• King's Day % tot €50 korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Heren blouse of overhemd: wat is het verschil?

Op zoek naar een passende heren blouse? Dan ben je aan het juiste adres bij overhemden.com. Alleen de beste merken blouses en de beste soorten blouses komen in aanmerking voor de collectie blouses. Want er zijn genoeg webwinkels waar je online blouses kunt kopen, maar hoe zie je door de bomen het bos nog? Er is zoveel aanbod. Dat kan en moet beter vonden we. En dus zijn we voor jou op zoek gegaan naar alleen de beste en meest gevraagde blouses. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Op zoek naar een heren overhemd of heren blouse? Klik dan hier.

Verschil tussen blouse en overhemd

Klopt het eigenlijk wel dat er ook heren blouses zijn of moeten we dat eigenlijk heren overhemden noemen? Want was het verschil tussen een blouse en een overhemd? er zit toch weining verschil in de betekenis zou je zeggen? In de regel is het zo dat een overhemd voor vrouwen een blouse genoemd wordt en dat er dus eigenlijk geen blouses voor heren bestaan. Wel is het zo dat het gangbaar is dat er ook in spreektaal gesproken wordt over een blouse voor heren. Officieel is het zo dat een blouse (voor dames) de knoopjes aan de linkerzijde heeft en bij een overhemd voor mannen de knoopjes aan de rechterzijde zitten. Dat is het grote verschil tussen een blouse en een overhemd.

verschil blouse overhemd

Geschiedenis van de blouse

De blouse is door de eeuwen heen een veel gedragen kledingstuk, het werd echter vooral door de mannen gedragen. Pas tegen het einde van de 19e eeuw was het kledingstuk onder de vrouwen langzaamaan geoorloofd. De blouse werd gecombineerd met een lange rok, de kragen waren hoog en de mouwen lang. Door de tijd heen is de blouse dus nogal veranderd. Nu zien we vooral modellen met een kleine kraag (of zonder kraag) die vaak open gedragen wordt en is de lengte van de mouw is afhankelijk van het seizoen. Verder zijn blouses verkrijgbaar in allerlei kleuren. Iets combineren gaat dus altijd wel met een blouse!

Als het over overhemden gaat is er één onderwerp dat al tientallen jaren tot soms eindeloze discussies leidt. Dat is de vraag wat het verschil is tussen een hemd en een blouse. Waarom worden mannen verondersteld hemden te dragen en vrouwen blouses? En was dat in de loop van de geschiedenis dan niet anders? Hoe komt het dat die kledingnorm zo veranderd is in de loop der tijden? En wat is nu eigenlijk het verschill tussen een hemd en een blouse? Om de discussie voor eens en voor altijd te beslechten (valse hoop wellicht maar laat ons toch een poging wagen) zetten we hieronder alles wat we weten over het onderscheid tussen overhemden en blouses op een rijtje? We nemen je ook even mee op een korte geschiedenisles.

de blouse of overhemd

Blouse of overhemd: What’s in a name?

Google maar eens ‘blouse or shirt’ en verbaas je over de talloze discussies die op internet gevoerd worden over wat op het eerste zicht een banaal onderwerp lijkt. Vragensites als Ask Yahoo of Quora geven verschillende, bijzonder uitgebreide antwoorden op vragen over de verschillen tussen een overhemd en een blouse. Toch blijkt al snel dat ook de experts het niet met mekaar eens kunnen raken over wat nu juist de definitie is van een overhemd en welke die van een blouse. Ook over de redenen waarom mannen vroeger wel blouses droegen maar vandaag niet meer lopen de meningen uit mekaar.

Wij maken het zelf ook regelmatig mee trouwens, dat onze klanten vragen “of we een blouse van merk ‘X’ in de aanbieding hebben?” En hoewel we dan natuurlijk steeds antwoorden dat onze online winkel enkel overhemden voor heren aanbiedt merken we toch dat voor veel van onze klanten het verschil tussen een blouse en een hemd eigenlijk niet helemaal duidelijk is. Dat komt natuurlijk ook doordat blouse in de spreektaal vaak verkeerdelijk gebruikt wordt om een overhemd mee aan te duiden en omgekeerd. De blouse die een vrouw draagt wordt vaak een hemd genoemd. Totale verwarring dus, maar daar gaan we hieronder voor eens (en hopelijk altijd) een einde aan maken.

Wat is de definitie van een blouse?

Eerst even iets over de spelling. Veel mensen hebben de neiging ‘bloes’ te schrijven, exact zoals je het in het Nederlands hoort. Omdat ‘blouse’ echter een leenwoord uit het Frans is heeft het de Franse spelling behouden en is officieel dus enkel ‘blouse’ de correcte schrijfwijze. Niet dat dat verder uitmaakt natuurlijk, tenzij je op internet een blouse zou gaan zoeken als cadeautje voor je partner, dan kan het helpen als je de correcte spelling gebruikt.

Over naar de definitie dan. Een blouse verwijst naar de ook in het Nederlands relatief bekende uitdrukking ‘bloezen’. Bloezen wil zeggen ‘het bollend overhangen van kledingstukken’, zo vertelt het Nederlands WikiWoordenboek ons. Een blouse is dus een kledingstuk dat als het in de broek wordt gestopt en er terug een klein beetje wordt uitgetrokken lichtjes opbolt en een redelijk vormeloos stuk stof vormt dat over de rand van de broek heen hangt. Tegenwoordig wordt die look vooral met vrouwenmode geïdentificeerd, vandaar dat de blouse een echt vrouwelijk kledingstuk geworden is. Nochtans was dat niet altijd het geval, maar daarover later meer.


overhemd blouse

Wat is dan het verschil met een overhemd voor mannen?

Een hemd, ook wel overhemd of shirt genoemd (en wie heel chique wil klinken mag zelfs ‘chemise’ zeggen) wordt in principe enkel door mannen gedragen. De reden is dat een overhemd meer de mannelijke lichaamsvorm benadrukt. Uiteraard zijn er hemden in alle maten en pasvormen, zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt bij een bezoek aan onze online winkel. Toch zullen overhemden in principe altijd redelijk recht langs het lichaam lopen en zo een mannelijke look opleveren. Tailored fits bijvoorbeeld, de slankere pasvormen, benadrukken vooral de stoere borstkas en de strakke buik. Bij modieuze blouses wordt dan weer juist het vrouwelijke figuur benadrukt.

Met formele geklede overhemden ‘verkleden’ mannen zich zelfs in een nog daadkrachtigere, zakelijkere en eerlijkere versie van zichzelf. Geen wonder dat dit soort formele hemden dus zo’n vaste waarde geworden zijn voor professionele of zakelijke gelegenheden, waar je als man vooral een betrouwbare ‘rots in de branding’-indruk wilt maken. Vrijetijdsshirts zijn vaak minder strak omdat ze vooral tot doel hebben de drager zich er comfortabel in te laten voelen. Toch zullen ook stijlvolle vrijetijdshemden steeds typisch mannelijke kenmerken benadrukken.

De veranderende rol van blouses en overhemden de geschiedenis heen

Hoewel de blouse dus vandaag samen met de rok of jurk een bij uitstek vrouwelijk kledingstuk is geworden is dat niet altijd zo geweest. De blouse heeft een bijzonder rijke geschiedenis. Die geschiedenis kan je overigens zelf bekijken door in een museum met klassieke schilderijen eens te letten op de kledij van de figuranten. Zo zie je dat in de tijd van Breughel bijvoorbeeld landbouwers ook blouses droegen. Daarnaast werd ze ook door kunstenaars en arbeiders gedragen tot aan het einde van de 19e eeuw. Opvallend, want na pakweg 1890 zijn blouses gedragen door mannen inderdaad bijna niet meer op schilderijen of foto’s te zien.

Daar is een culturele verklaring voor. De meeste mannen wilden de blouse niet meer dragen toen vrouwen ook toetraden tot de arbeidsmarkt. De blouse werd vanaf dan gezien als een symbool voor een romantisch verleden en ze werd enkel nog gedragen door eerder excentrieke mannen. Ook onder de Nieuwe Romantici, een beweging die enige populariteit kende in de jaren ’80 was de mannenblouse nog even populair.

Tegenwoordig zien we de blouse niet meer als een kledingstuk voor mannen. En hoewel je ze in kostuumwinkels nog wel kunt vinden voor een verkleedpartijtje (of een themafeest) kies je als man toch maar liever voor een echt mannenhemd. Eén van de overhemden uit onze uitgebreide collectie bijvoorbeeld. Wil je graag meer weten over onze collectie of heb je graag enig advies bij het maken van een keuze? Aarzel dan niet ons te contacteren via onderstaande link. Wij helpen je graag verder!

Geschiedenis

Eerst een stukje geschiedenis. Vrouwen werden vroeger vaak aangekleed door de hulp (of dienstmaagd). Omdat de meeste mensen rechtshandig waren (en zijn) was het handiger om de knopen op een blouse links te hebben. Je werkt als je iemand anders aan kleedt immers een soort van in spiegelbeeld. Mannen kleedden zichzelf, en gebruikten juist liever de rechterhand voor het dichtknopen. De knopen werden daarom voor overhemden op rechts aangezet. Dat is een van de principiële verschillen tussen een blouse en een overhemd. Daarnaast is de in de loop van de tijd het overhemd uiteraard meer toegesneden op het mannelijk lichaam, en de blouse op het vrouwelijk lichaam.

Wist je trouwens dat de blouse eigenlijk pas vanaf de 19e eeuw echt populair werd voor vrouwen? Dat is te verklaren doordat vrouwen destijds in grote getalen toetraden tot de arbeidsmarkt en ook een praktisch kledingstuk nodig hadden. In die tijd werd de blouse vaak gedragen met een lange rok en hoge kraag. A la Mary Poppins, zeg maar. Inmiddels is de blouse niet meer weg te denken uit het (zakelijke) straatbeeld. Alles kan, korte mouwen, lange mouwen, sexy kraag of juist een nette traditionele kraag. Ook qua prints en kleuren is er van alles mogelijk, vooral afhankelijk van het seizoen.

Blouse

Dames gaan voor, en daarom bespreken we eerst de bloezen. Een blouse heeft nog steeds officieel de knoopjes aan de linkerkant. Maar er zijn ook veel merken die ervoor kiezen om de knopen op de blouse rechts aan te zetten.

Uiteraard zijn er veel meer andere kenmerken voor dit ´overhemd voor vrouwen´ die het een vrouwelijk kledingstuk maken. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren en de snit.

Duidelijk een dames blouse (en geen overhemd)

De pasvorm of de snit van de blouse is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. De taille zal duidelijk zichtbaar zijn, en er is vaak wat meer ruimte op de borst. Ook is de blouse vaak iets korter (tot iets over de broekrand) dan een overhemd, wat vaak iets langer is. Dit heeft er mee te maken dat een (zakelijk) overhemd altijd in de broek gedragen wordt, terwijl een blouse ook uit / over de broek of rok gedragen kan worden.

Het woord blouse komt uit het Frans. De Nederlandse definitie verwijst vooral naar het ´bloezen´, of te wel iets opbollend overhangen van het kledingstuk. Omdat de bloes altijd in de rok (of later broek) werd gedragen en er weer iets uitgetrokken werd, bolde het iets over de rok heen, of in andere woorden…. Bloesde het iets over de rok heen.

Overhemd

Op historische schilderijen zie je dat ook mannen bloezen dragen. Maar toen eind 19e eeuw vrouwen toetraden tot de arbeidsmarkt, wisselden de mannen hun bloezen liever in voor een ¨stoer¨ overhemd.

Als een blouse een ´overhemd voor dames´ is, is een overhemd eigenlijk een ´blouse voor heren´. Het overhemd is daarom meer toegesneden op het mannelijk lichaam. Uiteraard zijn er veel verschillende maten en pasvormen te vinden, zodat er voor ieder wat wils is.

Blouses blouosen vaak een beetje op

Een rechte pasvorm was jarenlang de standaard voor overhemden, maar er is in de loop van de tijd veel veranderd. Een slim fit model, wat tegenwoordig de meest verkocht pasvorm voor overhemden in Nederland is, zit juist iets meer aangesloten en accentueert een sterke buik en brede borstkas. Deze snit overhemd is de absolute favoriet voor zakelijke overhemden, omdat je geen ´extra´ stof hebt die op bolt onder een colbert of eventueel een trui. Voor casual gelegenheden kunnen recht gesneden overhemden ook nog steeds, Ze zitten wat wijder en je kunt na een uitgebreid diner je buik wat makkelijker uitzetten.

Blouse of overhemd: een misvatting

Blouse en overhemd worden door veel mensen door elkaar gebruikt. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er in de jaren tachtig een muziekstroming, new wave, ontstond. De bijbehorende kledingstijl, ´new romanticism´, bestond uit bijvoorbeeld hoeden, piratenjassen en… bloezen. Grote artiesten uit die tijd, zoals David Bowie en Duran Duran liepen in bloezen. Waardoor de term bloezen ook voor mannen (weer) een ding werd. Het kon niet gek genoeg, metallic glimmende stoffen boven een strakke leren broek, zoals je in de oude videoclips nog wel eens ziet.

Maar tenzij je een verkleedfeestje hebt en –letterlijk- iets bijzonders uit de kast wil halen, raden we voor mannen een net gesneden overhemd aan en voor vrouwen een mooie blouse.

Heren blouses koop je eenvoudig online op Overhemden.com

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.