Voor het verwijderen van inktvlekken uit een overhemd is het belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt. Hoe sneller je begint, hoe groter de kans dat je de inktvlek volledig uit het overhemd krijgt. Naast snelheid is het belangrijk dat je weet met wat voor soort inkt de vlek gemaakt is. Er is op water gebaseerde inkt of een ander soort inkt. Voor inkt vanuit een balpen of marker, heb je doorgaans te maken met inkt van de laatste categorie.  Hoe verwijder ik inktvlekken uit een overhemd? 

In z´n algemeenheid is het belangrijk dat de vlekken gedept worden en niet gewreven. Dep rustig met een papieren doek het ´overschot´ aan inkt weg. Begin aan de buitenkant van de vlek en werk naar binnen, op die manier voorkom je verdere vlekken. Pak een nieuwe doek als de eerste te vies is geworden. Als je dat niet doet heb je de kans dat je de inktvlekken alleen maar verder op het overhemd verspreid en dat wil je natuurlijk niet.

Droog het overhemd op natuurlijke wijze totdat je zeker weet dat de inktvlek uit het overhemd is gekomen. De hitte van de droger kan er namelijk voor zorgen dat de vlek zich voor eeuwig in het overhemd ´bijt´.

Water gebaseerde inktvlekken verwijderen in 6 stappen

Een inktvlek van water gebaseerde inkt is het makkelijkste te verwijderen.

Hoe verwijder ik inktvlekken

Volg de volgende stappen:

  1. Leg het overhemd op een flinke stapel witte papieren doeken. Omdat de doeken nat gaan worden is het verstandig echt wit te gebruiken, anders loop je het risico juist vlekken te creëren in plaats van op te lossen.
  2. Spray wat water op de plek waar de inktvlek is ontstaan. Meestal zal dat rond het borstzakje zijn, maar je kunt natuurlijk ook op andere plekken inktvlekken hebben. Laat het water ongeveer vijf minuten intrekken.
  3. Dep de vlek af met een (schone) papieren doek. Herhaal deze stappen net zo lang totdat de vlek geen inkt meer af geeft.
  4. Meng ondertussen in een kommetje 1 eetlepel afwasmiddel (wat je dus normaal gebruikt voor borden etc.), met 2 eetlepels azijn en een kopje water. Mix alles goed door elkaar.
  5. Drenk een schone stoffen doek in het mengsel en breng het mengsel aan op de vlek. Laat het ongeveer 20 minuten intrekken. Wrijf het middel zo nu en dan in, door de stof tegen elkaar aan te wrijven zodat de vlek sneller op lost.
  6. Was het overhemd op de hoogste tempratuur die voor de stof mogelijk is. De vlek zou nu helemaal verdwenen moeten zijn. Als dat niet het geval is, gebruik dan een methode hieronder, voor inkt die niet op water gebaseerd is.

Ander soort inktvlekken verwijderen: nagellak remover

Voor de hardnekkigere inktvlekken zijn er verschillende methodes om de vlek te verwijderen. Inktvlekken gemaakt door balpennen of markers vallen doorgaans in deze categorie.

Je kunt proberen de inktvlek in je overhemd met nagellak remover te verwijderen. Leg het shirt met de vlek op een harde ondergrond zoals een tafel of houd de vlek op je hand. Dep vervolgens met een watje of een zachte doek de nagellak remover op de vlek. Je zult zien dat de vlek zich op lost. Spel het overhemd uit en hang het te drogen.

Op overhemden met een (druk) patroon of donkere kleur is deze methode niet aan te raden omdat het patroon op de plek van de inktvlek wazig kan worden en de nagellak remover behalve de inkt ook de kleuring van het overhemd kan oplossen.

Gebruik alcohol om de inktvlek te verwijderen

Gebruik pure alcohol om de vlek te verwijderen. Hoe hoger het percentage isopropyl, hoe beter. Je kunt deze alcohol bij elke drogist krijgen.

Inktpot - knoeien van inkt op een overhemd

Leg het overhemd met de inktvlek weer op wat papieren doeken. En druppel of giet de alcohol op de inktvlek. Gebruik niet te veel alcohol, want dat geeft het risico dat de vlek alleen maar verder spreidt dan dat deze origineel was. Dep de vlek vervolgens met een doekje. Herhaal het proces totdat de vlek verdwenen is. Let op dat je echt dept en niet wrijft! Spoel het shirt met koud water uit en was vervolgens op de hoogste tempratuur mogelijk. Laat het shirt drogen (niet in de droger!).

Hoe verwijder ik die inktvlekken uit mijn shirt?

Een andere methode is een wattenschijfje te drenken in alcohol en die onder de vlek te leggen en vervolgens met een schoon en droog wattenschijfje te deppen, net zolang totdat er geen inkt meer van de vlek af komt. Gebruik een nieuw watje als het eerste watje te nat is of geen inkt meer op neemt. Ook met deze methode moet je het overhemd koud uitspoelen. En vervolgens was je het overhemd zo warm als dat het label het toe staat.

Azijn voor het verwijderen van inktvlekken uit overhemden

De azijnmix uit stap 4 van de water gebaseerde vlekken kun je ook voor hardnekkigere vlekken gebruiken. Maak de mix van afwasmiddel, azijn en water en dep die voorzichtig op het overhemd en laat het even inwerken. Daarna gebruik je pure azijn direct op de inktvlek en dep je weer met een schone doek, net zolang totdat de vlek verdwenen is.

BRON
http://www.wikihow.com/Remove-an-Ink-Stain-from-a-Shirt-Pocket