Hugo Boss. Alles wat je wil weten over Hugo Boss in deze 10 (nou ja het zijn er iets minder geworden) weetjes over Hugo Boss overhemden en HB kleding.

Hugo Boss 1924
In 1924 werd het Duitse kledingmerk ¨Hugo Boss¨ opgericht. In eerste instantie maakte Hugo Boss vooral werkkleding, regenjassen en overalls. Sindsdien is er veel veranderd. In 1948 overleed oprichter Hugo Boss. Al snel werd de focus van het bedrijf verlegd naar het maken van pakken voor heren. In 1985 ging het merk naar de beurs en in datzelfde jaar werd een parfum voor heren geïntroduceerd. Inmiddels heeft Hugo Boss naast de welbekende collectie pakken, ook een collectie casual kleding en een sportlijn, schoenen, leren accessoires, horloges, brillen en zonnebrillen. Tevens kent Hugo Boss inmiddels een collectie voor dames ¨for her¨ en voor kinderen.

Hugo Boss een man met een rijk en soms dubieus verleden. Alles wat je wilt weten over Hugo Boss

De vroegste geschiedenis van Hugo Boss

In 1924 werd door Hugo Boss het kledingmerk ¨Hugo Boss¨ opgericht, in het Duitse Metzingen. Dit is een klein stadje ten Zuiden van Stuttgart. Tot op de dag van vandaag is het hoofdkantoor van Hugo Boss nog steeds te vinden in Metzingen

Tijdens de Duitse economische crisis ging Hugo Boss in 1931 failliet. Hij kwam met zijn schuldeisers overeen dat hij een aantal naaimachines mocht houden, zodat hij opnieuw kon starten. Dat lukte en sindsdien is Hugo Boss een succesvol bedrijf.

Hugo Boss overleefde de tweede wereldoorlog door uniformen te leveren aan een aantal Duitse (leger)organisaties.

Overname van Hugo Boss

Na de tweede wereldoorlog, nam de schoonzoon van Hugo Boss, Eugen Holy, de zaak over. In eerste instantie bleef het bedrijf uniformen maken. Vooral voor de politie en de werknemers van de postkantoren. Echter in 1950 begon Hugo Boss met het fabriceren van maatpakken voor mannen, en in 1960 produceerden zij voor het eerst confectiepakken. Dat, en overhemden, is natuurlijk waar men vandaag de dag Hugo Boss vooral van kent.  In 1969 namen de zoons van Eugen (en kleinzoons van Hugo Boss), Jochen en Uwe Holy, het bedrijf van Eugen over. Zij startten de internationalisering van het merk Hugo Boss.

Onder leiding van Jochen en Uwe, werd ¨Hugo Boss¨ het eerste Duitse bedrijf wat succesvol een merk identiteit wist te creëren in de herenmode. In 1970 brachten zij de eerste pakken onder het merk Hugo Boss op de markt en in 1977 werd het een geregistreerd merk. Vanaf 1985 is de focus van Hugo Boss niet meer alleen op pakken, maar brachten zij ook voor het eerst een parfum voor heren, Boss number one for men, op de markt. Dat bracht een dusdanige groei (en vertrouwen) tot stand voor de registratie op de Frankfurt Stock Exchange in 1985.

Vanaf 1989 volgden er diverse samenwerkingen/ wisselingen van grootaandeelhouders. Daarmee kwam een einde aan Hugo Boss als familiebedrijf.

Luxe kleding en luxe overhemden van Hugo Boss

Hugo Boss in het nieuws

Al vanaf 1997 werd er vanuit de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen Hugo Boss voor vermeende gedwongen arbeid tijdens de tweede wereldoorlog, maar het bedrijf heeft nooit op deze rechtszaken gereageerd. Ze sponsorden wel een onderzoek van de Duitse historica Elisabeth Timm, maar haar resultaten zijn door Hugo Boss nooit gepubliceerd. In 1999 kwam er een overeenkomst tussen Duitsland en de Verenigde Staten tot stand, waarin werd vastgesteld dat (het equivalent van) 5.100.000.000 US-dollar door de Duitse regering en het Duitse bedrijfsleven bijeengebracht moest worden, ter compensatie voor de dwangarbeid gebruikt door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog. Hugo Boss heeft iets meer dan één miljoen US-dollar in dit fonds ingelegd.

Hugo Boss nieuws in de 21e eeuw 

In maart 2010 kwam Hugo Boss in het nieuws omdat ze een productielocatie in Brooklyn, Ohio wilden sluiten. De 375 werknemers van deze locaties hadden het aanbod om de lonen met 36% te verlagen geweigerd. Hugo Boss dreigde de productie te verplaatsen naar andere landen maar zag daar uiteindelijk vanaf. In 2015 mislukte het sluiten van deze productielocatie wederom.

Hugo en Boss zijn  de merken van Hugoboss

In september 2015 kwam Hugo Boss in het nieuws nadat ze een boete van 1,2 miljoen pond moesten betalen omdat in juni 2013 een vierjarig kind was overleden aan de verwondingen, opgelopen nadat een zware spiegel uit de paskamer op zijn hoofd gevallen was.

Hugo Boss en sponsoring

Hugo Boss heeft een lange geschiedenis met een aantal sporten. Jochen en Uwe startten de samenwerking met de motorsport, met een sponsering van Formule 1 coureur Niki Lauda en daarna het McLaren raceteam. Vervolgens begon Hugo Boss ook met het sponsoren van de golfer Bernhard Langer in 1985 en de tennissport met de Davis Cup in 1987. Sinds 2003 sponsort Hugo Boss de Britse trans-Atlantische zeiler zeiler Alex Thomson. Niet alleen sponsort Hugo Boss het jacht, ook alle kleding van de crew zowel voor ter land als op water wordt door Hugo Boss verzorgd. 

Sponsor van het Duitse elftal

Sinds juni 2013 is Hugo Boss de officiële sponsor van het Duitse elftal en het onder 21 team.

Hugo Boss sponsort ook moderne kunst door vanaf 1996 jaarlijks de Hugo Boss prijs uit te reiken. Dat vindt plaats in samenwerking met de Solomon R Guggenheim foundation. De kunstenaar ontvangt 100.000 US-dollar aan prijzengeld, en zijn of haar werk wordt tentoongesteld in het Solomon R. Guggenheim museum te New York.

Welke producten heeft Boss?

Hugo Boss kent grofweg twee merken ¨Hugo¨ en ¨Boss¨. Daaronder hangen:

  • BOSS: Al sinds 1970 een klassieke kledinglijn voor heren. Sinds 2000 heeft BOSS ook een collectie voor dames.
  • BOSS Orange: De vooral jeans geïnspireerde casual kledinglijn, sinds 2010.
  • BOSS Green: De sportlijn. Sinds 2003 voor heren en sinds 2010 voor dames.
  • HUGO: Al sinds 1993 de trendy Europese look voor heren en sinds 1998 ook voor dames.

 Het merk Hugo Boss definieert zich door oog voor detail en een eigentijdse collectie alsmede een klassieke lijn van strak gesneden pakken, waarbij functionaliteit niet uit het oog verloren worden.

 Al deze sub-merken hebben ook hun eigen schoenenlijn en collectie aan accessoires.

Samenwerking van Hugo Boss met andere bedrijven

Onder het merk Hugo Boss wordt veel meer geproduceerd dan alleen kleding. Voor deze producten heeft Hugo Boss een aantal samenwerkingen met:

  • Samsung, HTC en Huawei, voor de productie van telefoons.
  • Children Worldwide Fashion SAS, voor de productie van kinderkleding.
  • Shiseido en Procter & Gamble Prestige voor de productie van geurtjes en huidverzorging.
  • Movado voor de productie van horloges.
  • Safilo voor de productie van zonnebrillen en gewone brillen.

Productie- en verkooplocaties Hugo Boss

Hugo Boss heeft eigen productielocaties in Duitsland, Italië, Polen, Turkije en de Verenigde Staten. Met ruim 1100 eigen verkooplocaties in meer dan 90 landen, allemaal ingedeeld volgens hetzelfde strakke, herkenbare concept, is Hugo Boss een speler van formaat.

Wil je meer lezen over Hugo Boss?

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Boss     
http://fashion-history.lovetoknow.com/fashion-clothing-industry/fashion-designers/hugo-boss