Een mannenoverhemd kopen kan een uitdaging zijn. Je moet rekening houden met een grote keuze aan kleuren, materialen en pasvormen. Toch is een goed overhemd kopen van groot belang, het bepaalt namelijk voor een groot deel de eerste indruk die je als man maakt. Zowel zakelijk, als in je privéleven. Het is juist daarom erg belangrijk om een overhemd te kopen wat bij je past én wat goed zit.

In dit artikel geven wij antwoord op de vraag "Hoe koop ik een mannen overhemd?" Volg de volgende zes stappen en er kan eigenlijk niks meer misgaan:

 1. Bepaal je maat
 2. Kies een pasvorm
 3. Kies een stof
 4. Kies je stijl
 5. Bepaal de kleur
 6. Pas het overhemd

Hoe koop ik een mannen overhemd?

1. Bepaal je maat

De maat is de baas bij het kopen van een mannenoverhemd. Een shirt kan nog zo tof zijn, als het niet past, loop je er nog steeds niet lekker bij. Neem daarom de tijd om te bepalen wat je maat is. In de luxere overhemden winkel zijn er vaak pas-shirts beschikbaar, zodat je niet telkens de overhemden uit hoeft te vouwen. Koop je online je mannenoverhemd? Dan is het zaak om jezelf goed op te (laten) meten.

Boordmaten zijn leidend. Meet daarvoor met een meetlint rond je nek, ter hoogte van je adamsappel. Laat wel iets ruimte over, zodat het overhemd niet te strak zit. Het aantal centimeters is je boordmaat die je vrijwel in elke maattabel bovenaan ziet staan. Meet ook de andere maten uit de maattabel na om te kijken of dat overhemd je past. Het gaat in ieder geval om:

 • Je borstomvang, wat je meet op het breedste stuk van je borst
 • Je taille, op het smalste stuk van je buik
 • Je armlengte of mouwlengte. Voor de mouwlengte geldt bij mannenoverhemden doorgaans een standaardmouw van rond de 65 centimeter. Veel overhemden zijn ook met langere mouwen te koop. Een langere mouw betekent vaak of 69 centimeter of 72. Je mouwlengte meet je vanaf de buitenkant van je schouder tot aan je polsbotje.

Twijfel je?  Neem dan direct contact op en vraag of men persoonlijk kan adviseren.

Tips voor het kopen van een mannenoverhemd

2.     Kies een pasvorm

Het kiezen van de juiste pasvorm is ook heel belangrijk. Door een goed getailleerd overhemd lijk je langer en slanker, maar als de taillering té strak is bereik je juist een tegenovergesteld effect.

Grofweg worden er 3 soorten taillering gehanteerd:

 • Sterk getailleerd. Deze overhemden hangen meestal in de rekken als ´slim fit´ of ´body fit´
 • Semi getailleerd. Deze overhemden vind je vaak terug onder de naam ´regular fit´ of ´athletic fit´
 • Klassieke snit. Deze overhemden zijn recht gesneden en vind je vaak onder de naam ´comfort fit´ of ´classic fit´.

Elk merk hanteert andere namen voor de pasvormen. Check dus voor het kopen van een mannenoverhemd de maattabel zodat je zeker weet dat de pasvorm overeenkomt met wat jij in gedachten hebt. 

3.     Kies een stof/weving

Nu is het tijd om de stof te kiezen. Overhemden zijn te koop in een grote verscheidenheid aan stoffen. Geef je de voorkeur aan linnen? Of juist liever heel fijn gewoven katoen?

Katoen is bijvoorbeeld een materiaal wat fijn op de huid aan voelt, omdat het ademt en vocht op neemt. Linnen geeft een wat stoerdere uitstraling. Materiaal mixen, bijvoorbeeld katoen met polyester zijn vaak iets goedkoper en van ´nature´ kreukvrij, maar zijn wat zweteriger. Overhemden van de hoogste kwaliteit gebruiken doorgaans 100% katoen.

Overhemden worden geweven in verschillende wevingen zoals popeline, twill, oxford, basket weave, satijn, visgraat pied-de-poule, flanel en denim. Nu zijn dit niet allemaal wevingen: vaak bestaan er triviale namen voor wassingen, wevingen of stoffen. Over het algemeen is een twill/oxford wat dikker en popeline/satijn wat dunner.

4.     Kies je stijl

Hier bepaal je of je een mannenoverhemd wil kopen wat voorzien is van een borstzakje? En indien ja, wil je dan één of twee borstzakjes? En moeten die gesloten of open zijn?

Overhemden kopen: hoe dat is de vraag

Ben je van plan een stropdas te dragen? Let dan op dat het boord zich daar ook voor leent.

En denk tenslotte na over de manchetten. Wil je een knoopsluiting? Of wil je manchetknopen dragen? En als je dat gaat doen, wil je dan een enkel boord of een dubbele?

5.     Bepaal de kleur

Bepaal de kleur van het overhemd door te denken aan de volgende richtlijnen:

 • In elke garderobe horen tenminste een effen wit, zwart en lichtblauw overhemd thuis
 • In zeer zakelijke omgevingen zijn effen overhemden in rustige tinten de norm
 • Voor casual gelegenheden kun je iets meer ´uit de ban springen´. Denk bijvoorbeeld aan overhemden in een knalkleur of overhemden met een funky patroon.
 • Werk je in een semi-zakelijke omgeving? Maak dan een combinatie van bovenstaande tips. Bijvoorbeeld een overhemd met een drukker patroon, maar rustige kleuren. Of juist een rustiger patroon, met wat knallerende kleuren, bijvoorbeeld een geruit overhemd waarbij oranje en blauw door elkaar heen lopen.

6.     Pas het overhemd

Nu je een overhemd hebt uitgekozen is het tijd om te passen. Je hebt al kunnen lezen dat de betere overhemden zaak vaak pasoverhemden hebben hangen. Je kunt dan makkelijk door passen, zonder dat je telkens het hele overhemd hoeft uit te vouwen.

Als je de goede maat gevonden hebt door middel van het pasoverhemd, is wel het aan te raden, ook het uiteindelijk overhemd even te passen. Je weet dan zeker dat het patroon en/of kleur je ook goed staat.

Koop je je mannenoverhemd online? Meet jezelf dan goed op en check de maattabel. Pas het overhemd altijd zodra het bezorgd wordt. Dan heb je genoeg tijd om het eventueel te ruilen.