hoe strijk je een overhemd

Het strijken van je overhemd, hoe dat je dat eigenlijk het best? En hoe doe je dat het snelst? Ook niet onbelangrijk, want tijd is kostbaar voor de meeste mannen, dus het strijken van je overhemd is vaak niet de leukste bezigheid. Maar wat zijn handige tips voor het strijken van je overhemd? De beste tip is natuurlijk om de werkster je overhemden te laten strijken... Hieronder handige tips en aanwijzingen hoe je overhemd te strijken.

Hoe strijk je een overhemd - handige tips

Gebruik een stoomstrijkijzer

Zorg allereerst dat je een stoomstrijkijzer gebruikt dat is gevuld met water. Dit maakt het strijken een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je overhemd minder snel slijt. Zorg ervoor dat het ijzer, de onderkant, helemaal schoon is. Dit voorkomt vervelende vlekken tijdens het strijken. Een strijkplank met een zachte toplaag - waarin knoopjes kunnen wegzinken – krijgt de voorkeur.

Strijk niet te heet

Kijk altijd goed in het was- en strijkvoorschrift om te zien op welke temperatuur je je overhemd mag strijken. Kom je geen wijs uit de symbolen, lees dan ons blog over de betekenis van was- en strijksymbolen. Over het algemeen geldt dat puur linnen heet, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en mengsels lauw gestreken moet worden. Vaak staat dat ook aangegeven op het strijkijzer.

Strijk de binnenkant van je overhemd

Om verkleuringen en beschadigingen te verkomen is het raadzaam om je overhemd aan de binnenkant te strijken. Als je het overhemd verkeerd over de plank legt of er een ander deel van je hemd onder je strijkvlak ligt, kun je een scherpe kreukel maken die er lastig weer uitgaat. In het geval van hardnekkige kreukels of wanneer het overhemd erg droog is geworden, verstuif je uit je strijkijzer wat water over de stof. Handig is om je overhemd goed streak te trekken zodat de kans op kreukels minimaal wordt.

Strijk het schouderpand en de boord

Maak alle knoopjes los en leg de boord plat. Strijk de binnenzijde van de boord. Span beide schouderstukken over de ronde kant van de plank en strijk de rugpanden. Als je strijkplank niet breed genoeg is om de rug in twee delen te strijken, doe je het midden deel van de rug apart. Handig is om al tijdens het ophangen van je overhemd als je het net gewassen hebt rekening te houden met het feit dat je het ook nog mag strijken. klop het overhemd goed uit en zorg ervoor dat er zo min mogelijk kreukels in komen.

Strijk het lijf

Als de rugpand en de boord gestreken zijn, neem je een van de voorpanden (met de sluitbies of met knoopjes) en span je die met het schouderstuk om de puntige zijde van de strijkplank. Doe vooral je best op de pat met knoopsgaten, want die zijde zit de hele dag goed in het zicht.

Strijk de mouwen

Knoop het hemd gedeeltelijk dicht. Pak de mouw bij de zijnaad en leg en hem strak op de plank. Strijk de mouw en het plat gelegde manchet. In het geval van een dubbele manchet strijk dan ook de achterzijde, die bij het dubbelvouwen voor een deel voorzijde wordt. Strijk eventueel de vouw er vast in. Zorg er ook hier weer voor dat je de mouwen goed strak aan trekt. Dat voorkomt vervelende kreukels tijdens het strijken.

En als ook met deze tips er niet uitkomt hoe je overhemd te strijken, kijk dan heel lief je partner aan of hij of zij kan helpen. En anders wellicht je moeder:)