Hoe strijk ik snel een overhemd?

Een overhemd kun je heel snel strijken. Het hoeft geen vervelend klusje te zijn. Door deze 5 stappen te volgen loop je er in no-time netjes bij. Kortom: "hoe strijk ik snel een overhemd?". Uitgelegd in 5 stappen. 

  1. strijkijzer
  2. strijkvolgorde
  3. start met de mouwen
  4. ga door met de kraag
  5. en dan de rest. Voila!*

Stap 1. Het strijkijzer

Snel kunnen strijken begin met het hebben van een goed strijkijzer. Die kunnen aan de prijs zijn, maar het levert je wel veel comfort en snelheid op.

Het strijkijzer

Let op de volgende punten, als je een strijkijzer gaat kopen:

  • Je kunt kiezen uit droge strijkijzers waarbij je zelf, met bijvoorbeeld een plantenspruit het overhemd moet bevochtigen. Er zijn stoomstrijkijzers, die zelf het stoom afgeven. En er zijn stoomgeneratoren. Dit zijn grotere apparaten met een flink waterreservoir, je hoeft daarom niet telkens het water bij te vullen. Het spreekt voor zich dat voor snel strijken, een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator het beste is.
  • Als je snel wil kunnen strijken, moet je ook een strijkijzer hebben wat snel opwarmt. Je hebt dan een strijkijzer met een hoog vermogen nodig.
  • Kies voor een strijkijzer met een keramische ´zool´. Deze keramische zool glijdt makkelijker over de kleding, waardoor je dus sneller kunt strijken.

Stap 2. Bepaal de strijkvolgorde

Nu je een goed strijkijzer hebt, je het waterreservoir hebt gevuld met schoon water en de strijkplank op de juiste hoogte hebt gezet, kun je beginnen met strijken.

Een overhemd strijken gaat een stuk sneller als je het overhemd in eerste instantie al netjes hebt uitgehangen zodra het uit de was komt. Knoop de bovenste knoopjes dicht, sla het een paar keer uit en laat het op een goede hanger opdrogen. Echt vervelende vouwen ga je op deze manier niet tegenkomen.

Knoopjes los

Voor het strijken maak je eerst de knoopjes los. Sommige overhemden laten zich veel makkelijker strijken als ze binnenste buiten gekeerd zijn. Daar kun je vooraf even een testje mee doen.

De strijkvolgorde is belangrijk om goed te kunnen strijken
Illustration by Christopher Wright

Het strijk voorschrift

Lees het strijk voorschrift. Snel strijken is fijn, maar je wil je overhemd natuurlijk ook behouden. In de voorschriften vind je doorgaans 1, 2 of 3 stippen, of een groot kruis.

Kleding met een groot kruis bij het icoontje van het strijkijzer, mag niet gestreken worden. Heb je een overhemd met een vouw die je er toch graag uit wil? Je kunt proberen die vochtig te maken en op een handdoek glad te strijken. Werk wel voorzichtig en zeker bij overhemden met lichte kleuren met schone handen!

Wie strijkt er? ben jij dat of je partner?

1 stip betekent koud strijken, 2 stippen kun je warm strijken en 3 stippen kun je heet strijken. Hoe warmer je kunt strijken, hoe sneller het doorgaans gaat. De meeste overhemden kun je ten minste warm, maar vaak heet strijken.

Als je meer dan één overhemd wil strijken in korte tijd is het slim om de overhemden om strijktempratuur te sorteren. Begin met de kleding die het koudste gestreken moet worden en eindig met de overhemden die heet gestreken kunnen worden. Zo voorkom je dat je moet wachten op het afkoelen van het strijkijzer.

Stap 3. Start met de mouwen

Begin met het strijken van de mouwen. Leg ze eerst neer op de strijkplank, met de knoopjes naar beneden. Dit doe je door de onderste zoom goed gelijk neer te leggen op de strijkplank. Er ontstaat dan automatisch bovenaan een vouw. Strijk de mouw even glad met je handen. En strijk vervolgens de mouw met het strijkijzer. Begin bij de schouder en werk toe naar het boord.

Het boord strijk je vervolgens voorzichtig en rondom.

Tip! Als je liever geen strijk vouw wil ´op´ de mouw, strijk dan alleen langs de zoom en draai de mouw daarna iets. Je hebt dan wel de hele mouw gestreken maar er is geen vouw ontstaan.

Tip! Is het boord lastig te strijken? Rol een handdoek op en stop die in het boord. Op de manier heb je wat ´tegen druk´ , hetgeen het strijken makkelijker maakt. Je kunt dit overigens ook in de hele mouw doen, maar dan moet je wel zeker weten dat de handdoek de hele mouw op vult.

Stap 4. Ga door met de kraag

Als je allebei de mouwen hebt gestreken, kun je door met de kraag strijken. Leg de kraag uitgevouwen plat op de strijkplank. Strijk eerst de ´foute kant´. Dat is de kant die je normaal niet ziet. Strijk van beneden naar boven. Herhaal dit aan de ´goede kant´.

Strijken van het borstzakje
Illustration by Christopher Wright

Als beide kanten klaar zijn, vouw je de kraag weer dubbel en strijk je voorzichtig over de kraag, zodat de kraag goed gevouwen blijft zitten als je het overhemd draagt.

Stap 5. En dan de rest

De rest van het overhemd is makkelijk te strijken. Dit zijn grote gladde vlakken.

Zorg dat de kraag altijd op de ´punt´ van de strijkplank blijft. Strijk eerst de voorkant aan de ene kant en dan aan de andere kant. Werk voorzichtig rondom de knoopjes.

Strijk daarna de achterkant van het shirt. En dan ben je klaar.

Draag je het overhemd niet direct? Zorg dan dat je het op een hanger hangt en netjes weg hangt. Door de knoopjes van de kraag dicht te doen weet je zeker dat het overhemd in ´model´ op de hanger blijft hangen en je strijkwerk gehandhaafd blijft.

 

 

Bron:

Bron 1.