‘De kleren maken de man’, zo luidt het gezegde, en de juiste sollicitatiekleding kan een potentiële werkgever dus mogelijk overtuigen dat jij de juiste man voor de job bent. Van alle factoren die meespelen tijdens een sollicitatiegesprek is je kleding waarschijnlijk ook de enige factor die je echt volledig zelf onder controle hebt. Het zou daarom jammer zijn dat je een mooie kans verpest door een foute outfit. De eerste indruk die je op een sollicitatiegesprek maakt zal je slaagkansen voor een groot stuk bepalen. En dankzij de onderstaande tips ga je daarbij nooit meer de fout in.

welke kleding trek ik aan sollicitatie

De juiste sollicitatiekleding voor een job in de zakenwereld

Bezit je een pak dat op maat gemaakt is en dat (nog steeds) scherp en modern oogt? Dan heb je dé ultieme sollicitatie-outfit al in je bezit. Een goed zittend pak dat perfect past geeft elke man een stijlvol en competent voorkomen. Heb je geen pak op maat en heb je daar ook het budget of de tijd niet voor? Geen paniek, ook een confectiepak kan er heel goed uitzien. Als je tenminste met enkele regels wilt rekening houden.

Tegenwoordig is het modern om te kiezen voor een single-breasted pak (met één enkele knopenrij) met twee knopen en ingekeepte revers. Daarbij past tegenwoordig best ook een broek zonder plooien. Zorg ervoor dat de vest je schouders goed doet uitkomen en controleer de lengte van de mouwen. Die moeten eindigen ter hoogte van de verbinding tussen je duim en je pols. Een handige tip om te controleren of een vest je goed past is te controleren of de onderste zoom midden op je achterwerk uitkomt.

Het is veiliger om bij een sollicitatiegesprek voor traditionele kleuren te kiezen. Omdat zwart echter wel heel erg formeel kan overkomen bij meer moderne bedrijven zijn marineblauw of grijs (lichtgrijs of steenkoolgrijs) meestal betere keuzes. Met die kleuren zal je jezelf misschien ook meer onderscheiden van eventuele andere sollicitanten. Om nerveus zweten te vermijden is het raadzaam geen synthetisch pak te kiezen. Wol of katoenwol zien er trouwens ook degelijker uit. Ze hebben een natuurlijke matte schijn die beter staat dan blinkend polyester.

Een cut away boord overhemd in een getailleerde of licht-getailleerde pasvorm is tegenwoordig standaard in de zakenwereld. Dit geeft een strakke en moderne uitstraling aan jouw voorkomen. De meeste mannen zullen de voorkeur geven aan een wit overhemd natuurlijk maar ook lichtroze en lichtblauw behoren prima tot de mogelijkheden. Een sollicitatiegesprek bij een werkgever met formele kledingeisen? Overweeg dan een overhemd met dubbele manchetten en met zilveren manchetknopen.

Naast die eventuele manchetknopen heb je wellicht weinig accessoires nodig, aan een das ontsnap je echter niet. Bovendien krijg je in de zakenwereld ook erg weinig ruimte om met een das te experimenteren. Voor een sollicitatiegesprek kies je best een neutrale kleur, eventueel met een stijlvol maar zakelijk patroon zoals strepen of ruiten.

Voor de schoenen tenslotte zijn zwarte Oxfords of donkerbruine derby’s de grote klassiekers bij een sollicitatiegesprek, ook voor jou zijn ze dus de veiligste keuze.

De juiste sollicitatiekleding in de mediawereld

Wie in de media (of in een ander creatief beroep) wil werken zal al wel gemerkt hebben dat daar een eigenstijlcode gehanteerd wordt. Tweedelige pakken zijn in veel creatieve omgevingen heel erg uit de mode en ze zijn dus waarschijnlijk ook niet aanbevolen voor een sollicitatiegsprek in deze sector. Je kan echter wel een vest of een broek van het ene pak combineren met die van een ander pak of enkel de vest of de broek dragen in combinatie met een minder formeel kledingstuk. Denk erom, je gaat voor een beroep in de creatieve sector, toon dan ook dat je creatief bent!

Een goede manier om dat te bewijzen is door zodanig te spelen met originele prints of texturen dat je een origineel maar nog steeds stijlvol resultaat verkrijgt. Je kan bijvoorbeeld de bovenste en onderste helft van je kledij in twee verschillende kleuren dragen. Om daarbij geen overmatig drukke indruk te creëren hou je het wel best bij zachtere kleuren zoals olijf- of mosterdgroen, marineblauw en kastanjebruin. Primaire kleuren dragen wordt afgeraden omdat je daarmee heel moeilijk kunt combineren.

Kies voor een origineel model vest en/of broek zodat zelfs het klassieke element in je outfit toch niet té klassiek aanvoelt. Met je overhemden kan je veel variëren. Een effen katoenen button-down overhemd (met een niet zo formele boord), een geruit of gestreept hemd, een jeanskatoenen stof of een motief in zachte kleuren en zonder duidelijk te onderscheiden tekeningen... het kan allemaal.

Uiteraard zijn dassen in de creatieve sector al lang passé. Wil je er toch graag één dragen kies dan zeker voor een leuke maar stijlvolle kleurenprint die donkerder is dan je overhemd.

Enkele slimme accessoires zullen je originele en verzorgde look compleet maken. Denk aan een kleurrijke pochet, een geweven lederen riem of een mooi paar loafers bijvoorbeeld

dresscode sollicitatiegesprek

Nog enkele belangrijke tips

  • Hoe goed gekozen je outfit ook is, het effect gaat volledig verloren als je er niet voor zorgt dat je kleren ook brandschoon en perfect gestreken zijn.
  • Probeer je een goed beeld te vormen van hoe de persoon die je gaat interviewen zal gekleed zijn. Je mag deze iets overtreffen maar je moet minstens net zo goed gekleed zijn.
  • Probeer iets te weten te komen over de dresscode bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. De sector zegt misschien veel maar er bestaan natuurlijk altijd uitzonderingen.
  • Wees slim met accessoires, die zijn de final touch die zowel een extra snuifje stijl als originaliteit kunnen toevoegen, afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Wees hier echter ook niet té experimenteel in. Je zal nog alle tijd hebben om te experimenteren (en fouten te maken) eens je de job hebt!
  • Probeer je niet teveel te onderscheiden met je kleding. Opvallende prints en felle kleuren worden soms geapprecieerd maar je weet niet of dat ook voor jouw interviewer geldt.


Ben jij op zoek naar geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek? Wij helpen je graag de juiste keuze te maken! Klik hieronder om contact op te nemen.