Krimpen ongedaan maken is technisch niet mogelijk, maar je kunt de kledingvezels wel zodanig manipuleren dat je kleding na ongewenst krimpen weer terug in vorm komt. Het overkomt de beste. Je kleding komt een stuk kleiner uit de droger dan toen je diezelfde kleding erin deed. Leuk als je in diezelfde tijd een paar kilo bent afgevallen, maar anders is het gewoon heel irritant. We gaan in op drie verschillende methodes die het krimpen ongedaan maken. Hoe maak ik krimpen ongedaan?

Krimpen van allerlei stoffen werkt net iets anders

In dit artikel lichten we de volgende methoden toe en geven we een speciale tip voor spijkerbroeken

  1. Baby shampoo of conditioner
  2. Met azijn
  3. Jeans / spijkerbroeken 

1.     Krimpen ongedaan maken met baby shampoo of conditioner

Deze methode werkt het best voor stoffen zoals katoen, wol en kasjmier.

Vul een emmer of de wasbak met water. Het water moet ongeveer kamertempratuur zijn, of iets warmer, maar zeker niet koud of bloedheet. Mix dit water met baby shampoo of conditioner. Voor elke liter water heb je ongeveer een eetlepel shampoo of conditioner nodig. Mix het water en de shampoo of conditioner totdat het water zacht en zeperig aanvoelt.

Leg je kleding ongeveer 30 minuten in het water. Je kunt het kledingstuk in het water met je handen alvast wat oprekken, maar dat is niet noodzakelijk. Haal het kledingstuk na 30 minuten uit het water en wring het water eruit. Spoel het kledingstuk niet uit. Je hebt het zeperige water nodig om de kledingvezels iets kunnen stretchen.

Leg het kledingstuk nu tussen twee droge schone handdoeken en rol het in de handdoek op. Laat 10 minuten liggen. Het kledingstuk is nu vochtig, maar niet meer druipend nat.

Kleding nat uithangen kan goed werken tegen krimpen

Verplaats het kledingstuk naar een nieuwe droge handdoek. Stretch het kledingstuk uit totdat het weer de gewenste maat heeft. Houdt de randen op hun plek met wat zwaardere objecten, zoals een koffiemok.  Als je moeite hebt met het inschatten van de juiste maat kun je eerst op papier de maten van een vergelijkbaar niet gekrompen kledingstuk overtrekken. Leg dit onder het kledingstuk waarvan je het krimpen ongedaan wil maken. Laat het kledingstuk vervolgens natuurlijk opdrogen.

Het ongedaan maken van krimpen niet afdoende gelukt? Je kunt deze methode een aantal maal herhalen.

2.     Krimpen ongedaan maken met azijn

Ook met azijn kun je krimpen ongedaan maken. Vul een emmer of wasbak met lauw water.

Deze methode werkt het best voor wol en kasjmier en in mindere mate voor katoen. Voor synthetische stoffen is het beter om deze methode van krimpen ongedaan maken te vermijden.

Gebruik voor 2 liter water, 1 liter azijn. De voorkeur gaat uit naar witte wijn azijn, maar je kunt elke soort azijn gebruiken. Leg de kleding ongeveer 25 minuten in de oplossing. Net zoals bij de eerste methode kun je in het water de kleding alvast voorzichtig wat oprekken, maar dit is niet noodzakelijk.

Wring het kleding stuk uit, zodat het overvloedige water uit het kledingstuk komt, maar spoel het kledingstuk niet uit.

Rol handdoeken op en vul het kledingstuk ermee op. Gebruik zo veel handdoeken als dat nodig is om het kledingstuk er netjes uit te laten zien en totdat het de maat heeft die het kledingstuk had voordat het kromp.

Gooi of schud het kledingstuk met de handdoeken erin voor 10 tot 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat het nog verder oprekt. Hang het kledingstuk, met de handdoeken er nog in, op een hanger en laat het drogen.

Ook deze methode kun je vaker dan eens herhalen als het krimpen nog niet voldoende ongedaan is gemaakt.

3.     Het krimpen van jeans ongedaan maken

Vul een bad met lauw water. Er moet in ieder geval genoeg water in zitten zodat je benen onder water zitten als je de spijkerbroek aan hebt. Hoe warmer het water, hoe beter, maar aangezien je er zelf ook in moet zitten moet je even aanvoelen wat voor jou dragelijk is.

Krimpen van Jeans tegengaan

Idealiter heb je de jeans aan als je het krimpen ongedaan wil maken, maar als je geen bad hebt kun je ze ook gewoon in een wasbak of emmer met warm water leggen. Of als ze echt niet meer passen natuurlijk.

Trek de spijkerbroek aan, voor zover mogelijk, en sluit als het kan ook de rits en de knoop. Als de jeans te veel gekrompen is en niet meer dicht kan, is het ook geen probleem.

Ga nu in de badkuip zitten. Zorg dat de jeans drijfnat zijn. Dat duurt zeker wel 10 minuten. Als je broek niet meer dicht kon, kan je het nu wel proberen. Als het goed is, is de spijkerbroek nu voldoende ¨relaxed¨. Lukt het alsnog niet? En ben jij zeker weten niet gegroeid? Dan is het mogelijk dat het uitrekken van je spijkerbroek gewoon niet meer lukt.

Als je uit bad stap, pas dan wel op, met het extra gewicht van de spijkerbroek en de hoeveelheid water kan het makkelijk een glijpartij worden.

Heb je geen bad en lag je spijkerbroek in de wasbak? Trek deze dan na 10 tot 15 minuten aan. De jeans moet evengoed drijfnat zijn.

Houd de spijkerbroek aan en beweeg zo veel mogelijk. Dans, jog, yoga, stretch, doe wat nodig is. Houd er rekening mee bij welke delen het krimpen het meest ongedaan moet worden. Zit de band bijvoorbeeld wel erg strak? Maak dan zo veel mogelijk beweging waarbij je je middel gebruikt. Op die manier maak je het krimpen ook lokaal ongedaan.

Je kunt je spijkerbroek nu uittrekken en op een droogrek hangen. Dit helpt ook om in de lengte de spijkerbroek nog iets op te rekken. Het handigste is om de spijkerbroek aan de onderkant van de pijpen met een wasknijper vast te zetten en de broekband naar beneden te laten hangen.

BRON
http://www.wikihow.com/Unshrink-Clothes