Als je favoriete overhemd verkleurd uit de was komt is dat bijzonder vervelend. Zeker wanneer het gaat om een hemd waar je iets meer voor betaald hebt, dan wil je uiteraard zeker zijn dat het in goede staat en perfect gewassen aangetrokken kan worden. Juist wassen is trouwens geen kunst, het vergt enkel een aantal eenvoudige goede gewoontes. Zie hier onze tips voor het juist wassen van je overhemden.

Overhemd wassen met wasmiddel

Je overhemd in de machine wassen

We leven niet meer in de middeleeuwen en dus kies je er waarschijnlijk voor je hemden in de wasmachine te wassen. Logisch, het is goedkoop, efficiënt en vooral snel en gemakkelijk. De meeste hemden zijn ook gewoon geschikt voor een machinewas, zolang je maar enkele voorzorgsmaatregelen neemt.

 • Denk erom de baleinen eerst te verwijderen (die kleine plastic staafjes die in sommige hemden zitten om de boord rond de hals stevig te houden).
 • Voor katoenen hemden stel je je wasmachine in op maximaal 40° (zeker bij gekleurde was). 30° is meestal net iets te koud om bijvoorbeeld sporen van transpiratie op het hemd te verwijderen. Hogere temperaturen riskeren krimpen van je overhemden.
 • Heb je een hemd van synthetische stof kijk dan goed op het etiket en respecteer de wasvoorschriften letterlijk.
 • Kleuren beschermend waspoeder of niet, gekleurde en witte was wordt sterk afgeraden.
 • Kies een programma voor delicaat wasgoed (met een lager toerental) en met weinig of geen centrifugeren (dat doet je kleren sneller verslijten).
 • Haal het overhemd gelijk uit de wasmachine.
 • Hang het overhemd uit op een hanger. Vermijd daarentegen het gebruik van de droger. De beste manier om een overhemd te drogen is het op een klerenhanger aan een droogrek te hangen. Veel mensen staan er niet bij stil dat niet zozeer het wassen, maar juist het drogen kledingstukken kan beschadigen.

Om je hemden in de wasmachine nog beter te beschermen kan je ze binnenstebuiten te keren. Vergeet niet de knopen dicht  te doen en de boord om te draaien.

Je overhemd naar de stomerij brengen

Wie dat wil kan zijn hemden natuurlijk ook naar de stomerij brengen en zo tijd besparen op wassen en strijken. Wees je er wel van bewust dat deze methode van wassen agressiever is dan andere methodes en dat ze de levensduur van je hemden en andere kledingstukken kan verkorten.

Overhemden wassen in de wasmachine

Je overhemd met de hand wassen

Hoewel je er zelf veel tijd aan kwijt bent is de handwas voor je hemden uiteindelijk de beste manier van wassen. Het is weinig agressief waardoor de vezels minder beschadigd raken. Mensen die regelmatig met de hand wassen weten wel waarom, je kleren gaan zo veel langer mee. Toch is een handwas niet altijd aanbevolen, voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken werkt de wasmachine meestal beter.

Omdat niet iedereen weet hoe je juist met de hand moet wassen deze tips:

 • Vul de wastafel met koud water en voeg er een beetje wasmiddel aan toe.
 • Dompel het overhemd onder en laat het wasmiddel inwerken, eventueel terwijl je het zacht ronddraait zodat het water goed in alle vezels kan binnendringen.
 • Wrijf eventueel stevig met de handen over de plekken die vuil zijn.
 • Spoel het hemd vervolgens onder koud water (het handigste daarvoor is de douche).
 • Hang het hemd vervolgens te drogen (en denk er steeds aan je hemd nog even te strijken voor het helemaal droog is, dat gaat veel gemakkelijker).

Wat met die lastige transpiratievlekken?

Op vlekken die ontstaan door zweten (of op andere hardnekkige vuile plekken) kan je een klein beetje ontvlekker gebruiken. Deze kan je overal kopen, ook in de supermarkt. Bij de drogist vind je vaak ontvlekkers die speciaal ontwikkeld zijn voor het verwijderen van specifieke vlekken zoals wijn, chocolade of olie.

Denk erom je hemden voor het wassen op vlekken te controleren. Transpiratievlekken hebben namelijk de neiging zich nog meer vast te zetten wanneer ze in de machine gewassen worden. De volgende technieken zijn speciaal bedoeld voor het verwijderen van transpiratievlekken:

Wrijf de vlek in met een stuk echte zeep zonder water (Marseillezeep, Sunlight). Bij gebrek aan echte zeep kan je ook shampoo gebruiken (liefst voor vet haar). Ook een mengsel van bicarbonaatzout en witte azijn werkt goed voor het verwijderen van transpiratievlekken, als je dit een tijdje laat weken op de vlek alvorens het hemd te wassen. Dit mengsel kan je ook gebruiken om een hemd dat in z’n geheel een beetje verkleurd is weer wit te maken. De meest hardnekkige vlekken kan je aanpakken door een pasta te maken van bicarbonaatzout (3/4) en een klein beetje water (1/4) en deze met een tandenborstel in te wrijven. Vervolgens kun je de kleding in de was doen.

Zoals je wellicht geleerd hebt uit de reclames voor niet-vlekkende deodorants kunnen sommige sprays en rollers lastige vlekken veroorzaken. Gelukkig zijn er de laatste jaren verschillende deodorantmerken die een alternatief hebben ontwikkeld dat niet vlekt onder de oksels. Gebruik bij voorkeur deze deo-varianten of een deodorant die gegarandeerd aluminiumvrij is.

Overhemden wassen en drogen

Je overhemd juist drogen

Zoals hierboven reeds opgemerkt is het drogen in een wasdroger vaak schadelijker voor je overhemden dan het wassen ervan. Vermijd daarom zoveel mogelijk het gebruik van wasdrogers en geef de voorkeur aan een droogrek of een waslijn in de tuin. Hang je was echter niet in volle zon te drogen, de UV-straling zou je hemden kunnen bleken.
Hang je hemd liefst op een kleerhanger te drogen. Sluit daarbij de boord en het bovenste knopje zodat de boord mooi in vorm blijft. Laat je hemden niet te lang in de wasmachine of de linnenmand liggen. Nat wasgoed krijgt al snel een onaangenaam geurtje en er komen ook valse plooien in die je er dan later weer zal moeten uitstrijken.

Hoe was jij je hemden? Ken je betere methodes dan degene die we hier genoemd hebben? Of heb je nog een gouden tip om echt hardnekkige vlekken te verwijderen? Laat hieronder dan je reactie achter!