Kleding maakt de man. Alleen helaas kunnen mannen finaal de verkeerde keuzes maken met betrekking tot hun kledingkeuze. Zo is er een lijstje ontstaan met de grootste modemissers bij mannen. Maak jij je schuldig aan één van onderstaande modeblunders?

 • Te grote kleding
 • Shirts met teksten en / of afbeeldingen
 • Sokken in sandalen
 • Hoogwaterbroek
 • Te krappe broek
 • Te weinig ruimte op de schouders
 • Kreukels in het overhemd
 • Te korte mouwen
 • Zichtbaar shirt onder een overhemd
 • Grappige dassen naar werk
 • Een gevulde borstzak
 • Vlekken op kleding
 • Met rugzak naar de zaak

happy socks onder je pak moet kunnen

1. Te grote kleding

Een maatje te groot lijkt misschien niet veel, maar het is absoluut een grote modemisser. Met te grote kleding verdoezel je jouw lichaamsbouw. Dat niet alleen, je oogt ook onverzorgder.

Kleding moet de juiste pasvorm hebben. Niet te groot, niet te klein. Ook als je zelf wat gezetter bent, heeft het geen nut om wijde kleding te dragen. Door de verkeerde maat kleding te dragen, benadruk je juist je buikje.

Koop daarom altijd de juiste maat kleding. Ben je ontevreden over je buikje, je dunne benen of je niet gespierde armen? Dan zijn er genoeg andere methodes om dit soort dingen te camoufleren.

Heb je te grote kleding, maar vind je het niet leuk om de kleding weg te doen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kleding alsnog draagbaar te maken:

 • Ga naar de kleermaker en laat je kleding inkorten
 • Zorg dat je kleding krimpt met en warme wasbeurt
 • Kort zelf de kleding in

2. Shirts met teksten of afbeeldingen

Je kent ze vast wel, die shirts met grappige teksten en humoristische afbeeldingen. Hoe grappig ze ook zijn, zulke shirts zijn niet echt modieus. Het is prima om ze te dragen wanneer je bij familie of bij je vrienden bent. Alleen om hiermee naar je werk te gaan is niet echt professioneel. Uit onderzoek blijkt dat bijna 20% van de vrouwen dit één van de grootste modemissers vinden. Vermijd deze modeblunder dus.

Wil je professioneel overkomen? Kies dan eerder voor:

 • Een mooi overhemd met een kwaliteitsbroek
 • Een spijkerbroek met een net shirt
 • Een pak

3. Sokken in sandalen

Sokken in sandalen behoort tot de klassieke modemisser. Hoewel het ook per periode wisselt. De ene periode zijn sokken in sandalen not-done en het andere moment zie je de sokken in sandalen in veelvoud terug op de catwalk.

Sporters en celebs lopen steeds vaker rond in sandalen. Toch is de meerderheid nog sceptisch tegenover deze modetrend. Je doet er beter aan om de sokken uit je sandalen te laten. Beter nog: laat de sandalen thuis staan. Een mooie dichte professionele schoen van leer is beter.

4. Hoogwater broek

We kennen allemaal wel iemand die structureel met te korte broeken rondloopt. Het kan zijn dat door een wasbeurt je broek krimpt of dat je zelf wat aankomt, waardoor de broekpijpen niet meer tot de enkels komen.

Is het meteen een doodzonde als je met een te korte broek rondloopt? Ja en nee. Het hangt er een beetje vanaf hoe je de broek draagt. Een TE korte broek herken je aan het feit dat de broek eigenlijk tot de enkels had moeten komen. Er zijn namelijk ook een hoop broeken in de omloop die bewust te kort zijn.

Er is wel een handige en makkelijke manier om je hoogwaterbroek te verbloemen en een modeblunder te voorkomen. Rol de broekspijpen een klein beetje op. Combineer je outfit met een mooi overhemd en een goed paar schoenen. Je weet de modemisser om te zetten tot een modieuze look.

laarzen dragen en een korte broek voor mannen is een echt modeblunder

5. Te krappe broek

Een woordje met ‘te’ is vaak negatief. Dit geldt ook voor de te krappe broek. Een te krappe broek geeft plooien, trekt de benen strak en nog meer… Naast dat het niet echt aangenaam zit, ziet het er ook niet heel professioneel uit.

Misschien dat je er nog niet bekend mee was, maar een te strakke broek brengt ook gevaren voor de gezondheid mee (ja, echt waar). Een broek die te strak zit kan voor zenuwpijn in de benen zorgen en brandend maagzuur veroorzaken.

Aan een te krappe broek is niet veel te doen. Je doet er beter aan om gewoon een nieuwe broek te kopen in jouw maat.

6. Te weinig ruimte op de schouders

Heb je het idee dat de kleerhanger nog in je overhemd zit als je ‘m aan hebt? Dan betekent het dat je overhemd echt vééél te krap zit. Ook dat brengt gevaren met zich mee. Even een beetje bukken of buigen en de naden op je rug scheuren kapot.

Dat niet alleen, een overhemd dat te strak zit op de schouders trekt een beetje en dat is te zien. Niet echt professioneel dus. Ga liever voor een overhemd in een grotere maat. Get over it.

7. Kreukels in het overhemd

Ja, ja. Iedereen weet het. Strijken is niet leuk. Beter gezegd: strijken is misschien wel het saaiste wat er bestaat. Helaas is het soms gewoon nodig. Een kreukelig en rimpelig overhemd staat niet professioneel en het oogt vooral heel erg onverzorgd. Strijk daarom je overhemden altijd goed.

Heb je echt een schurft hekel aan strijken? Dan kan je er ook voor kiezen om een non-iron overhemd te kopen. Met deze overhemden heb je geen gedoe meer met strijkbeurten. Het enige wat je hoeft te doen is het overhemd wassen en vervolgens goed uithangen. De rimpels en kreukels gaan er vanzelf uit. Ideaal toch!?

8. Te korte mouwen

Ben je een lange man? Dan ben je vast bekend met dit probleem. Te korte mouwen bij je overhemd, bij je shirt met lange mouwen, je jasje. Wat een frustratie! Je weet zelf ook wel dat het een grote modemisser is, maar wat moet je anders? Een maatje groter en je verzuipt in je kleding.

Toch is er een goede oplossing. Ga voor kleding met lengtematen. Kleding met lengtematen zijn speciaal gemaakt voor mannen die langer zijn dan gemiddeld. Je overhemd zit qua pasvorm perfect, en je hebt ook nog mouwen die lang genoeg zijn.

9. Zichtbaar shirt onder het overhemd

Je gaat naar je werk. Vanochtend heb je jouw meest favoriete overhemd aangetrokken. Een kekke kleur, materiaal van kwaliteit en een unieke print. Dit kan niet misgaan denk je… maar toch wel. En dat ligt niet aan je overhemd. Je hebt in alle haast een shirt aangetrokken met een ronde kraag. Ai,..

Een grote modemisser is een zichtbaar shirt onder het overhemd. Gelukkig valt dit probleem eenvoudig op te lossen. Door een shirt te dragen met een V-hals blijft deze onzichtbaar onder je kleding. Let er wel op dat je geen shirt koopt met een stugge stof. Wanneer je shirt gaat plooien, zit je overhemd ook niet meer naar behoren.

10. Grappige dassen naar werk

Een paarse das met gele stippen. Een stropdas met Mickey Mouse erop. Of denk aan een das met alle kleuren van de regenboog. Opvallen zal je, maar of het de juiste manier van opvallen is valt nog te betwisten.

Een stropdas moet een verrijking zijn van je outfit. Een grappige das is leuk. Voor thuis, een feest of in een malle bui, maar niet voor naar je werk. Het staat niet professioneel.

Als je met je stropdas wilt opvallen, kies dan eerder voor:

 • Ga voor een stropdas die qua kleur past bij je outfit. Zorg voor een goede match.
 • Kies voor een stropdas met kwaliteitsmateriaal.
 • Zorg ervoor dat de lengte van de stropdas past bij jouw lichaamslengte.
 • Combineer de stropdas met een overhemd, en niet met een shirt.

11. Een niet matchende winterjas bij je pak en overhemd

In Nederland ontkom je niet aan het kopen van een winterjas. Daarbij is het een absolute zakelijke modemisser wanneer je aankomt in een net en zakelijk pak, maar met een hip bomberjack of een parka met een flinke bontkraag. Wij adviseren de trenchoat te nemen of een langere jas die goed matcht bij de kleur van je pak. Een zwarte of beige jas kan vrijwel altijd. Kom je er qua keuze niet uit? Dan is Winterjassen.com een handige website die je hierbij kan helpen.

12. Borstzak vullen

Je ziet ze nog steeds terug in de modewereld: het overhemd met het borstzakje. Op zichzelf is daar helemaal niks mis mee. Een borstzakje vormt een leuk decoratief element op een overhemd. Toch kan je er de mist mee ingaan.

Je stopt er pennen in. Je visitekaartje doe je erin weg. En dat kauwgompje voor straks bij de vergadering is ook wel handig om daarin te doen. Het klinkt praktisch, maar het klinkt totaal niet modieus. Integendeel, het oogt een beetje sullig. Als je graag spullen bij je wilt hebben, gebruik dan een tas. Laat dat borstzakje beter met rust.

13. Vlekken op kleding

Zweetvlekken, eetplekken en moddervlekken. Welke soorten vlekken je ook op je kleding hebt, het behoort tot de grootste modemissers. Als je een vlek ontdekt, kun je je beter omkleden.

vlek op je stropdas of pak of overhemd kan niet

14. Rugzak bij een pak

Een rugzak bij een pak wordt veelal gezien als een modemisser. Begrijpelijk, maar soms is het niet te voorkomen. Stel dat je met de fiets naar je werk gaat, dan kan je geen koffer aan je stuur hangen. En als je geen bagagedrager hebt, zijn je opties gauw uitgeteld. Een rugzak is de enige optie.

Als je een rugzak bij je pak aan moet doen, dan doe je er beter aan om een modieuze rugzak te kopen. Er komen steeds meer designisch verantwoorde rugzakken in de winkels. Rugzakken die klassiek zijn en formeel ogen.