Nederlanders staan bekend als het lange mannenvolk. Toch betekent dit niet dat de kleine mannen er niet zijn. Want die zijn er wel degelijk. Misschien ben jij ook wel een kleine man? Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar als je klein bentm wordt je toch wat sneller over het hoofd gezien. Dat is niet altijd leuk, én ook niet altijd handig.

Misschien vraag jij het je ook wel eens af: ‘wat moet ik dragen als kleine man?’. Dat is geen vreemde vraag, want er zijn verschillende kledingregels voor de kleine man. In dit artikel volgen er verschillende do’s en don’ts voor de kleine man die jou verder helpen om je er elke dag fantastisch uit te zien.

kleding kleine man

Draag kleding in één kleur

Als kleine man doe je er verstandig aan je kleding in één kleur te dragen. Dit staat ook wel bekend als ton sur ton. Door kleding in één kleur te dragen creëer je een verticale lijn. Deze verticale lijn zorgt ervoor dat jouw lichaam langer oogt. Natuurlijk hoeven de kleuren niet exact hetzelfde te zijn. Als de kleuren maar in één lijn liggen.

Draag op je bovenlijf felle kleuren

Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar felle kleuren aan je bovenlijf werken zeker verlengend. Dit komt doordat de aandacht van jouw lichaam wordt verschoven naar jouw gezicht. Draag dus bijvoorbeeld een overhemd in felle of lichte kleuren of combineer je outfit met een opvallende sjaal of stropdas. Er zijn genoeg manieren om de aandacht naar jouw gezicht te verleggen. Kijk rond in de winkels en vind uit waar jij je het prettigste in voelt.

Experimenteer met structuren en prints

Een groot voordeel van klein zijn, is dat kleding niet zo snel dominant is. Dat betekent dat je helemaal los kan gaan met bijzondere prints, patronen en structuren. Zo kan jij ontzettend goed een supertof overhemd hebben met een druk patroon.

kleine mannen kleding

Breng proportie aan

Een goede proportie is voor iedereen belangrijk. Ook als je klein bent. Een goede proportie houdt in dat je met de keuze van je kleding de juiste nuance en proportie aanbrengt aan je lichaam. Dit betekent dat je voor een goede verhouding in je uiterlijk zorgt.

Draag kleding met verticale lijnen

Stel dat je erg lang bent, dan doe je er niet verstandig aan om kleding met verticale lijnen te dragen. Hierdoor lijk je nog langer. Voor kleine mannen zijn die verticale lijnen dus juist goed. Met verticale lijnen zorg je voor een verlengend effect. Ga daarom voor jasjes, shirts en overhemden met verticale lijnen. Ook kan je ervoor kiezen om een broek met verticale lijnen te dragen. Echter zijn deze broeken vaak beter geschikt voor formeel gebruik.

Vermijd grote vormeloze kleding

Vermijd wijde mouwen, gigantische kragen of vormeloze kleding. Je moet niet denken dat je met grote en wijdvallende kleding je kleine lengte verbergt. In tegendeel, het werkt juist averechts. Je benadrukt hiermee juist dat je kleiner bent dan gemiddeld.

Gesneden, klein vallende kleding

Let ook op jasjes. Zorg dat jasjes niet te lang zijn. Hiermee verleng je je bovenlichaam, maar ogen je benen vele malen korter. Een jasje dat klein is en mooi gesneden is, staat vele malen beter.

Combineer kleding met fijne tot middelgrote accessoires

Draag fijne tot middelgrote accessoires. Vermijd horloges met kolossale klokken, grote stropdassen en grote glitter & glamour ringen. Het verdoezelt je kleinheid niet. Het brengt je lichaam juist volledig uit balans. En dat staat niemand mooi.

De kleine man

Draag broekspijpen die ruim over de hak vallen

Draag broeken die redelijk lang vallen. Ja, het is misschien een beetje cheaten, maar met kleding mag dat. Wanneer jouw broekspijpen net iets over de hak vallen, lijken je benen net wat langer.

Stevige stappers

Zoek schoenen op met een dikke zool. Geen zorgen, je hoeft niet met die jaren 90 zolen te lopen. We hebben het hier over schoenen die een net verhoogde zool hebben van zo’n twee tot drie centimeter. Let hier dus op bij het kopen van jouw schoenen. Heb je kleine voeten? Ga dan voor de schoenen die stoer en ruig ogen. Denk hierbij aan grote stevige laarzen, sneakers of desert boots.

Kleding die je moet vermijden als kleine man

Hierbij een aantal don’ts voor de kleine man. Vermijd:

• Kleding dat wijd valt en vormloos is
• Lang vallende truien, shirts en jasjes
• Wijde of lange shirts en polo’s
• Broeken met omslag
• Broeken die net boven de hak stoppen
• Outfit in verschillende kleuren
• Groot vallende accessoires

Draag volwassen kleding

Een veel gehoord advies is om kinderachtige kleding te vermijden. Als kleine man kom je al snel terecht bij kleding met allerlei emblemen, cijfers en logo’s. Dit soort kleding kun je beter in de winkelrekken laten hangen. Deze kinderlijke kleding versterkt het idee van klein zijn. Daarnaast staat het ook niet echt professioneel, of je nou lang, groot, dik, dun of klein bent. Ga voor mooi passende kleding van kwaliteitsmateriaal, mooie kleuren en patronen.

Waar jij als kleine man niet mee te maken hebt!

Misschien zakt de moed je nu wel in de schoenen. Er zijn zoveel kledingregels waar je rekening mee kan / moet / wil houden. Maar wees gerust, welke lichaamsbouw je ook hebt, je hebt altijd te maken met kledingregels. Als je lang bent, heb je speciale lengtematen nodig, heb je vaak te maken met hoogwater en valt kleding snel vormloos en wijd. Of denk aan magere mannen. Welk broek, overhemd of shirt ze ook aantrekken, alles lubbert en valt te wijd. Lastig, lastig. Maar zo zie je maar weer, jij bent niet de enige met strikte kledingregels.

Welke kleding is goed voor de kleine man?

Alleen waar vind je de geschikte kleding voor de kleine man? Tip: ga op zoek naar Italiaanse kledingmerken. Je hebt veel verschillende Italiaanse overhemden die slank en getailleerd vallen, mooie slank vallende broeken en gesneden jasjes. Duitse kleding valt juist vaak wat groot uit.

Bronnen:

http://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/ton-sur-ton
http://www.sportartsio.nl/waarom-vinden-vrouwen-lange-mannen-aantrekkelijk/