Een overhemd kiezen kan nog best lastig zijn, maar het juiste overhemd kiezen is wel belangrijk. Een goed overhemd helpt bij het maken van een goede eerste indruk, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie. Voor het kiezen van een overhemd kun je deze drie eenvoudige stappen volgen. Kortom: hoe kies ik een overhemd? 

 1. Hoe kies ik het juiste overhemd?
 2. Hoe check ik de kwaliteit van het overhemd?
 3. Pas het overhemd en zorg dat het netjes zit

1. Hoe kies ik het juiste overhemd?  

Een overhemd moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jij je (zelf) echt goed voelt in het overhemd. Dat wordt mede bepaald door de kleur, het patroon, de pasvorm, het materiaal en natuurlijk de maat. De maat moet goed zijn. Houd dus bij het kiezen van een overhemd het volgende in de gaten.

Hoe maak ik een keuze voor het juiste overhemd?

Kleuren

Voor de kleuren gelden de volgende stelregels:

 • Voor zakelijke gelegenheden kies je rustige kleuren zoals lichtblauw, wit en of grijstinten.
 • Voor casual gelegenheden mag je wel iets meer opvallen. Ga voor een knalkleur zoals rood, oranje, groen of roze.
 • Werk je in een omgeving waar je je niet heel zakelijk hoeft te kleden maar wel netjes? Dan kun je een overhemd kiezen waarbij je bovenstaande tips combineert. Bijvoorbeeld een geruit overhemd waar lichtblauw, grijs en rood door elkaar lopen

In elke garderobe horen een aantal effen overhemden thuis. Die combineren immers een stuk makkelijker dan hun ´partners´ met een patroon. Anderzijds kun je je met een overhemd met een patroon wel makkelijker onderscheiden.

Patronen

Denk aan het volgende als je een overhemd met patroon kiest:

 • Je kunt overhemden met een druk patroon doorgaans niet goed combineren met een stropdas. Als dat in jouw werkomgeving wel van belang is, is het dus logischer om effen shirts te kiezen. Of shirts met een patroon van verschillende tonen van één kleur.
 • Wil je toch graag iets ´spannenders´ dan een effen shirt? Kies dan voor een rustig patroon zoals (dunne) strepen.

Pasvorm

Je moet ook letten op de pasvorm van het gekozen overhemd. Grofweg zijn er 3 soorten pasvormen:

 • Slim fit: Dit zijn sterk getailleerde overhemden, die vaak strak(ker) op het lichaam gedragen worden.
 • Regular fit: Dit zijn semi-getailleerde overhemden. Deze overhemden lopen wel iets in ter hoogte van de taille, maar niet zo sterk getailleerd als de slim fit overhemden en ze zitten dus iets losser.
 • Comfort fit: Deze overhemden hebben doorgaans een rechte pasvorm en vallen wat ruimer.

De benamingen van de pasvorm verschillen per merk. Check dus altijd hoe het zit bij jouw favoriete merk, voor dat je een overhemd kiest.

Materiaal

De meeste overhemden zijn gemaakt van katoen. Je kunt kiezen voor een overhemd waar ook synthetische vezels in verwerkt zijn. De voordelen van katoen zijn echter:

 • Katoen neemt makkelijk vocht op waardoor je overhemd fijn en droog blijft aanvoelen, ook op warme dagen.
 • Ook katoen is inmiddels vaak strijkvrij en/of kreukvrij

Maat

Last but not least, de maat moet ook goed zijn. Meet met een meetlint langs je nek en zorg dat je nog wel iets ruimte over hebt. De omvang van je nek, is je boordmaat, en dat is vaak de leidende maat voor overhemden. Zorg dat je het opmeten van de maat serieus neemt. De juiste maat is immers erg belangrijk. Het overhemd ziet er beter uit, maar zit ook lekkerder als de maat correct gekozen is.

2. Hoe check ik de kwaliteit van het overhemd?

Voordat je gaat passen moet je het gekozen overhemd nog wat verder onder de loep leggen. Dat doe je op de volgende manier.

Mooi overhemd kiezen de regels

Stiksels

Kijk goed naar de stiksels. Als ze iets onregelmatig zijn duidt dat doorgaans op hand gestikte overhemden. Zijn de stiksels heel regelmatig? Dan zijn ze waarschijnlijk met een machine gestikt.

Het voordeel van met de hand gestikte overhemden zijn dat de pasvorm doorgaans iets beter is.

Knopen

Knopen die met een machine aangezet worden aan sneller los. Check dus even van tevoren of er al knopen los zitten. Wel zo prettig als de knopen gewoon aan je overhemd blijven zitten bij gebruik.

Garen en weving

Goedkope overhemden worden snel gewoven op basis van een makkelijk weving en dikke draden. Door het gebruik van dikke draden ben je sneller klaar. En een makkelijke weving met weinig uitzonderingen of werkjes (inslag) zijn sneller te maken. Kies minimaal een 80/2 (tachtig dubbel) of een 100/2 (honderd dubbel) als je echte kwaliteit zoekt. Er zit dan twee keer zoveel draadjes in jouw overhemd. Een luxere weving is een Twill, heavy Twill, Oxford of Panama Oxford – of een 100/2 Two Ply Popeline/platbinding.

Ply count

Stof wordt geweven. Als er 1 draad geweven wordt met 1 andere draad, heet dat 1 ply. Worden er eerst twee draden verstrengeld, dan spreken we van 2 ply. Stoffen met 2 ply zijn duurzamer en doorgaans ook luxer.

Is het shirt bewerkt?

Voor een aantal innovaties, zoals waterafstotend of kreukvrij, ondergaan de stoffen een chemisch proces. De meeste mensen kunnen tegen deze middelen, maar een aantal mensen krijgt een allergische reactie. Let extra op als je een gevoelige huid hebt.

3. Pas het overhemd en zorg dat het netjes zit

Nu dat je zeker weet dat je een overhemd hebt gekozen van goede kwaliteit en helemaal naar jouw smaak, wordt het tijd om het shirt te passen.

Kwaliteitsoverhemden herkennen en zo de juiste keuze maken. Hoe kies je een overhemd?

Een overhemd zit goed als:

 • De mouwen ook gebogen niet over je polsen heen schieten. Draag je een colbert? Dan moeten de boorden nog ongeveer 1,5 centimeter onder het colbert uitkomen.
 • De boorden goed aansluiten en niet te ruim of juist veel te krap zijn.
 • Het overhemd niet te strak of te los zit. Zorg in ieder geval dat de knoopjes niet ´trekken´.
 • Het overhemd goed in je broek blijft zitten (check dit door je armen even omhoog te doen)

Voldoet je gekozen overhemd aan de eisen? Helemaal goed! Je hebt een nieuw overhemd gekozen.

Hopelijk helpt dit korte artikel “Hoe kies ik een overhemd?” bij het snel vinden van een goed en kwalitatief overhemd waar je écht gelukkig mee bent.

Bronnen
http://www.wikihow.com/Choose-a-Dress-Shirt