De aankoop van een overhemd kan een lastige opgave zijn met de brede keus in stoffen, stijlen en kleuren tegenwoordig. Deze verschillende stijlen zijn ontstaan toen het overhemd niet langer alleen formeel gedragen werd, tegenwoordig is het eveneens een populair casual kledingstuk. Maar zijn er regels voor het dragen van een overhemd? En hoe vind je de juiste pasvorm? Wellicht ken je het probleem wel, te korte mouwen, een boord dat net niet sluit of teveel stof in je broek gepropt.

De juiste pasvorm voor je overhemd

Je kiest 's ochtends een overhemd en de rest van de dag voel je je heerlijk en vol zelfvertrouwen. De aankoop van een overhemd kan een lastige opgave zijn. Allereerst is een variëteit te koop aan stijlen en stoffen waaruit je kunt kiezen. Ten tweede is de pasvorm van een confectie overhemd zelden perfect. Wie kent het niet: net iets te veel stof van je overhemd over, juist te weinig lengte of een boord dat toch niet helemaal dicht kan.

De belangrijkste vraag is wellicht: Hoe moet een overhemd zitten? De juiste pasvorm is essentieel bij de keuze van een overhemd. Zeker 50% van de uitstraling van een overhemd wordt bepaald door de pasvorm. Het belangrijkste aan een overhemd is dat het prettig en comfortabel zit.Een overhemd dient mooi aan te sluiten rond het lichaam, en het moet natuurlijk comfortabel zitten. Comfort wil bijvoorbeeld zeggen dat het shirt niet bij de minste beweging uit de broek komt. Het boord dient eveneens mooi rond de nek te zitten, echter ook weer niet te strak. Er dient altijd één vinger tussen de nek en het boord te passen. Verder hangt de pasvorm af van je persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw. Heb je een slank postuur en hou je van een strakke pasvorm, ga dan voor de (extra) slim fit. Als grote of brede man, is het af te raden om voor slim fit te kiezen. Beter is het om dan te gaan voor custom fit of regular fit. Liefhebbers van meer comfort en bewegingsvrijheid kiezen voor een tailored fit of comfort fit.

Let op: Om zeker te weten dat je een pasvorm vindt voor jouw postuur kun je het beste voor maatwerk kiezen. Indien je maatoverhemden online koopt kan dit door zelf eenmalig je lichaamsmaten op te nemen. Dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Het rechter plaatje op onderstaande afbeelding laat zien hoe een overhemd hoort te zitten!

Juiste keuze overhemd pasvorm

Welke boord past het beste bij jou?

Welke boord moet ik kiezen? Dit hangt af van de vorm van je gezicht, de lengte van je nek en of je al dan niet een stropdas draagt. Tenslotte hangt het er natuurlijk van af wat je zelf mooi vindt. Klanten met een smaller gezicht en langere nek adviseren we doorgaans een boord met een hogere staander en weggesneden punten. Een lager boord met rechte punten past vaak weer beter bij een breder gezicht en kortere nek. Als je een stropdas draagt met een volle knoop, past een weggesneden boord het best.

Tegenwoordig worden overhemden in toenemende mate zonder das gedragen, veelal onder een colbert met de twee bovenste knoopjes geopend. Om de boord dan mooi in vorm te houden adviseren we te kiezen voor een hogere kraag met langere punten. In het boord van een goed overhemd zitten doorgaans kunststof reepjes ofwel baleinen genaaid die de kraag mooi in vorm houden. Kwaliteitsoverhemden herken je aan de losse baleinen die uit het boord verwijderd kunnen worden. Tijdens het wassen en strijken dienen de baleinen verwijderd te worden om te voorkomen dat er glimmende plekken ontstaan.

Boord keuze overhemd

De juiste stof voor je overhemd

Welk materiaal kan het best gekozen worden? De eerste keus is altijd een overhemd van katoen. Een eventuele tweede optie is een linnen overhemd, deze wordt alleen gedragen tijdens warme zomerse dagen. Binnen het materiaal katoen zijn verschillende kwaliteiten, in principe geldt dat hoe zachter de stof, hoe beter de kwaliteit. Eveneens is de manier van weven bepalend voor de kwaliteit van het overhemd.

Om tot de juiste keuze moet al het bovenstaande in overweging genomen worden. Kies de juiste pasvorm, de juiste boord en de juiste stof, zodat je zeker weet dat je er goed gekleed bij loopt.