Het lijkt een detail in je outfit en dus is het een kledingstuk waar men bij het shoppen vaak niet veel aandacht aan besteed. Iedereen heeft sokken nodig maar zolang die er maar degelijk en neutraal uitzien onder pak en das kun je toch niets verkeerd doen? Toch bestaan er heuse stijlregels voor het dragen van sokken onder een formele outfit. Een mooi pak verdient als kers op de taart de accessoires die erbij passen, en sokken zijn echt wel één van de belangrijkere accessoires. Hoe je de juiste kleur en lengte sokken kiest lees je in dit artikel.

Kies de kleur die bij de gelegenheid past

Je draagt je pak wellicht voor een professionele gelegenheid of anders voor een vrijetijdsgelegenheid waarop je formeel gekleed wilt gaan. Het is belangrijk te beseffen dat deze beide situaties heel andere kledingnormen vereisen. Op je werk hangt veel natuurlijk af van je functie en de sector waarin je werkt maar vaak wordt speelsheid of provocatie op de werkvloer niet op prijs gesteld. Voor een vrijetijdsgelegenheid kan dat soms wel, al is het aan je eigen intuïtie om te beoordelen of speels mag of juist niet.
Moet het serieus formeel dan match je je sokken best zo nauw mogelijk met je pak. Heb je een zwart of navy-blauwe vest aan? Kies dan donkerkleurige sokken in een blauwe of zwarte tint. Maak zeker niet de fout een lichtere tint te kiezen dan de kleur van je pak, dat staat echt niet.
Mag het iets speelser? Dan staat het je vrij om eventueel een felle kleur sokken onder je pak te dragen. Ook sokken met een leuk patroon kunnen in zo’n geval dit speelse toets toevoegen. Let wel op met hoever je hierin gaat, je moet al een sterke persoonlijkheid zijn én de gelegenheid moet ook echt gepast zijn om weg te komen met contrasterende sokken.


Hoe kies je de lengte van je sokken

Er zijn websites volgeschreven met tips en stijlvoorschriften voor de juiste lengte van sokken. Het probleem is dat de normen ook nog eens veranderen. Wat tien jaar geleden absoluut not done was op sokkengebied daar maakt vandaag niemand een probleem van, en omgekeerd soms ook wel. Laten we het eenvoudig proberen te houden door je een paar simpele tips te geven.
Kies nooit sokken die te kort zijn voor de broek die je aanhebt. En let op, want ’s ochtends voor de spiegel sta je natuurlijk recht maar als je op kantoor achter je bureau gaat zitten wilt je broek weleens iets hoger op je enkels kruipen. Test de sokken dus in een zittende positie uit en zorg dat er geen streepje bloot te zien is! In het algemeen kunnen we stellen dat een sok tot aan je kuit moet komen om gepast te zijn. De modetrend van de laatste jaren, waarbij sommige mannen opnieuw voor het soort sokken kozen die hun halve benen bedekten, lijkt alweer voorbij.

Mogen witte sokken weer?

Jawel, de witte sokken waren een tijdje taboe. Niet enkel omdat ze er absoluut niet stijlvol uitzagen maar ook omdat er een periode was, zo ergens begin jaren ’80, dat werkelijk iedereen op elke mogelijke broek witte sokken leek te willen dragen. Daar kwam in de tien volgende jaren een tegenbeweging uit voort die de witte sokken volledig wilde bannen. Tegenwoordig lijken moderne mannen een compromis gesloten te hebben met de witte sportsok. Je mag ze dragen, maar dan enkel onder een sportieve vrijetijdsoutfit.

Nog vragen over de sokken in ons aanbod of over welke soort sokken je op welke broek, vest of overhemd kunt dragen? Aarzel niet om ons hieronder je vraag te stellen, wij helpen je graag verder!