Heb je eindelijk het perfecte overhemd gevonden voor de gelegenheid, dan moet je er ook nog een mooie en gepaste stropdas bij vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan want veel mensen hebben nu eenmaal niet echt een goed ontwikkeld gevoel voor welke kleuren en patronen mooi bij mekaar passen. Bovendien weet je als modeleek misschien niet welke dassen momenteel modieus zijn en al helemaal niet of jouw smaak wel gewaardeerd zal worden door je omgeving. Deze tips kunnen je misschien helpen de juiste keuze te maken.

Streef naar contrast

De basisregel bij het kiezen van de kleur voor je stropdas is in één woord samen te vatten: contrast. Zoek een kleur uit die duidelijk verschilt van de kleur van je overhemd en broek of eventueel van de vest die je wilt dragen. Voor de meeste gelegenheden zal je willen vermijden dat één kleur overheersend is. Bewaar een evenwicht door het combineren van verschillende kleuren.

stropdas kiezen

Er is letterlijk een oneindige keuze in kleuren en patronen voor stropdassen. Anders dan bij overhemden waar je keuze iets meer gelimiteerd is. Dat heeft tot gevolg dat je best altijd de stropdas afstemt op het overhemd eerder dan omgekeerd te werk te gaan, als je het jezelf niet nodeloos moeilijk wilt maken tenminste.
Een tweede basisregel voor het selecteren van een stropdas is te kiezen voor een patroon dat contrasteert met je overhemd. Heeft je overhemd een patroon dan is een effen stropdas meestal een veilige keuze. Heb je een effen wit of gekleurd overhemd gekozen? Bezorg jezelf dan een dynamischer look door voor een das met patroon te kiezen.

De vorm van je stropdas

Wat betreft de vorm van je stropdas doe je er goed aan de mode te volgen, zeker als je graag een eigentijdse uitstraling wilt. De trend is duidelijk, stropdassen worden steeds smaller. De dikke stropdas van vroeger zien we vrijwel nooit meer in het straatbeeld. Er was een periode dat de stropdassen extreem dun werden (zogenaamde skinny ties) maar die trend lijkt momenteel voorbij. De dikke dasknoop is daarentegen wel weer in de mode.
De gelegenheid waarvoor je je kleedt bepaalt grotendeels het type stropdas dat je zult kiezen. In zakelijke en professionele omgevingen zijn de standaardkleuren grijs en zwart. Daar zijn twee belangrijke uitzonderingen op. Wie een speech moet geven of een vergadering moet leiden kan met een felgekleurde of ‘drukke’ stropdas zichzelf benadrukken en de belangstelling op zich vestigen. En in zogenaamde ‘creatieve beroepen’ mag je meestal ook wat meer experimenteren met je stropdassen.

Een laatste punt van aandacht bij de keuze van je stropdas is de keuze ven je dasknoop. Zoals we hierboven schreven zijn dikke dasknopen opnieuw in de mode, al hangt de dikte natuurlijk ook af van de breedte van je stropdas. Ook de vorm van je gezicht bepaalt mee welke knoop goed bij je past. Zo past bij een breder gezicht vanzelf ook een bredere dasknoop en omgekeerd.

Bij Overhemden.com hebben we naast een ruime collectie overhemden ook een mooie selectie stropdassen in de aanbieding. Zo kan je bij je overhemd meteen een passende stropdas kiezen. En heb je daar graag enig advies bij? Dan staan we altijd klaar om je persoonlijk verder te helpen!

stropdas mooie kleuren