• King's Day % tot €50 korting
BEL ONS: 020-2331695
Overhemden specialist van Nederland & België
Gratis verzending vanaf 80 €
Wijzigings- en monogramservice

Hoe laat ik een overhemd (express) krimpen?

Een overhemd expres laten krimpen, kan een voordelige manier zijn om je te grote kleding ´in te nemen´. Door je overhemden op een bepaalde manier te wassen kun je je kleding effectief laten krimpen. Probeer dit dus eerst, voordat je het in laat nemen. Overigens werken deze tips voor overhemden laten krimpen, maar ook voor het krimpen van jeans en andere kleding. Kortom: hoe ik mijn overhemd express krimpen?

Krimpen van een overhemd als gevolg van water en stoom

Het expres laten krimpen van overhemden van katoen, polyester of jeansstof

  1. Zet je wasmachine op heet. Stoffen worden contant gestretcht en gestrest gedurende het productieproces. Als je de stof heel heet wast zorg je ervoor dat de kledingvezels korter worden. Een succesvolle methode dus, om overhemden expres te laten krimpen.
  2. Zet je wasmachine op het langst mogelijke programma. Hitte is het meest effectief wanneer het gecombineerd wordt met vocht en beweging. Dit wordt ¨consolidatie krimpen¨ genoemd. Hoe langer het overhemd wordt blootgesteld aan deze condities, hoe groter de kans dat het krimpt.
  3. Haal het overhemd direct uit de wasmachine en laat het drogen in de droger. Laat het in geen geval aan de lucht droger. Dan koelt het overhemd te snel af, wat het krimpen juist tegen gaat.
  4. Gebruik de droger ook zo heet en lang mogelijk.
  5. Je kunt bovenstaande stappen herhalen als het overhemd nog niet voldoende is gekrompen. Voor overhemden gemaakt van synthetische vezels is het overigens lastiger om het overhemd expres te krimpen dan met natuurlijke vezels.

Het expres laten krimpen van wollen stoffen

Voor het krimpen van kleding van wol moet je iets voorzichtiger te werk gaan. Wol is namelijk een delicatere stof en je moet het met zorg behandelen. Wol vezels bestaan uit honderden kleine ¨schubben¨ die onder hitte in elkaar grijpen. Je krijgt dan een soort velt. Dus ja, je stof krimpt, maar is ook direct niet meer draagbaar. Toch is het wel mogelijk om wol te laten krimpen.

  1. Was wol op een kort programma, speciaal voor delicate was. Hiermee voorkom je dat de wol zich tot velt gaat vormen.
  2. Droog de wollen kleding op een lage tempratuur in de droger. Voor wol is beweging belangrijk om te kunnen krimpen. De beweging van de droger helpt hier dus bij.
  3. Check de kleding regelmatig. Let goed op dat het krimpen gelijkmatig gebeurt. Wol krimpt al vlot té snel. Mocht dat het geval zijn, leg de wollen kleding dan onmiddellijk in koud water en laat het ongeveer 30 minuten weken. Gebruik vervolgens een schone handdoek. Rol de wollen kleding in de handdoek en laat het drogen.

Handmatig wassen komt ook nog wel eens voor

Het expres laten krimpen van zijden kleding

Het laten krimpen van zijden overhemden en bloezen kan ook met een wasmachine en droger. Aangezien ook zijden kleding heel gevoelig is gebruik je hiervoor een waszakje. Dat is hetzelfde zakje als wat je gebruikt voor het wassen van bijvoorbeeld lingerie.

  1. Stop het zijden overhemd, of de zijden blouse die je wil laten krimpen in het waszakje.
  2. Gebruik een kort programma voor delicate stoffen. Met lage tempraturen kun je al zorgen dat het zijden kledingstuk wat krimpt.
  3. Gebruik een niet agressief wasmiddel, anders heb je kans het zijden overhemd te beschadigen en dat wil je natuurlijk juist niet.
  4. Zodra de wasmachine klaar is, kun je het overhemd uit de wasmachine nemen en even in een schone handdoek opvouwen. Wring het niet uit! Daarmee beschadig je de zijde.
  5. In tegenstelling tot de andere stoffen kun je zijden overhemden of bloezen wel (deels) aan de lucht laten drogen. Gebruik geen houten droogrek en vermijd direct zonlicht.
  6. Als het kledingstuk bijna droog is kun je het in de droger doen. Sommige drogers hebben een special programma voor zijde. Als dat niet het geval is kun je het laten drogen zonder hitte.
  7. Check regelmatig hoe het expres krimpen verloopt. Pauzeer zo nodig de droger zo nu en dan.

laat je niet gek maken - volg de procedure voor een gecontroleerde krimp van je overhemd

Algemene tips en waarschuwingen

Tot slot nog een aantal algemenere tips en waarschuwingen:

  • Gebruik je een lang droog programma, pauzeer dan zo nu en dan om te checken hoe het droogproces verloopt. Expres krimpen is een handige ´tool´ maar het overhemd moet natuurlijk niet te ver krimpen
  • Herhaal alle stappen zo vaak als nodig. Vooral polyester heeft een aantal keer nodig voordat het krimpt
  • Voor katoenen kleding kun je heel heet strijken ook nog proberen
  • Pas op met kleding van gemixte stoffen, bijvoorbeeld katoen en viscose. De ene vezel krimpt wel, de ander niet, of een stuk minder. Je kledingstuk zal dus wel krimpen, maar niet gelijkmatig waardoor het model helemaal uit je kledingstuk verdwijnt
  • Pas op met leren patches op bijvoorbeeld jeans of truien. Die kunnen slecht tegen hele hoge hitte en zullen erg lelijk uit de wasmachine / droger komen
  • Probeer om diezelfde reden géén leer of bont met een wasmachine / droger te laten krimpen. Dat gaat gewoon fout

Bron:
http://www.wikihow.com/Shrink-Clothes-in-the-Wash

Tags: overhemd, krimpen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.