Klassieke manchetknopen worden door de elite gebruikt sinds de zeventiende eeuw. Hiervoor was dit nog een onbekend fenomeen. Elegante mannen hielden hun manchetten bij elkaar door lintjes of kant. Het was niet zeldzaam dat men voor strenge windvlagen de onderkant van de mouwen afbond. Pas later werd de esthethische waarde hiervan werkelijk ontdekt.

GEBOORTE VAN DE MANCHETKNOOP

Waarschijnlijk zijn een enkele mannen in de 17e eeuw begonnen met het samenbinden van manchetten met gouden of zilveren knopen. Vaak aan ellkaar vastgezet door een kleine ketting of stukje draad. De manchetknoop is geboren. Manchetknopen werden soms gedragen door de elite en vanwege de zeldzaamheid van edele metalen en het bewerken ervan was het een zeldzaamheid. Dit fenomeen duurde voort tot het begin van de 19e eeuw. 

Pas aan het begin van de 19e eeuw toen de industriele revolutie zijn intrede deed werd het produceren van kleine metalen objecten zoals een manchetknoop makkelijker. Middenklasssers en zakenmannen droegen steeds vaker manchetknopen - alhoewel het vaker een uitdrukking was personaliteit of familie(wapen). Door het en-masse produceren van manchetknopen werd de simpele verbinding die we nu kennen ontdekt. Het was al snel duidelijk dat afwisselende knopen met een basis onderstel konden leiden tot een mooi en uitgebreid assortiment

.Manchetknoop kiezen

MANCHETKNOOP IN DE JAREN 20

De manchetknoop beleefde zijn grootste populariteit in de jaren '20 van de twintigste eeuw. Een breed assortiment kwam beschikbaar met fraaie versieringen. Dit hield aan tot de jaren 40 en 50. Daarna trad een periode aan van simpele kleding en ook werd het stadoverhemd populairder. Hierbij zitten alle knopen al een het overhemd. Aan het einde van de jaren 80 en 90 wordt een manchetknoop vooral gebruikte voor speciale en sjieke gelegenheden zoals op kantoor en bij partijen, in combinatie met een pak, smoking, rok of jacquet. 

WAARDERING VOOR DIT KLASSIEKE ‘MANNENSIERAAD’

Sinds de jaren 90 is er veel waardering voor dit klassieke ‘mannensieraad’, het wordt als een echt mode-item behandeld. Grote Engelse ontwerpers als Cartier en Tiffany, maar ook artistieke stromingen als Art Deco en het kubisme hebben het ontwerp van de manchetknoop beinvloed. Tegenwoordig worden manchetknopen gemaakt van opaal, enamel, kristallen, parel en edelstenen.

Kies je manchetknoop geschiedenis

EEN HANDIGE SLUITING VOOR DE MANCHETKNOOP

In 1924, Mr Boyer, van de Boyer company, maakte een systeem van een bewegend staafje tussen een dubbele steel. Dit is tegenwoordig de meest gebruikte manier. 

Hoewel de manchetknoop niet zo'n lange geschiedenis heeft is het toch het teken van elegantie. Mannelijke siearden zijn niet talrijk en de stijlvolle man van vandaag onderscheidt zich door zijn horloge, een mooie pen en mooie manchetknopen.