Wie graag overhemden van goede kwaliteit koopt wil natuurlijk ook dat die hemden zo lang mogelijk als nieuw lijken als ze uit de was komen. Maar wat is de juiste manier om overhemden te wassen? Het is lastig als je nieuwe aankoop al na enkele wasbeurten niet meer stralend wit lijkt. Nog vervelender zijn vlekken die er zelfs na herhaaldelijk wassen niet meer uitgaan. Daarom geven we je graag onze tips voor het smetteloos wit houden van je hemden.

hoe was ik mijn overhemd juist

Bepaal het juiste moment om je overhemd te wassen

Hoe weet je of het tijd is om je hemd te wassen? Hemden die je één of meerdere dagen gedragen hebt hebben de neiging om te verkleuren op steeds dezelfde plekken. Met name rond de hals, onder de oksels en bij de manchetten verkleurt een hemd soms. Let dus goed op deze plekken voordat je je overhemd aantrekt. Natuurlijk zal je ook weleens koffie of iets anders morsen op een andere plek. Dan weet je echter meestal zelf wel dat je je hemd vies gemaakt hebt en dat het tijd is voor een wasbeurt. Juist de oksels en de hals zijn plekken die je zelf niet ziet als je het hemd aanhebt, dus denk eraan deze te controleren.

Is het dan niet beter een hemd na elk gebruik te wassen? Als je je hemden niet sneller wil verslijten dan nodig is, dan kun je beter vermijden te vaak te wassen. Zelfs hemden van goede kwaliteit hebben een maximale levensduur. Hoe vaker je ze wast hoe sneller ze zullen verkleuren.

Op warme zomerdagen, of als je je hemd draagt voor gelegenheden waarbij je fysiek actief bent, dan kan het wel degelijk nodig zijn het na elk gebruik te wassen. Anders krijg je al snel vlekken rond de oksels en op de rug. Ook is er natuurlijk een verschil tussen een hemd dat je enkele uren gedragen hebt of een hemd dat je heel de dag draagt. Daarom is het soms verstandig een aantal mooie hemden apart te houden voor op je werk of voor speciale gelegenheden. Zo heb je altijd een mooie collectie hemden voor deze gelegenheden. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat al je goede hemden tegelijk tussen de vuile was zullen zitten. 

Bij normale temperaturen kunnen de meeste mannen een hemd gemakkelijk twee dagen dragen zonder dat het gewassen moet worden. Overdrijf dus niet met wassen, zo zal je langer kunnen genieten van je aankopen.

Wasmachine: Overhemden wassen

De meest gemaakte fouten bij het wassen van een overhemd

Er bestaan heel wat misvattingen over welke technieken je het beste kan gebruiken om een overhemd goed te wassen. Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende fouten.

Drogen in de wasdroger
Een wasdroger is niet goed voor je overhemden, zelfs niet als ze van goede kwaliteit zijn. Hang je hemden dus liever te drogen.

Bleekmiddel gebruiken
Oma gebruikt vaak bleekmiddel om witte kleren weer wit te maken. Vergeet dat trucje maar snel, want bleekmiddel beschadigd het katoen. Gebruik het voor lakens of sokken maar niet om je goede hemden weer wit te krijgen!

Te hoge temperaturen
Wassen op te hoge temperaturen is ook niet goed voor katoen en het kan je hemden (flink) doen krimpen. Krijg je een bepaalde vlek er niet uit op normale wastemperaturen? Probeer dan eens de vlek voor te behandelen met een vlekkenverwijderaar. Ook simpelweg door er een beetje vloeibaar wasmiddel op de vlek doen voordat je het hemd in de wasmachine stopt kan helpen.

Teveel waspoeder gebruiken
Misschien is het wel een typisch mannelijke manier van denken dat als één schep waspoeder goed is vijf scheppen waspoeder waarschijnlijk beter zijn. Niet dus, teveel waspoeder gebruiken is niet enkel slecht voor het milieu en voor je portemonnee, het kan er ook voor zorgen dat je na het wassen detergentvlekken op je hemd hebt. Dat gezegd zijnde is het wel aangeraden een goed wasmiddel te gebruiken, niet alle producten leveren dezelfde resultaten op. Op deze website vind je een vergelijkende test van beschikbare wasmiddelen voor zowel witte als bonte kledij

Hoe voorkom je die gele okselvlekken op je overhemd?

Eén van de belangrijkste redenen waarom mannen hun overhemd weggooien is omdat er vlekken onder de oksels ontstaan die er niet meer uit gewassen kunnen worden. De vlekken onder de oksels worden soms ook zweetvlekken genoemd, maar dat klopt eigenlijk niet. Deze vlekken worden meestal veroorzaakt door het gebruik van deodorants. Er zijn gelukkig meer en meer deodorant-sticks en -sprays op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om vlekken te voorkomen. Hier worden enkele van deze deodorants vergeleken.

De boord van je overhemd mooi wit houden

De boord van een overhemd is één van de plekken op het hemd die het snelst vuil worden. Het is ook een plek die na verloop van tijd vaak grijs begint te worden, alsof het vuil er zich ondanks verschillende wasbeurten heeft opgestapeld. Het klopt dat gewone wasmiddelen vaak niet alle sporen van vuil verwijderen. Daarom kan je eventueel gebruik maken van sterk geconcentreerde wasmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor het verwijderen van vlekken.

Boord van overhemd wit wassen

Let echter op met het gebruik van deze middelen en test ze liefst eerst uit op een hoekje van het hemd dat je normaal niet kunt zien. Soms zorgen deze krachtige wasmiddelen immers voor verkleuring. Het gebruik ervan op de grijs geworden boord van een hemd maakt die boord meestal tijdelijk weer witter. Toch zal je vaak merken dat het grijs snel terugkomt. In ieder geval verleng je zo de levensduur van je overhemd op z’n minst een beetje.

Heb je nog goede tips voor het stralend wit wassen van hemden? Deel ze dan met ons en onze lezers. Laat je reactie hier achter!