Seidensticker nooit bestaan had dan zou de wereld van zakelijke overhemden voor mannen er wellicht heel anders uitzien. Seidensticker is dan ook meer dan een merk: het is een legendarische onderneming. Sinds 1919 specialiseerde dit Duitse familiebedrijf zich in de productie van overhemden van de hoogste kwaliteit. Niet enkel koos het bedrijf er vanaf dag één voor z’n overhemden in 100% katoen te maken, het was ook het eerste bedrijf dat een strijkvrij overhemd op de markt bracht. Tot op vandaag hoort Seidensticker bij de top in de de sector van de overhemden. Dit is de geschiedenis van het merk dat de wereld veroverde.

seidensticker overhemden

Wat maakt Seidensticker en z’n geschiedenis zo bijzonder?


Wat Seidensticker zelf altijd benadrukt heeft is dat het zich uitsluitend dankzij de kwaliteit van z’n overhemden wou onderscheiden van de concurrentie. En daar lijkt het, bijna 100 jaar na de oprichting van het merk, in geslaagd te zijn.
De faam die Seidensticker ondertussen wereldwijd bereikt heeft dankt het in grote mate aan de strenge kwaliteitseisen die aan z’n producten worden gesteld. Zo heeft de fabrikant 70 technici in dienst die zich louter bezighouden met het controleren van de overhemden op 142 verschillende punten. De combinatie met de hoge kwaliteit van het door Seidensticker gebruikte katoen en de constante verbetering van z’n productieprocessen levert overhemden op die niet alleen perfect zitten maar die ook onverslijtbaar zijn.
Zoals de huidige directeur Gerd Oliver Seidensticker het ooit in een kranteninterview vertelde: “Onze klanten over de hele wereld hebben ons al 700 miljoen keer hun vertrouwen geschonken. Al 700 miljoen Seidensticker-overhemden werden verkocht en dat zijn even zoveel goede redenen om fier te zijn. Het zijn tegelijk ook evenveel goede redenen om ons merk te blijven ontwikkelen.”

Het succesverhaal van Seidensticker vanaf het prille begin


Het lijkt wel wat op het verhaal van de huidige technologiereuzen, ook vaak ontstaan in een achterkamertje of in een garagebox. In 1919 begon Walter Seidensticker senior in een kleine kamer in het huis van z’n ouders met de productie van overhemden. Dankzij een lening van 5000 Duitse marken kon hij de productie opstarten. Binnen het jaar had hij z’n lening terugbetaald en een omzet van 70.000 marken geboekt.
Vijf jaar later wasSeidensticker’s hemdenatelier uitgegroeid tot een ware textielfabriek. Meer dan 150 naaisters werkten aan de productie in een modern atelier dat georganiseerd was volgens gechronometreerde productielijnen. Daarmee nam Seidensticker een voor de textielwereld revolutionaire stap: de industrialisering van het productieproces. De arbeidsverdeling zorgde voor een toegenomen efficiëntie en een sterke stijging van de productie. Vanaf 1938 produceerde de fabrikant meer dan 1 miljoen overhemden per jaar.

De naoorlogse jaren van Seidensticker

De snel groeiende welvaart na afloop van de Tweede Wereldoorlog deed de vraag om merkkledij en designerlabels bij consumenten groeien. Seidensticker speelde daar handig op in door in 1957 de Toplin te introduceren, met het blauwe puntje. Het was het het eerste overhemd met een designerlabel dat in Duitsland werd geproduceerd. Een jaar later breidde het bedrijf uit dankzij de vestiging van een linnenfabriek in Oostenrijk.
De jaren ’60 kondigt een revolutie aan in de mogelijke materialen waaruit kleding kan gemaakt worden. Dankzij de ontwikkelingen in de chemische industrie ontstond nylon. Al snel besefte Seidensticker dat het daarmee zijdezachte en onkreukbare overhemden kon maken die miljoenen klanten met plezier zouden dragen.
Midden jaren ’60 is Seidensticker klaar om de wereld te veroveren. Het bedrijf breidt uit naar Zuid-Europa door de constructie van een fabriek in het Spaanse Tarragona.
Dankzij de introductie in 1968 door Gerd Seidensticker van het merk Schwarze Rose, overhemden gemaakt van een vernieuwende stof genaamd ‘Diolen Star’, wordt het voorbestaan van Seidensticker voor jaren gegarandeert. Schwarze Rose groeit uit tot het meest succesvolle merk voor overhemden van de naoorlogse periode. Er waren eigenlijk geen modebewuste consumenten te vinden die in deze tijd géén Schwarze Rose overhemd bezaten.

Eind 20e eeuw

Reeds lang voor andere kledingfabrikanten Azië ontdekten zette Seidensticker er voet aan de grond. In 1974 opende het bedrijf z’n eerste fabriek in Hong Kong. Het bleek het begin van een succesverhaal dat tot op heden duurt. Dankzij de overname van overhemdenfabrikant Rawe Rheda Fashions voegt Seidensticker in 1986 bovendien een budgetlijn toe aan z’n hemdencollectie.
Pas na de Aziatische avonturen van de Duitse hemdenfabrikant komt Amerika aan de beurt. In 1996 wordt de Amerikaanse afdeling opgericht nadat blijkt dat ook de Amerikaanse consument dol is op de de kwaliteitsoverhemden met een Europese snit van Seidensticker. Tegen het jaar 2000 is Seidensticker uitgegroeid tot een bedrijfsgroep die alles samen meer dan 600 miljoen overhemden heeft geproduceerd.


seidensticker hemden

Seidensticker in het nieuwe millennium

Dankzij een in 2002 verworven licentie voor het kledingmerk Camel Active wordt Seidensticker naast fabrikant van overhemden ook producent van een hele reeks andere modeproducten, van allerlei kledij tot lederwaren, tassen, schoenen, zonnebrillen, ondergoed en zelfs horloges. Die producten verkoopt het in 14000 winkels verspreid over 60 landen.
Toch verliest Seidensticker z’n basis nooit uit het oog. In 2003 wordt het Schwarze Rose hemd heruitgebracht. Het hemd groeide in een mum van tijd opnieuw uit tot een vast element in de garderobe van stijlbewuste mannen.
Terwijl een nieuwe generatie uit de Seidensticker-familie het roer overneemt (Gerd Oliver en Frank Walter vormen de derde generatie aan het hoofd van het bedrijf) werkt het merk aan z’n introductie op de Chinese markt. In 2005 wordt daar een Seidensticker-fabriek opgericht die een productiecapaciteit van 4 miljoen overhemden per jaar heeft.
Om de tijdsgeest te weerspiegelen in de uitstraling van het merk kiest Seidensticker in 2006 nog voor een grondige vernieuwing van z’n merkprofiel. Het tijdloze en stijlvolle imago wordt heruitgevonden met een nieuw logo en productlabel en via een uitgekiende publiciteitscampagne.
De laatste jaren experimenteert Seidensticker op z’n thuismarkt Duitsland ook met eigen merkwinkels. Die moeten de exclusieve uitstraling en de aantrekkelijke productcatalogus van het merk in de schijnwerpers zetten. De toekomst van het merk lijkt dus ook voor de komende eeuw verzekerd.

Bekijk Seidensticker op overhemden.com


Naast de Seidensticker-klassieker Schwarze Rose hebben we ook heel wat andere Seidenstickers in onze collectie. Ben je op zoek naar een bepaald model maar kan je het niet meteen vinden? Neem dan via de link onderaan contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Een filmpje over Seidensticker: