Om je juist te kunnen kleden is het belangrijk te weten welk lichaamstype je hebt. Nochtans lijken veel mannen hier geen idee van te hebben. Vaak komt dat omdat ze zelf niet beseffen hoe belangrijk je lichaamstype is bij het uitkiezen van bijvoorbeeld een overhemd of een jasje of vestje. Tijd dus om helderheid te verschaffen en voor eens en altijd duidelijk uit te leggen welke verschillende lichaamstypes er bestaan.

Te grote kleren doen je er als een clown uitzien en te kleine kleren maken dat je er benauwd uitziet. Vandaar het belang van het kennen van je eigen lichaamsvormen of lichaamstype. Eens je weet welk type je bent is het ook veel eenvoudiger om kleren te shoppen op internet. Meestal wordt bij overhemden of jasjes immers wel een pasvorm vermeld en die pasvorm stemt overeen met de meest voorkomende lichaamstypes bij mannen. Om het eenvoudig te houden bespreken we hieronder de drie belangrijkste mannelijke lichaamstypes.

Drie lichaamstypes

Vrouwen hebben het niet zo eenvoudig want het vrouwelijke lichaam varieert veel meer doorheen onze menselijke soort dan het mannenlichaam. Wetenschappers stellen vast dat er zes vaak voorkomende lichaamstypes voor vrouwen bestaan terwijl dat er bij mannen maar drie zijn. We overlopen ze hieronder.

Welk lichaamstype je ook hebt, trainen helpt altijd om je lichaam in vorm te houden

De klassieke ectomorph

De typische eigenschappen van iemand die een eerder ectomorphologische lichaamsbouw heeft zijn: tenger gebeente, moeite om gewicht te winnen, weinig spiermassa, platte borstkas, smalle schouders en een snel metabolisme.
Doordat mensen met dit type lichaamsbouw meestal over een erg actief metabolisme beschikken is het voor hen aangewezen om voldoende proteïnes en calorieën in hun dieet te verwerken en zich bij het sporten te concentreren op een aantal spiergroepen. Door hun magere lichaamsbouw kunnen deze mannen vaak een slim fit of zelfs ultraslim-fit overhemd of shirt perfect dragen, als ze hun borstspieren tenminste wel een beetje willen trainen.

De typische mesomorph

Mesomorph-mannen zijn het type mannen die je in overdaad in sportscholen aantreft. Ze hebben van zichzelf vaak al een gezond gespierd lichaam waarbij de spieren duidelijk van de vetmassa te onderscheiden zijn. Hun lichaam is vaak een beetje rechthoekig. Door training kan dit nog benadrukt worden. Tegelijk moet de mesomorph opletten met veel eten en weinig bewegen want hij wint er gemakkelijk gewicht bij.
De typische mesomorph-man kan, als hij een getraind lichaam heeft, een slim fit en soms zelfs een ultraslim-fit dragen. Te wijde kleren dragen is erg nefast voor de looks van dit type mannen want in plaats van als één brok spieren zien ze er met te wijde kleren juist eerder zwaarlijvig uit.

Maten in het label checken is misschien minder belangrijk dan de pasvorm controleren

De stereotype endomorph

Mannen met een eerder endomorphologische lichaamsbouw hebben het lastig om slank te blijven. Wat ze ook eten, ze winnen er gemakkelijk gewicht bij en vaak hebben ze dan ook een lichaam met de nodige rondingen. Ze zijn meestal ook niet erg groot van gestalte en hun trage metabolisme maakt het moeilijk om spieren op te bouwen.
Iemand met dit type lichaam zal eerder kiezen voor regular fit overhemden of shirts. Ook een modern fit, die lichtjes ingemaakt is, kan hen goed staan maar daar zal enige fysieke training misschien wel voor nodig zijn.

Slim fits zijn meestal weggelegd voor mannen met een mesomorph of ectomorph lichaamsbouw

Twijfel je zelf aan de lichaamsvorm die je hebt en welk shirt of overhemd daarbij zou passen? Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder!