De prijs en de kwaliteit van kleding. De belangrijkste aspecten voor kleding kopen, maar tegelijkertijd ook de meest tegenstrijdige factoren. Consumenten willen kleding voor een habbekras en dan óók nog eens met optimale kwaliteit.

Helaas voor de consument is deze keus voor kwaliteitskleding niet aanwezig. Uitpuilende marketing budgeten, een uitgebreide winkelinrichting en gelikte advertenties verhogen de prijzen. Voeg daar nog een duizelingwekkende reeks van stoffen, afwerkingen en details aan toe. Dit hele menu aan ingrediënten maakt het logisch dat de prijs die gevraagd wordt voor kwaliteitskleding het geld volkomen waard is. Om kleding van kwaliteit te kopen, moet je bereid zijn om wat meer geld weg te leggen.

man die kwaliteit draagt

De gouden regel bij het kopen van kwaliteitskleding is: gebruik nooit de prijs als gids! Kies je voor prijs, dan laat je kwaliteit achterwege. Kies je voor kwaliteit, dan ben je bereid om extra muntjes weg te leggen voor een prachtstuk. Alleen wat zijn de kenmerken van kleding met kwaliteit?

Ken je materialen voor kwaliteitskleding
Een pittig okergele broek of een overhemd met een fantastische retroprint kunnen meteen je aandacht trekken. Een mooi uiterlijk zegt niet meteen dat het kwaliteitskleding is. Voordat je in katten zwijmel valt met een potentiele aankoop moet je als eerst de stoffen controleren waaruit het kledingstuk is vervaardigd. De structuur, het weefsel, de gebruikte stoffen zeggen ontzettend veel over de kwaliteit van kleding en daarmee ook over het prijskaartje wat uit het kledingstuk bungelt.

Prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit van kleding. Als het gaat om breigoed of de kwaliteit van schapenwol, kasjmier, linnen en zijde is het je geld zeker waard. Een kasjmier vest zal altijd een verstandige investering zijn. Wanneer het op acryl, nylon of viscose aankomt moet je de torenhoge uitgaven aan dit kledinggoed ontwijken. Je moet toch nog echt even achter je oren krabben wanneer een acryl vestje €100 kost of een nep leren tas €80. Tijd om wakker te worden en de koffiegeuren goed in te ademen!  

Katoen, het meest gebruikte stofje voor onze kleding staat ergens in het midden tussen de goede en de minder goede kwaliteit van kleding. Katoen is katoen denken veel mensen, maar er is veel verschil Heel veel verschil zelfs. Kwaliteitskleding kopen vergt kennis van de soorten katoen. De soorten katoen verschillen van vezellengte en sterkte. Hoe langer en sterker de vezel, hoe zachter en duurzamer de garen die ervan gesponnen worden. En hoe duurder. Kies voor Sea Island katoen, gemerceriseerde katoen, Pima katoen of Egyptisch katoen wanneer je kwaliteitskleding wilt kopen. Voor onovertroffen zachtheid moet je voor Pima katoen of Egyptisch katoen kiezen. Deze katoensoorten hebben vele overeenkomsten. Ze hebben beiden mooie kwaliteit door een fijne weving en hebben de mogelijkheid om veel vocht op te nemen. Ook Sea Island katoen en gemerceriseerde katoen behoren tot de kwaliteitsstoffen voor kleding. Sea Island katoen is een zachte en stevige katoen. Gemerceriseerde katoen, ook wel bekend als parelkatoen is glad, glanzend en sterk. Doordat deze katoen de kleur beter verwerkt, krijgt het kledingstuk een fantastische diepe kleur. Gemerceriseerde katoen krimpt minder snel en is enorm vormvast.

Synthetische stoffen zijn speciaal ontwikkeld om slijtage tegen te gaan. Synthetische stoffen zijn perfect voor mantels en jassen. Deze stoffen trotseren namelijk de heftige weersomstandigheden. Knoertharde wind, enorme regenvallen of hagelbuien waar je u tegen zegt? Synthetische stoffen zijn perfect voor buitenkleding. Het is licht, wind- en waterdicht, ademend en zelfs reflecterend. In welk kledingstuk durf jij een Nederlandse storm te trotseren? In een katoenen jas of een mantel vervaardigd uit synthetische stoffen?

Winkel niet met oogkleppen op

Online winkelen is erg gemakkelijk. Het is kijken, klikken, kopen. Grofweg drie handelingen en binnen één dag liggen je gewenste kledingstukken in huis.

Uiteindelijk, wanneer het aankomt op kwaliteitskleding kopen wint het fysieke winkelen van online winkelen. Kleding van kwaliteit kopen doe je door de kleding te voelen en te passen. Kleding met kwaliteit flatteert mooi om je lichaam. Dus stap de winkels in en ga kleding van kwaliteit kopen. Zet die oogkleppen aan de kant.

Knars tijd

Knars tijd, het klinkt wat vreemd, maar deze tijd inplannen voor kwaliteitskleding kopen is erg belangrijk. Het gaat niet om het knarsen van je tanden, maar om kwaliteitskleding herkennen door de kleding tussen je vingers te kneden. Kneed een deel van een kledingstuk, totdat er rimpels in verschijnen. Als de rimpels niet verdwijnen en de stof niet transformeert naar de oorspronkelijke uitstraling, dan zegt dat iets over de kwaliteit van kleding. Echt kwaliteitsleer herken je door een klein krasje aan te brengen op het leer. Als de kras blijft staan, dan weet je dat het kledingstuk zacht en buigzaam is.

Het belang van herkomst voor kwaliteitskleding

Niet veel mensen weten hoe en waar onze kleding gemaakt wordt. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders meer waarde hechten aan het prijskaartje dat uit de kledingstukken bungelen, dan aan de herkomst van kleding. En dat terwijl de herkomst veel zegt over de kwaliteit van kleding. Is het kledingstuk geproduceerd in massaproductie fabrieken, handgemaakt door ambachtslieden of is het dicht in de buurt gemaakt? Kwaliteitskleding herkennen met de termen ‘made in…’ wordt steeds belangrijker. Het betekent niet dat kleding gemaakt in het Verre Oosten na vier keer dragen uit elkaar valt. Maar het draait om echt vakmanschap!

Vaak heeft lokale productie veel voordelen zoals de nabijheid van belangrijke afzetmarkten en daaruit voortvloeiende besparingen op transport, verscheping, verpakking- en verzending. De herkomst van het kledingstuk wordt transparanter en de kwaliteit vaak beter dankzij plaatselijke knowhow.

Voor op maat gemaakte kledingstukken zoals shirts, overhemden en leren accessoires vormt Italië de meest gerespecteerde fabrikant. De merken die daar hun kleding produceren maken gebruik van hoogwaardige materialen en bezitten een enorme dosis aan deskundigheid voor de productie van kwaliteitskleding. Toch zegt lokale productie niet altijd iets over handarbeid. De prijzen aan lokaal geproduceerde kleding doet jou geloven dat de kleding van kwaliteit is. Het kledingstuk doet jou niet vertellen dat het eigenlijk uit de massaproductie fabrieken komt aanwaaien.

Een ‘made in USA’ label betekent vaak kwaliteit van de uitstekende wollen stokken van Pendleton tot de Schott's boterachtige zacht leren jassen. Met dank aan (FTC), de Federal Trade Commission is er een strikt beleid op het gebruik van de 'Made in the USA' label. Merken moeten hun herkomst bewijzen en daarmee is de prijs voor het kledingstuk ook meteen inzichtelijk.

In Japan en Frankrijk zijn er miljoenen ambachtslieden, terwijl Spanje en Portugal wereldwijd de succesvolste leveranciers zijn van hoogwaardige kwaliteit schoenen en accessoires. China en India worden echter gekoppeld aan een goedkoop prijskaartje, wat het gevolg is van onvoldoende echte vakmanschap. Dan laten we de onethische werkomstandigheden nog even buiten beschouwing.

 kleding met liefde geproduceert

Is de kleding met liefde geproduceerd?

Voor de ongeoefende ogen is het verschil tussen een zwart jasje van €10 en een zwart jasje van €100 gering. Toch is het vrij snel duidelijk hoeveel liefde er in de productie van kleding is gestopt. Er zijn diverse herkenningspunten die wijzen op de kwaliteit van kleding.

Stiksels

Stiksels van een kledingstuk zijn bij uitstek een goed detail voor de mate van kwaliteitskleding. Kwaliteitskleding heeft nauwelijks losse draadeinden of scheve stiksels. Wanneer dit wel het geval is, is de kleding vaak met weinig zorg in elkaar gezet. Kwaliteitskleding wordt met name verraden door de binnenkant. Kijk ook aan de binnenkant van het stikwerk. Kwaliteitskleding is zélfs aan de binnenkant goed gestikt. Een lang leven is jouw kledingstuk beloofd. 

Zomen

De zoom is ook een detail om op te letten. Let vooral bij de zomen, van bijvoorbeeld de manchetten en de randen, naar oneffenheden of onvolkomenheden.

Naden
De naden leggen een wereld voor je open. Trek zachtjes aan de naden. Denk nog maar eens goed na of je het kledingstuk wilt aanschaffen wanneer de naden los schieten. Kwaliteitskleding heeft goede en sterke naden.

Laat je niet verleiden
‘50% korting op het derde kledingstuk!’ ‘Nu nog goedkoper.’ ‘De laatste zomercollectie broeken, koop nu!’ De duizelingwekkende hoeveelheid koopjes is gigantisch. De hele dag door worden we verleid om goedkope kleding te kopen. We denken goedkoper uit te zijn, maar uiteindelijk kost het ons alleen maar meer. Kwaliteitskleding gaat langer mee, kleding van slechte kwaliteit vaak niet.

Doe netjes je huiswerk. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar is het gemaakt?
  • Is het kledingstuk van kwaliteit?
  • Kan ik een soortgelijk, betere kwaliteit kledingstuk ergens anders vinden?
  • Zou ik over 30 dagen dit kledingstuk nog steeds willen?
  • Wat zeggen anderen (bekijk reviews)?

Kleding van kwaliteit vind je zo

Door deze tips te volgen, koop je gegarandeerd kleding van kwaliteit. Daarbij heb je ook nog eens de zekerheid dat je je geld goed besteed. Een gevulde kledingkast met duurzame en kwaliteitskleding is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je uitstraling en zelfverzekerdheid. Kwaliteitskleding laat jou er tiptop uitzien, zowel thuis, op je werk als op school.