Sommige knopen hebben grappige namen, zoals het bolletje dat ook wordt gebruikt voor zijde manchetknopen: keesje, apenknuist of apenvuist. De knoop is ontstaan om een verzwaring aan het uieinde van een lijn te maken. Dit wordt dan vaak een keesje, apenknuist of apenvuist genoemd. Het is vooral een mooie sierknoop. Tegenwoordig wordt deze knoop toegpast bij zijde manchetknopen of silk knots.

Keesje of Apenvuist

Keesje, apenknuist of apenvuist maken

Het bolletje is goed met de hand te maken, makkelijker is het gebruik van een spijkerplankje om te knopen. Om deze knoop te maken is het goed om niet te dun toouw te nemen, maar van einge dikte. De binnenkant van de bol is hol. Om de bol in vorm te houden moet die holte worden opgevuld. Dat vullen kun je doen door er een golfballetje, knikker of prop zilverpapier in te stoppen.

Begin met het maken van een dikke knoop in het touw bestaande uit een overhandse knoop met 3 uitwendige rondtorns, ook wel korte werplijnknoop genoemd. Pak het touw op 1 m van het eind vast en draai het 3x om je wijsvinger. 

Haal het "kokertje" van je vinger en steek het eind er doorheen Trek dan de knop voorzichtig dicht. Je hebt nu een klein bolletje op het touw met daar achter een stuk van ongeveer 90 cm waarmee je de apenvuist gaat maken.

Trek dan de knoop voorzichtig dicht. Je hebt nu een klein bolletje op het touw met daarachter een stuk van ongeveer 90 cm waarmee je de apenvuist gaat maken. Een volledige uitleg is overigens hier te vinden (met foto's)

Zijde manchetknopen 

Silk Knots (Zijde Manchetknoopjes) zijn tegenwoordig een hip en stijlvol alternatief voor de manchetknoop. Ook hier zien we de apenballetjes, apenknuistjes, kees of Turkse knoop terug. Silk Knots worden gemaakt van mooie zijde waarbij drie parallele strengen elastische zijdedraad samen worden geweven tot een knoop van tussen de 10-30mm met daartussen een verbindende draad. 

Zijde manchetknoop als Keesje

Keesje, apenknuist of apenvuist dragen

De Silk Knot (zijde manchetknoop) is een populaire kleding accessoire in de zuidelijk delen van Europa en streken in het Midden Oosten en Azie. Tegenwoordig worden de knoopjes steeds populairder in de Verenigde Staten. Grote en bekende kledingwinkels bieden steeds vaker Silk Knots aan in verschillende soorten en maten. Moderne en hippe mannen varieren graag in kleur en stijl door het combineren van de verschillende kleuren Silk Knots met mooie overhemden.