Op het eerste gezicht lijken alle overhemden op elkaar. Alle overhemden zijn een stuk stof met knopen, mouwen en een kraag. Toch is er wel degelijk een groot verschil tussen het ene overhemd en het andere overhemd. Dan praten we niet in termen van prints, kleur en design, maar in termen van knopen, weving, afwerking en de gebruikte stoffen.

Er is een wereld van verschil tussen een goed overhemd en een confectie overhemd. Een goed overhemd is van echte kwaliteit, vervaardigd uit echte pure vakmanschap, geduld en kwaliteitsmateriaal. Een confectie overhemd komt regelrecht uit de massaproductie industrie. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het overhemd. Een massaproductie overhemd heeft vaak geen goede afwerking, minder goede kwaliteit stoffen en gaat daardoor ook minder lang mee.

Om je meer wegwijs te brengen in de wereld van echte en fake overhemden, biedt deze gids jou inzicht in de belangrijkste herkenningspunten van een goed overhemd. De overhemden lijken misschien veel op elkaar, maar als je weet waar je op moet letten, weet je voortaan binnen een oogopslag of een overhemd goed is of niet.

wat is een goed overhemd

Een goed overhemd heeft een bepaald prijskaartje

Overhemden die met echte vakmanschap zijn gemaakt en in de handen heeft gelegen van een kleermaker, heeft een ander prijskaartje dan de overhemden die alleen de wereld van de fabrieken kennen.

Met simpel nadenken weet je al dat een overhemd met een laag prijskaartje geen kwaliteitsoverhemd is. Je hoeft dus geen merkenexpert te zijn, om een confectie overhemd te herkennen.

Een goed overhemd heeft uitneembare boordbaleinen

Een goed overhemd herkennen is niet zo lastig. Een kwaliteitsoverhemd heeft uitneembare boordbaleinen. De uitneembare baleinen zijn vaak gemaakt van kunststof. De echt goede overhemden hebben boordbaleinen van koper.

Een liggend boord, ook wel bekend als een slap boord heeft baleinen die vastzitten. Dit is dus niet het goede overhemd in een oogopslag.

Boordbaleinen die uitneembaar zijn, kan je voor het wassen uit de overhemden halen. Hierdoor draaien ze niet met elke wasbeurt mee en gaan ze veel langer goed mee. De kraag blijft in zijn huidige vorm. De baleinen zorgen ervoor dat de punten niet omhoog gaan staan en geven de boord een juiste bolling.

Een goed overhemd heeft een gedeelde pas op de rug

Een goed overhemd herkennen doe je door naar de pas op de rug te kijken. Deze pas is in tweeën gedeeld. Het lijkt een klein detail, maar niets is minder waar. De rugpas is van grote invloed in of jij een kwaliteitsoverhemd uit de winkelrekken hebt gepakt of juist een overhemd hebt gepakt, die regelrecht uit de massaproductie is gekomen.

De herkomst van deze pas op de rug ligt in de traditionele kleermakerij. Zo’n pas had tot doel dat elk overhemd verstelbaar was. Zo kon elk overhemd aangepast worden op de schouders van de drager. Confectie overhemden hebben ook zo’n rugpas, maar deze hebben niet als doel om het overhemd te verstellen. Confectie overhemden hebben zo’n rugpas omdat het een perfecte afwerking suggereert. Goed opletten dus dat jouw ogen niet bedrogen worden.

Een goed overhemd heeft een perfecte patroonaansluiting

Stel dat je jouw kledingkast wilt opvullen met overhemden met designs en prints, dan is het van groot belang om op de patronen te letten.

Een goed overhemd herkennen kan ook door goed te letten op de patroonaansluiting. Kijk naar de overgang tussen de schouders naar de mouwen, van de schouders naar de rug, van de buik naar de overhemdzakken en de rugpas zelf. De overgang moet perfect zijn. Indien dat niet zo is, heb je waarschijnlijk kans dat je geen goed overhemd in je handen hebt.

Een goed overhemd heeft sterk gestikte naden

Zelfs de naden spelen mee in het feit of jij een goed overhemd uit de winkelrekken hebt gepakt of een confectie overhemd te pakken hebt gekregen.

Overhemden hebben naden. Deze naden worden met elke steek sterker. Een goed overhemd herken je dus door sterke naden. Maar waar moet je dan op letten? Een goed overhemd herken je doordat een naad ongeveer acht steken heeft per centimeter en er wordt ook altijd met een enkele naald genaaid.

Je kan ook kijken naar de rugpand van het overhemd. Bij een kwaliteitsoverhemd valt de rugpand langer dan het voorpand. Als je bukt zie je geen stuk van je rug. Door de langere rugpand, blijft het overhemd netjes zitten.

Een goed overhemd heeft de juiste knopen

Waarschijnlijk heb je er nooit echt bewust bij stil gestaan: de knopen van een overhemd. Toch is het belangrijk om daar een keer bij stil te staan, wanneer je gaat voor een goed overhemd.

De knopen van een overhemd zijn ontzettend gevarieerd. Je kan witte of zwarte met hars bewerkte knopen hebben, hoornen knopen, houten knopen, druk knopen, stof knopen, glazen knopen of parelmoer knopen. Alleen welke knopen maken een overhemd van goede kwaliteit? Dat zijn niet de met hars bewerkte knopen of de kunststof knopen, maar het zijn de parelmoer knopen.

De parelmoer knopen voegen aan elk overhemd een klassiek detail toe. De parelmoerknopen vormen de absolute favoriet onder veel kledingmakers. Niet gek ook. De oorsprong van de parelmoerknopen is ook erg bijzonder. De parelmoer knoop is namelijk gemaakt van de binnenste laag van een pareloester.
Ze zijn zo hard dat een naald van een naaimachine erop breekt.

De relatie tussen een goed overhemd en driehoekjes

Let goed op de hoek tussen het voorpand en het achterpand. Hiertussen wordt vaak een driehoekig stuk stof gezet. Dit driehoekig stukje stof dient als versteviging van een overhemd. Zoek je een goed overhemd? Zoek dan naar dat driehoekje.

Een goed overhemd herken je aan de aanzet van de mouwen

Een goed overhemd kan je verder herkennen aan de aanzet van de mouwen. Een goed overhemd heeft bij de aanzet van de mouwen aan de manchetten meerdere plooien. Er zit meestal ook nog een knoop aan de bovenzijde van de manchet. Deze voorkomt dat de mouw continu opengaat.

Een goed overhemd kent de verkoper

Vraag een winkelmedewerker naar de oorsprong van het overhemd. Wanneer overhemden van goede en hoge kwaliteit zijn, dan zijn de winkelmedewerkers daar vaak wel goed op de hoogte van.