Op warmere dagen bevrijden we onszelf graag zoveel mogelijk van overbodig textiel. Maar wil je je lange mouwen overhemd inwisselen voor een exemplaar met korte mouwen? Lees dan toch maar eerst deze vijf tips, want korte mouwen zijn niet stijlvol als ze fout gedragen worden. Als je het juiste overhemd kiest en deze eenvoudige stijlregels volgt kun je echter niet de fout ingaan.

1. Ga niet te strak

Je hebt dan misschien wel het lichaam om weg te komen met een slim of superslim fit, voor je hemden in korte mouwen hoeft zo’n strakke pasvorm niet echt. Het is voldoende als de zoom van de schouders net op of boven de schouder ligt, de hals voldoende ruimte laat om comfortabel te bewegen en het hemd ter borsthoogte niet spant wanneer je je armen strekt. De mouwen mogen daarentegen wel redelijk strak rond de armen zitten.

2. Kies de kleur die bij je past

Geen verrassingen hier, dezelfde kleur die bij je past wanneer je een overhemd met lange mouwen koopt zou je ook goed moeten staan in korte mouwen. Ter herinnering nog even de basisregels: kies een lichte kleur als je zelf een donkerder huidtype hebt, ga eerder voor een donkere kleur als je zelf nogal bleek bent. Denk er enkel om dat je bij een hemd met korte mouwen ook een soort contrast met je armen moet creëren. Kies dus liever geen exemplaar in een kleur die dicht tegen je huidskleur aanleunt.

3. Patronen op een hemd met korte mouwen?

Het is iets minder gebruikelijk dan op een hemd met lange mouwen maar toch vind je ook veel hemden met korte mouwen én een geprint patroon. Zo’n patroon mag zelfs opvallend en eventueel speels zijn als je van plan bent het hemd voor vrijetijdsgelegenheden te dragen. Heb je een hemd met korte mouwen nodig voor je werk dan hou je het beter bij een effen exemplaar of hoogstens één met een erg discreet patroon, de korte mouwen zijn op de meeste kantoren al ‘gedurfd’ genoeg.

4. De details zitten in de boord

Het moeilijkste bij het selecteren van een hemd met korte mouwen is de boord. Kies je voor een puntboord of een button down? Button downs zitten gemakkelijker en ze passen zich goed aan aan allerlei stijlen of gelegenheden. Voor meer formele gelegenheden kan je er een das op dragen, bij ontspannen vrijetijdgelegenheden laat je de knoop wellicht liever los.
Kies je liever voor een puntboord dan kan je bijna niet anders dan de bovenste knoop te sluiten. Als je deze zou loslaten gaat de boord immers meestal krullen en dat geeft een weinig stijlvolle indruk, zeker in combinatie met de korte mouwen. Af en toe vind je echter overhemden met een puntboord die niet krult als je hem loslaat, in dat geval kan het dus wel.

5. Kies een hemd dat past bij je figuur en bij de rest van je outfit

Een hemd met korte mouwen moet misschien wel nog beter bij je figuur passen dan een hemd met lange mouwen. Doordat je je armen blootgeeft gaan mensen automatisch meer op je figuur letten in elk geval en dus is het belangrijk een pasvorm te kiezen die aansluit op je lichaam zonder te strak te zitten (zie onze tip hierboven). Maar je moet die lijn natuurlijk ook doortrekken naar de rest van je outfit anders ontstaat een rommelige indruk. Kies dus een broek in dezelfde evenwichtige pasvorm als je overhemd met korte mouwen, niet te strak maar wel goed passend.